productief jaar
Schrijven

9 tips voor een productief jaar

Het nieuwe jaar is alweer twee weken bezig en dit jaar kan alleen maar beter worden dan vorig jaar. Goed om niet alleen (ver) vooruit te kijken, maar om ook concrete plannen te maken. Misschien betekent dat dat je een nieuwe koers moet varen, of dat je wel zo verder gaat, maar je plannen wel enigszins bij moet stellen. Of misschien betekent het voor jou dat je eindelijk moet gaan doen waar je al jaren van droomt. Zo wordt het ook voor jou een productief jaar.


Vorig jaar was voor de meesten van ons waarschijnlijk niet zo’n productief jaar. Ik geloof absoluut dat er beter tijden komen en dat we ons weer zonder angst vrij zullen kunnen bewegen. Maar waarom tot die tijd je leven in de pauzestand zetten? Doe nu wat je kan doen, en misschien juist wel nu wat je ‘ooit’ nog eens wil gaan doen. Met deze tips kom je uit de pauzestand en maak je van 2021 een productief jaar!

1. Stel doelen

Nee, ik heb het niet over ‘goede voornemens’, maar over het stellen van doelen. Bij goede voornemens neem je je het voor om het te gaan doen (dat zegt niet dat je het ook echt gaat doen!). Een doel is een gerichte eindstreep die je wilt behalen. Een hardloper zegt ook niet ‘Ik heb het goede voornemen om 10 kilometer te lopen vandaag’. Maar heeft als doel: vandaag ga ik 10 kilometer lopen (want ik wil over een half jaar een marathon lopen, bijvoorbeeld).

2. Wees specifiek

Ik schreef het eigenlijk al een beetje bij punt 1, een doel is veel specifieker dan een voornemen. Maar zelfs een doel kan slechts een doel zonder concreet plan zijn. ‘Ik wil een boek schrijven’ is een mooi doel, maar nog best vaag. Maar ‘Ik wil op 1 juli de eerste versie van mijn boek af hebben’ is een specifiek doel.

3. Maak plannen

Nu je weet wat je doel is en waar je naartoe wilt werken, kun je concrete plannen maken. In het artikel In 3 maanden een boek schrijven lees je hoe je dat doet en hoe je je doel in duidelijke stappen indeelt.

4. Gebruik een planner

Een goede planner of agenda is onontbeerlijk als je productief wilt zijn en je doelen wilt halen. Het geeft overzicht en zorgt ervoor dat je dingen gedaan krijgt. Zorg dat je elke dag je planner checkt op to-do’s en deadlines en dat je planning ook regelmatig bijwerkt.

productief

5. Stel deadlines

Spreek met jezelf, en het liefst ook met iemand anders – bijvoorbeeld een vriendin, een redacteur of een schrijfcoach – af wanneer je wat gedaan wilt hebben. Schrijf de deadlines in je planner en hou je eraan!

6. Zie het voor je

Visualiseer dat je je boek in handen hebt nadat het af en gedrukt is. Zie voor je dat je onderneming succesvol zal zijn. Zie voor je dat je die nieuwe baan krijgt. Het is geen garantie dat het dan ook zal gebeuren, maar een feit is wel: dat waar je je aandacht op richt, daar ga je naartoe. Een marathonloper richt zijn aandacht niet op dat het ‘moeilijk en zwaar kan zijn’, maar op die eindstreep die hij hoe dan ook wil gaan halen. Precies zo is het bij het schrijven van een boek.

7. Maak een vision board

Een vision board helpt je om het visueel te maken en het echt voor je te zien. Ook helpt het je doel (en deadlines) niet uit het oog te verliezen. Je kunt een vision board maken op Pinterest, in Canva of gewoon op een stuk karton, heerlijk met papier, tijdschriften, foto’s en stiften je vision board in elkaar knutselen.

8. Bouw consequent

Doe dat wat je moet doen om je doel te halen elke dag. Zo bouw je consequent aan je einddoel. Wil je voor de zomer de eerste versie van je boek af hebben? Schrijf dan productief en consequent elke dag aan je boek. Zo wordt het een ritme, een gewoonte, en maak je sneller vooruitgang.

9. Investeer in jezelf

Durf in jezelf te investeren. Lees goede boeken die je verder kunnen helpen, volg een cursus of schakel de hulp van een coach in.

Leestip:

Wil je meer weten over hoe je een turnaround kan maken met je werk of met je onderneming, of misschien wel om te besluiten het roer om te gooien en eindelijk je boek te gaan schrijven? Lees dan eens het boek Zwaar weer ondernemen. Hier lees je de boekrecensie.

Waar richt jij je op dit jaar?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. Ik las laatst een stuk over visualiseren en toen dacht ik (heel eerlijk…) yeah right;-) Maar zoals jij het nu schrijft, klinkt het een stuk beter! ‘Dat waar je je aandacht op richt, daar ga je naartoe!’ Dat klinkt in ieder geval aannemelijk en inspirerend.

    1. Haha, het kan heel zweverig gebracht worden, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is. Leuk om te lezen dat ik het beter en inspirerender overgebracht heb.

  2. zegt:

    Door deze blog weet ik ineens wat mij zo tegenstaat als het gaat om goede voornemens. Het is inderdaad ‘leeg’. Doelen stel ik ook wel, maar goede voornemens doe ik nooit aan. Nu snap ik waarom. Ik maak het graag concreet.

    1. Ik snap helemaal wat je bedoelt, ik stopte jaren geleden ook met het hebben van goede voornemens. Maar doelen stellen maakt het zeker concreet. En is ook veel leuker om te behalen dan een ‘goed voornemen’. 😉

  3. zegt:

    Goede tips! Ik heb voor het eerst een journal gekocht, waar je niet alleen in kunt plannen, maar ook waardevolle levensstijl tips geeft. Ook heb ik een vision board gemaakt. Fijn een om een soort van houvast te hebben.

    1. Dat klinkt als een hele fijne planner! Ik benieuwd welke je hebt. Ik hou er ook van als een planner meer biedt dan alleen een agenda zijn. Je vision board zag ik op je blog, heel leuk is ‘ie! Zeker mooie dingen om als houvast te hebben.

Reacties zijn gesloten.