zelfdiscipline
Blog

7 tips om meer zelfdiscipline te krijgen

Vind je het ook zo lastig om af te vallen, te stoppen met roken, met regelmaat te schrijven of om meer te sporten bijvoorbeeld? Je neemt het je elke keer weer voor, probeert het vol te houden maar bent zo weer de motivatie kwijt. Om moedeloos van te worden! Toch? En elke keer dat je afgehaakt bent of voor je gevoel weer gefaald hebt, voel je je rot en raak je nog meer gedemotiveerd. Tijd om daar verandering in te brengen en je zelfdiscipline te versterken! Onderstaande tips helpen je daarbij.


7 tips voor meer zelfdiscipline

1. Keuze

Weet dat je alles kan veranderen. Nieuwe gewoontes kun je aanleren en slechte kun je afleren. Maar je moet het wel echt willen. Vraag je af: wil ik mij ellendig voelen door elke keer terug te vallen? Wil ik balen van mijzelf als ik weer een week niet geschreven heb, of als ik toch weer snoep of rook? Of wil ik een goed en zelfverzekerd gevoel hebben én tevens mijn doel halen? Maak de keuze, en ga ervoor!

2. Meer zelfdiscipline kweken

Door doelen te behalen voel je je gemotiveerder en ben je bereid door te gaan. Het geeft je immers een goed gevoel. Het omgekeerde als je afhaakt en je doel niet haalt: je baalt omdat je je doel niet gehaald hebt, je schrijftijd verlummeld hebt, of omdat je toch weer te veel gegeten hebt terwijl je juist wilde afvallen. Het geeft je een rot gevoel en maakt dat je het dan maar gauw helemaal opgeeft. Maar discipline kun je kweken door te putten uit dat goede gevoel. Belangrijk is dus om je te beseffen dat je dat goede gevoel krijgt door te doen wat je doel was. En dus te stoppen met het kweken van een rot gevoel door op te geven.

3. Begin klein

Is je doel af te vallen? Gooi dan niet rigoureus je hele menu om. Als je lange tijd 2 x zoveel calorieën geconsumeerd hebt dan je nodig had (en dat gaat makkelijker dan je zou verwachten), is het veel te zwaar om dat in één klap te halveren. Je hebt dan constant honger, je lichaam is immers aan meer gewend en zal daar dus ook om blijven vragen. De kans is groot dat je dan afhaakt en denkt: wat kan mij het ook schelen, ik heb honger, ik neem die donut! Begin eerst met de tussendoortjes vaker te vervangen door gezonde alternatieven. In een volgende stap ga je wat je teveel bij de maaltijden binnen krijgt terug brengen naar een gezond niveau.

Is je doel meer sporten? Kies dan iets wat je écht leuk vindt, alleen dan blijf je gemotiveerd om door te gaan. Sport om jezelf beter te voelen, niet om jezelf af te beulen of af te straffen omdat je je te dik voelt. En begin niet meteen met fanatiek elke dag 2 uur te sporten, maar begin met 2 of 3 keer in de week een uur.

Is je doel een boek schrijven? Maak dan eerst een planning en deel het op in haalbare stappen. Plan schrijftijd in en begin met het opbouwen van een schrijfritme door elke dag een halfuur of liever nog een uur te schrijven.

4. Focus

Leer je te focussen op wat goed voor je is en waar jij je goed bij voelt. Dat is dus niet dat ongezonde eten. Daar voelde je je juist moe, ongezond en dik door. Maar focus je op de gezondheid die je ermee wint. En dat je het niet alleen voor jezelf doet maar bijvoorbeeld ook voor je kind omdat je veel fitter wordt en makkelijker met je kind kan spelen en ravotten. Een goede motivatie is ook het voorbeeld dat jij voor een ander bent. Als jij het kan, kan een ander het immers ook.

En ook bij het schrijven van een boek is het belangrijk om meer zelfdiscipline te kweken en je te focussen op wat je helpt dat boek te schrijven. Dat is dus niet het balen van dat je de afgelopen maand ondanks je voornemen niet geschreven hebt. Ook niet het kijken naar iedereen die al een boek uitgebracht heeft of bestsellerauteur is en dan denken: dat lukt mij nooit. Focus je op de reden waarom je een boek wilde gaan schrijven. Misschien was dat omdat je al zo lang voor jezelf schrijft en schrijven je veel plezier geeft. Of omdat je een mooi verhaal te vertellen hebt. Of omdat je bij het lezen van een goed boek een kriebel vanbinnen voelt die zegt: dit boek had ik willen schrijven!

zelfdiscipline

5. No pain no gain

Een beetje ongemak hoort erbij. Net als dat spierpijn bij sporten hoort, maar je er wel sterker door wordt, hoort ongemak er bij een boek schrijven, afvallen of stoppen met roken ook bij. En dat is helemaal niet erg, het stretcht je en maakt je geestelijk sterker. Push jezelf om het vol te houden. Met hardlopen zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf dat je door blijft rennen tot de volgende straat, terwijl je eigenlijk wilt stoppen. En dan nog een straat. En nog één en nog één. Zo ook als je meer per dag wilt schrijven maar geen motivatie hebt. Push jezelf nog een bladzijde te schrijven. En nog één. En nog één. Elke keer dat je je door een ongemak heen gewerkt hebt – en dus niet opgegeven hebt – kweek je meer discipline.

6. De juiste beloning

Motiveer jezelf meer door realistische doelen te stellen en jezelf te belonen als je een doel gehaald hebt. De beste beloning is iets waar jij je nog beter door gaat voelen. Bijvoorbeeld een mooi kledingstuk als je een x-aantal kilo’s bent afgevallen, een bezoekje aan de beautysalon omdat je een bepaalde tijd al gestopt bent met roken, of een mooi notitieboekje en een heerlijk schrijvende pen als je een x-aantal hoofdstukken hebt geschreven. Zorg wel dat je jezelf niet beloont met datgene waar je mee gestopt bent. Jezelf op een taartje trakteren omdat je 5 kilo bent afgevallen is hetzelfde als een sigaret gaan roken omdat je een maand gestopt bent. Je zult snappen dat je dan binnen no time weer continu snoept of weer begint met roken.

7. Stel niet uit

Een echte killer voor je motivatie is uitstellen. Met elke keer dat je iets uitstelt, brokkelt er een stukje zelfdiscipline af. Stel dus niet langer uit. Vandaag is een veel betere dag om te beginnen dan morgen! Je bent dan immers eerder bij je doel.

Herhalen, herhalen, herhalen

Zelfdiscipline is net als een spier, die moet je blijven trainen. Stop je met ‘trainen’ dan verslapt het. Dus blijf met regelmaat bovenstaande tips herhalen.

Wat doe jij om je doelen te behalen?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Mooi artikel! Vooral het maken van keuzes, want in feite draait het daar natuurlijk ook allemaal om. De keuze kunnen (en willen, en durven…) maken om dingen aan te pakken of te veranderen.

    1. Ja absoluut! Dat is niet altijd makkelijk, maar dat je de keuze hebt betekent wel ook dat je het kan veranderen, en dat maakt het dan wel weer wat makkelijker. 🙂

  2. Stoppen met roken heb ik geen moeite mee gehad, 1 week pleisters, en toen vond ik dat het ook zonder moest lukken.
    Ik kan eten wat ik wil, zonder aan te komen, dat is wel fijn hoor.

    1. Dat is zeker fijn, dat je kan eten wat je wilt zonder aan te komen. En wat fijn ook dat het stoppen met roken zo makkelijk lukte. Dat gaat helaas niet voor iedereen zo makkelijk.

Reacties zijn gesloten.