dingen om deze week te doen 6
Blog

7 dingen om deze week te doen #6

Voor een goed begin van de nieuwe week, 7 dingen die je deze week kan doen. Met ook deze keer weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd of je onderneming te halen.


7 dingen om deze week te doen 6

1. Schrijven prioriteit geven

Het lastige is dat er vaak veel dingen ‘moeten’ en belangrijk lijken, maar hebben ze ook echt prioriteit? Hoe erg is het om iets nog wat langer uit te stellen? Of misschien zelfs helemaal te schrappen?  Vaak leggen we ons in de loop van ons leven allemaal ‘belangrijke’ dingen op, terwijl we veel gelukkiger zouden zijn als we sommige van die dingen zouden kunnen schrappen. Hoeveel prioriteit heeft schrijven bij je? Als het weinig is en het alleen een hobby is voor af en toe, is dat prima. Maar als je heel graag meer zou schrijven, of misschien zelfs graag een boek wilt schrijven, is het jammer als schrijven onderaan je prioriteitenlijstje staat.

2. Schrijf je flaptekst

Ben je pas begonnen met het schrijven van je boek? Begin dan nu al met je flaptekst te schrijven. Vaak denken mensen dat je dat pas hoeft te doen als je boek af is, maar een flaptekst moet je juist al schrijven als je net begonnen bent. Waarom? Omdat je flaptekst de kern van je verhaal samen moet kunnen vatten en omdat het je boekpitch is die je op deze manier alvast kan oefenen.

3. Maak een moodboard

Een mooie toevoeging op het schrijven van je boek – en om het al wat tastbaarder te maken – is het maken van een moodboard. Hiermee geef je de sfeer van je boek weer en als je tijdens het schrijven even zonder inspiratie zit helpt een moodboard je vaak ook om weer in je verhaal te komen. Een moodboard kan je op verschillende manieren maken. Een paar ideeën: neem een groot vel karton en een stapel tijdschriften en knip en plak plaatjes, stukjes tekst of (steek)woorden die bij jouw verhaal passen op je vel karton. Of maak een moodboard op je computer in bijvoorbeeld Evernote of Word. Daar kun je ook de plaatjes en woorden ‘plakken’ die van toepassing zijn en erbij schrijven wat voor jou belangrijk is. Of je kunt op Pinterest een board maken speciaal voor jouw boek.

Een moodboard kun je natuurlijk voor elk project aanmaken: een kamer die je op wilt knappen, of misschien ga je het hele huis (laten) verbouwen; je blog een make-over geven; een huisstijl voor je onderneming en/of website kiezen; een creatief project starten; de mogelijkheden zijn eindeloos!

4. Haal de lente in huis

Ik weet het, de winter is pas een maand bezig, maar toch krijg ik al zin om de lente in huis te halen. Jij ook? Koop een leuke pot met bloembollen of een bos tulpen. Ook al is het nog geen lente, en misschien weer wat kouder deze week, jij hebt de lente dan wel al in huis!

dingen om deze week te doen 6
Keukenhof voorjaar 2019

5. Extra vitamines voor de weerstand

De winter is altijd wel een tijd van lagere weerstand en hogere vatbaarheid. Maar zeker nu is het extra belangrijk om dat om te draaien. Dus tijd voor een vitamineboost. Dan kan al heel simpel door een gezonde salade bij je lunch te nemen. Bijvoorbeeld een salade van rucola met avocado, gekookt ei en gerookte kip. Of een salade van veldsla met komkommer, tomaat, aardbei en pompoenpitten. Combineer naar hartenlust eens groente, met fruit en noten en zaden. Of maak een heerlijke verse soep met extra veel groenten als lunch, lekker en verwarmend. Een heerlijke smoothie erbij maakt je boost helemaal af. Goed voor de vitamientjes, vezels en mineralen!

6. Geef niet op!

Het kan moeilijk zijn om vol te blijven houden en de moed niet op te geven. Misschien heb je minder werk door de coronacrisis of ben je zelfs je baan of je onderneming kwijtgeraakt. Of misschien heb je die nog wel, maar voel je je erg ontmoedigd en onzeker over de toekomst door alle negatieve (economische) berichten nu. Dan is dit voor jou: geef niet op! Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Soms is de tunnel langer dan je verwacht en denk je: zie je wel er ís geen licht aan het einde van de tunnel. Maar dan ben je dus gewoon nog niet aan het einde van de tunnel. En soms moet je dus nog een stuk door blijven lopen, tastend in het duister en in onzekerheid. Dus geef niet op en zoek dat licht. Kijk uit naar nieuwe kansen, naar manieren om je werk uit te breiden, je om te scholen of om eindelijk die droom na te jagen. En vergeet niet, zeker in deze onzekere tijd: doen is beter dan perfectie. Doe wat je kan, het hoeft niet eerst perfect te zijn.

7. Verwen jezelf

Vergeet niet in de drukte van alledag om ook aan jezelf te denken! Neem deze week de tijd om jezelf te verwennen. Neem een lang bad of duik extra vroeg in bed met een goed boek.

Wat wil jij deze week beslist gaan doen?

Groetjes, Giovanna

12 Reacties

 1. Wij hadden het toevallig tijdens de laatste les professional organizing over het maken van een moodboard. Weet je dat ik zoiets nu nog nooit gedaan heb? Ik maak ze altijd in mijn hoofd, maar dat zal wel niet tellen voor de opleiding, ben ik bang;-)

  1. Wat leuk en toevallig dat dit bij je opleiding ook ter sprake kwam! Goede reden om het eens een keer echt te gaan doen. 😉 Je kan heel goed interieurs stylen, dan kan je zeker ook een moodboard stylen! Haha, nee alleen in je hoofd wordt denk ik wat lastig voor je opleiding. 😉

 2. Ik heb normaal al nik met januari en februari omdat het weer zo onbetrouwbaar is (de hele dag grijs vind ik waardelozer dan een bui). Maar nu kan ik ook niet naar een museum of kringloop en is het echt alleen geld verdienen en thuis zitten. Ik denk dat deze week vooral weer iets met boeken word.

  1. Dat vind ik ook wel echt een gemis, niet naar een museum kunnen. Ik had afgelopen zomer weer een keer een museumkaart gekocht, heb ‘m helaas nog weinig kunnen gebruiken…
   Gelukkig zijn er altijd nog boeken inderdaad!

 3. zegt:

  Mooi lijstje weer! Ik ga vanavond voor puntje zeven. Nog even wat kleine klusjes afhandelen om rond half 8 m’n bed in te duiken met een boek. Nu is dat wel extreem vroeg, maar ik moet ook echt even wat slaap inhalen 😉

  1. Gelijk heb je! Ik lig er wel al eens om half 9 in, heerlijk zo vroeg. Lekker lang lezen en dan toch nog bijtijds slapen, ideaal!

 4. zegt:

  Alleen punt 7 doen mag zeker niet, he? 😉 Ik heb nog brownies en cheesecake liggen, haha.

  1. Haha, zeker wel! Je hoeft niet alles te doen hoor, alleen wat jou aanspreekt! (Brownies en cheesecake eten spreekt mij ook wel aan trouwens. ;-))

 5. zegt:

  Lekker bezig en fijne tips.
  Mijn doel voor deze week? Heeft niet echt met schrijven te maken; maar deze week is echt mega druk. Keek er dus een beetje tegenop… Ik probeer het dus wat meer los te laten, rust te pakken en van elke dag te genieten.

  1. Dankjewel! Dat klinkt best pittig, dus heel goed van je dat je wat meer gaat loslaten, rust pakken en elke dag genieten!

 6. zegt:

  Deze week ga ik het schrijven echt prioriteit geven en de flaptekst schrijven, want dat heb ii nog niet gedaan. Fijne tips!

  1. Wat goed van je! Succes!

Reacties zijn gesloten.