dingen om deze week te doen 4
Blog

7 dingen om deze week te doen #4


Voor een goed begin van de nieuwe week, heb ik weer 7 leuke en uitdagende dingen op een rijtje gezet die je deze week kan doen. Met ook in deze editie weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd of je onderneming te halen.

7 dingen om deze week te doen 4

1. Terug in het ritme komen

Was je aan iets begonnen maar is het er de afgelopen tijd bij ingeschoten en schuif je voor je uit om er weer aan te beginnen? Hoe langer je het blijft schuiven, hoe verder het van je vandaan komt te liggen. Of in ieder geval van je doel. Of het nou gaat om het schrijven van je boek, sporten, afvallen of regelmatig een blog plaatsen op je website, je komt alleen terug in het ritme door de keuze te maken en het vervolgens te gaan doen. Je komt alleen vooruit door in beweging te komen.

Leestip: Mindgym van Wouter de Jong.

2. Maak een actieplan

Heb je de keuze gemaakt om dat wat je voor je uit bleef schuiven weer op te pakken, bijvoorbeeld weer te gaan sporten of om nu echt je boek te gaan schrijven? Maar kom je er toch niet toe om te beginnen? Maak dan een actieplan met concrete stappen. Maak het zo specifiek mogelijk, maar wel in korte, sterke zinnen. Voor het schrijven van je boek zou het actieplan bijvoorbeeld kunnen zijn:

 • Onderwerp bedenken;
 • Plotten;
 • Research doen;
 • En dan gewoon beginnen. Niet langer twijfelen!;
 • Dagelijks 1 uur schrijven. (Of meer);
 • Op datum X wil ik de eerste versie van het verhaal af hebben.

3. Blijf niet ploeteren

Blijf je het moeilijk vinden om (weer) te starten, blijf dan niet te lang ploeteren of uitstellen. Lees boeken of artikelen die je motiveren, zoek een oplossing of vraag hulp. Het kan zijn dat een peptalk met iemand al genoeg is om je vooruit te krijgen, maar misschien loop je tegen dingen aan waarvan je niet weet hoe je het kan doen. Een community met gelijkgestemden kan dan heel fijn zijn. Of zoek iemand die een goede vraagbaak is en die tevens je stok achter de deur wil zijn.

Zo schakelde ik begin van het jaar een ondernemerscoach in, om mij als ondernemer en schrijfcoach verder te ontwikkelen. Zonder haar hulp was ik wellicht zelf aan het ploeteren gebleven om nieuwe dingen te ontdekken. En sommige stappen had ik zonder haar vertrouwen en motivatie misschien in het afgelopen jaar nog niet durven zetten. Dan was ik misschien blijven denken: ‘dat komt nog wel.’ Dus durf hulp in te schakelen voor de dingen die jij niet kan of waarbij jij wel een duwtje in de goede richting kan gebruiken. Het scheelt je zó veel tijd, energie en frustratie. Schakel die boekhouder, webdesigner, een diëtist, fotograaf voor een shoot, een ondernemerscoach of schrijfcoach in. Je hoeft het niet alleen te doen!

4. Blik vooruit

Zo tegen het einde van het jaar is het belangrijk om vooruit te blikken. Wat zijn je plannen voor komend jaar? Heb je al nieuwe doelen en hoe wil je ze gaan bereiken? Wat wil je komend jaar absoluut doen? Wat wil je juist absoluut niet meer doen? Niemand weet hoe volgend jaar eruit zal zien of hoe lang corona ons nog in de ban houdt. Neemt niet weg dat je plannen mag maken, doelen mag hebben en mag dromen! Blijkt het in het komende jaar toch (nog) niet mogelijk, dan heb jij je plannen alvast concreet voor later. Het is ook nooit te laat om bij te sturen. Misschien is het voor jou, je plannen of je onderneming tijd voor een turnaround?

dingen om deze week te doen 4

5. Afronden

Nu je vast vooruitgeblikt hebt, en je weet wat je komende jaar wil gaan doen, gaan beginnen of juist mee wil gaan stoppen, weet je eigenlijk ook wat je dit jaar nog wilt afronden. Misschien is het iets kleins als nog een paar boeken uitlezen zodat je je leesdoel van 2020 gehaald hebt. Misschien is het een groot project wat op z’n eind loopt, of een samenwerking waar je in het nieuwe jaar niet mee verder wilt. Of misschien stop je met je baan en ga je wat anders doen of begin je in het nieuwe jaar voor jezelf. Wat het ook is, zorg dat je het met een goed gevoel afrond, zodat je straks met een schone lei het nieuwe jaar in kan gaan.

6. Maak ruimte

Maak niet alleen ruimte in je hoofd en in je nieuwe planning, maar ook in je huis. Ruim deze week je huis eens extra goed op en geef vijf dingen weg aan een vriendin, je moeder of de kringloop. Dingen die jij niet meer nodig hebt maar die voor een ander nog goed te gebruiken zijn.

7. Op naar de kerst!

Mocht je – net als ik – nog tot na Sinterklaas gewacht hebben met de kerstgezelligheid, dan is het deze week tijd om de kerstboom neer te zetten! 😊

Wat wil jij deze week beslist gaan doen?

Groetjes, Giovanna

25 Reacties

 1. Ik ben ook in gedachten wel bezig met het nieuwe jaar. Volgens mij kan dit vreemde jaar voor veel mensen niet gauw genoeg voorbij zijn;-) Eind januari begin ik met mijn opleiding en daar kijk ik wel naar uit.

  1. Nou hè, iedereen kijkt denk ik wel uit naar een nieuw jaar, hoewel het nog spannend blijft hoe alles nog door zal trekken in het nieuwe jaar… We gaan het zien. Dat is in ieder geval erg leuk om naar uit te kijken, je opleiding!

 2. Op dit moment ben ik vooral aan het dubben of ik volgend jaar een opleiding wil gaan doen en zo ja welke dan. Ik blijf dus een beetje hangen bij stap 4, haha.

  1. Heel leuk dat je een opleiding wilt gaan doen, altijd goed om je verder te ontwikkelen en bij te leren. Maar de juiste keuze maken kan zeker lastig zijn. De tijd nemen voor stap 4 is nooit verkeerd hoor. Haastige spoed is zelden goed. 😉

 3. Omdat ik van vorig jaar nog wist hoe snel de tijd tussen Sint en kerst gaat wilde ik zsm de foto’s en teksten klaar hebben. Ik heb in principe mijn blog tot en met 31-12 klaar. Maar ik ken mezelf en wil gewoon zoveel mogelijk klaar hebben met van alles.

  1. Slim dat je alles tot het einde van het jaar klaar hebt voor je blog! De tijd tussen Sint en kerst gaat inderdaad echt super snel…

 4. zegt:

  Deze week wil ik van mijn vrije tijd genieten. vaatwasser uitruimen? Nee. Even een boekje lezen op de bank voordat ik naar werk moet? Ja. Ik neem wat meer tijd en rust voor mezelf.

  1. Wat goed van je dat je meer tijd en rust neemt voor jezelf deze week!! Die vaatwasser loopt niet weg. 😉

 5. Johanna zegt:

  Goede tips. Ook ik wil voor de kerst nog een aantal oude of half-affe projecten afronden of afvoeren. Opruimen zou ook goed zijn. Dus wie weet. Het is toch slecht en somber weer. Doel: volgend jaar met duidelijke projecten en doelen beginnen.

  1. Heerlijk om ook het nieuwe jaar in te gaan met een schone lei van afgeronde projecten en met nieuwe doelen. Mooi doel om het nieuwe jaar met duidelijke projecten en doelen te beginnen!

 6. zegt:

  Mooie tips met een goede motivatie voor mij om mijn gezonde eetpatroon weer op te pakken. Was met alle Sintperikelen even verdwenen;).

  1. Goed plan! Merk dat mijn gezonde eetpatroon ook weer wat naar de achtergrond verdwenen is…

 7. zegt:

  Hele fijne tips! Ik vind het best lastig om mijn doelen voor volgend jaar te maken, maar ik ga een dappere poging wagen 🙂

  1. Goed om er even voor te gaan zitten en te kijken wat je graag zou willen, waar je hoopt te zijn over een jaar en daar mooie doelen aan te koppelen. Je boek afmaken is er denk ik in ieder geval een van? Succes!!

 8. Lore zegt:

  Ik wil deze week absoluut mijn verjaardag vieren.

  1. Leuk! Gefeliciteerd en een hele fijne verjaardag gewenst!!

 9. zegt:

  Een fijne week gewenst, en succes met je plannen hoor.
  Ik heb niets bijzonders op het programma staan.

  1. Dankjewel! Dat kan ook fijn zijn, een rustige week, zonder allerlei dingen op het programma. Een fijne week voor jou ook!

 10. Lilian Visser zegt:

  Anna wilde afgelopen weekend al de kerstboom neerzetten, maar ze is het vergeten en ik vind dat niet erg 🙂 Ik ben met m’n roman nu de eerste verhaallijn helemaal aan het uitwerken, dus teruglezen en afmaken. Kwam er bijvoorbeeld achter dat één persoon eerst drie en later vier kinderen had, haha. Maar ik heb nu een karakterdossier aangemaakt, zodat het klopt. Die tip las ik bij jou 😉

  1. Haha ja zo gaat dat met kinderen. Dan komt het later wel weer als het haar weer te binnenschiet. Wat goed dat je een karakterdossier bent gaan maken en dat je op tijd ontdekte dat een persoon er ineens een kind bij had. 😉 Gaaf dat je zo lekker gaat met je roman!

 11. zegt:

  Bedankt voor je leuke blog met fijne tips.
  En inderdaad de komende week wil ik ook de kerst in huis halen!
  En deze week ga ik, werken aan conditie opbouwen & bewegen. En heel veel schrijven lezen… (ik werk aan mijn persoonlijke doel, het uitgeven van een gedichtenbundel)

  1. zegt:

   Ps een fijne week gewenst

  2. Dankjewel. 🙂 Leuk dat je ook de kerst in huis gaat halen deze week. Wat een goede plannen!! Heel veel succes gewenst met alles! En wat gaaf dat je een gedichtenbundel gaat uitgeven.

   1. zegt:

    Hoi,
    Ja, zeker fijne plannen voor deze week en voor het komende jaar .
    En inderdaad ik heb het afgelopen jaar besloten dat die bundel er komt.
    Ik weet nog niet precies hoe qua uitgeven, maar dat ga ik allemaal ontdekken. Jij schrijft echt leuke blogs, berichten, recensies en tips! Dank je wel voor je waardevolle informatie.

    1. Een heel goed besluit! En precies, het hoe en wat ga je allemaal ontdekken als het zo ver is. You’ll cross that bridge when you come to it. 😉
     Dankjewel voor je complimenten! Heel leuk om te lezen, en dat is waar ik het voor doe, om anderen te helpen en echt waarde te geven. Samen schrijven is zo veel fijner dan alleen. 🙂

Reacties zijn gesloten.