dingen om deze week te doen 27
Blog Ondernemen Planning Schrijven

7 dingen om deze week te doen #27

Voor een goed begin van de nieuwe week, 7 dingen om deze week te doen. Met speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd, je blog of je onderneming te halen. Kies één of meerdere dingen die jou aanspreken en helpen om meer uit jezelf te halen.

7 dingen om deze week te doen 27

1. Gedag zeggen tegen de zomer en de herfst verwelkomen

Misschien houd je net als ik van alle seizoenen wel (sommige wel meer dan andere). Of in ieder geval van the change of seasons. Ik moet er niet aandenken dat het altijd, het hele jaar door hetzelfde weer zou zijn. Aan het einde van de zomer kijk ik er toch ook wel weer naar uit om mijn laarzen weer eens aan te kunnen. Of mijn favoriete trui. De zomer was heerlijk, maar nu komt de herfst er toch echt aan. Goodbye summer, hello autumn! Ook als je niet van de herfst houdt. Juist als je niet van de herfst houdt! Verwelkom dit jaar dan zeker de herfst eens echt.

2. Vakantiefoto’s ordenen

Voor de meeste mensen zit de (zomer)vakantie er weer op. Wij komen vandaag terug van twee weken vakantie in de Eifel. Mocht je jouw vakantie nog in het verschiet hebben binnenkort, dan kun je dit vast op te actielijst zetten voor erna. Je vakantiefoto’s uitzoeken. De niet leuke foto’s wegdoen, evenals dubbele (erg op elkaar lijkende) foto’s. Vervolgens je foto’s indien nodig bijsnijden, bewerken of verkleinen. En er dan bijvoorbeeld een leuke fotoalbum van laten drukken. Ikzelf vind dat altijd vakantienapret. Dus ik ga er binnenkort zeker mee aan de slag.

3. Balans opmaken

Eind van deze maand zit het derde kwartaal van 2023 er weer op. Daarmee gaan we het laatste kwartaal van het jaar in. (Help! Waar is het jaar gebleven?!) Om het beste uit het laatste kwartaal te halen op schrijf-, blog- of werkgebied kan het fijn zijn om de balans op te maken. Hoe gaat het met je gestelde doelen? Hoe lopen je plannen? Houd je nog koers, of is het nodig om bij te sturen? Ook als je geen ondernemer bent kan het goed zijn om je doelen er weer even bij te pakken. Als je een boek wilde schrijven dit jaar is het goed om te kijken hoe het ervoor staat en hoe ver je bent. Zo kun je zorgen dat je voor het einde van het jaar hebt gedaan wat je dit jaar wilde doen.

dingen om deze week te doen 27

4. Schrijftijd inplannen

Na de zomer moeten we vaak weer in het gewone ritme komen, zeker als je de teugels (wat) hebt laten vieren. Zo kan het zijn dat je schrijftijd er wat bij ingeschoten is de afgelopen zomerweken (maanden). Of dat je op z’n minst minder geschreven hebt dan je van plan was. Tijd om weer bewust schrijftijd in te plannen vanaf deze week. En misschien zelfs wel wat extra schrijftijd nu je je doel weer scherp voor ogen hebt.

5. Verwen jezelf

Verwen jezelf deze week met een uitje naar de bios, gezellig samen met een vriendin. Lach, huil, geniet! Ervoor of erna heerlijk ergens wat drinken. Ik hoor heel graag hoe de film was! Aanrader of afrader.

6. Wakker het vuur weer aan

Als er iets was waar je eerder dit jaar warm voor liep, heel erg enthousiast over was en vol voor wilde gaan, maar over begon te twijfelen, wat lauw voor leek te worden en het haast losliet, wakker het vuur dan weer aan. Of het nou gaat over het schrijven van een boek. Voor jezelf beginnen als freelancer of zelfstandig ondernemer. Je hart volgen en een halfjaar de wereld over trekken. Of het kopen van je droomhuis. Als het iets is waar je eigenlijk heel enthousiast over was, dan is dat vuurtje vaak onbewust gedoofd door twijfels en ongeloof. Vaak versterkt door (goed bedoelde, bezorgde) reacties vanuit je omgeving. Je bent daardoor (onbewust) gaan geloven dat het kopen van een droomhuis met jouw salaris of leeftijd niet mogelijk is. Dat het toch eigenlijk wel heel onbezonnen en egotistisch is om alles achter je te laten en een langdurende wereldreis te maken. En een boek schrijven, dat is toch eigenlijk niets voor jou, dat kan jij vast niet… Waarom dacht je even dan van wel?

Nou, dan zeg ik, als ervaringsdeskundige in twijfelen en vuurtjes laten afzwakken: wakker het vuur weer aan! Geloof in jouw droom, ongeacht de omstandigheden! Zeker wel is dat boek/huis/reis/geliefde ook voor jou weggelegd. Dus focus je weer op je droom, wakker het vuur weer aan en ga stappen zetten om te doen wat je echt graag wilt!

7. Maak een herfstlijstje

Met de eerdere punten heb je al aardig ontdekt wat je de komende maanden wilt gaan doen. Dus een goed begin voor je herfstlijstje is vast gemaakt. Maar ook leuke plannen, ideeën en wensen voor het komende seizoen mogen op je herfstlijstje niet ontbreken. Wat dacht je van op paddenstoelenjacht voor de perfecte foto? Prachtige pompoenfoto’s maken. Een heerlijk pompoengerecht maken (soepje, taart, gegrild met groenten… andere ideeën?). Of ga ouderwets genieten van prachtige herfstwandelingen.

Want dat wil ik je graag nog meegeven: maak van deze herfst jouw genietherfst! Geniet van elk moment dat je kan, ongeacht de bergen werk die op je liggen te wachten, de zorgen die je hoofd vullen, de onzekerheden van het leven of vervelende omstandigheden. Geniet, omdat het mag!

Zoek je inspiratie voor andere leuke dingen om te doen? Kijk dan ook eens hier.

Wat is iets wat jij deze week gaat doen?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. Ik heb nu vakantie dus de foto’s stromen nog binnen. Wel denk ik aan de herfst en maak ik plannen, duim jij dat de dagen dat ik vrij ben mooi zijn zodat ik echt kan genieten? De herfst is echt mijn jaargetijde!

  2. Jezelf af en toe verwennen is belangrijk, vooral blijven doen hoor!

  3. Hier toevallig afgelopen weekend weer een hobbyvuurtje aangewakkerd en ik ben van plan om daar deze week mee door te gaan. Wel een drukke week, dus dat momentje voor mezelf vind ik ook een zeer goed idee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.