dingen om deze week te doen 2
Blog

7 dingen om deze week te doen #2

Zo leuk alle positieve reacties vorige maand op deze (nog vrij) nieuwe rubriek! Het is dus een blijvertje geworden. Met ook deze editie weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om deze week meer uit jezelf, je schrijftijd of je onderneming te halen.


1. Maak een voor-balans

We zitten alweer in het laatste kwartaal van het jaar. Nog minder dan drie maanden en het bijzondere en opmerkelijke jaar 2020 zit er weer op. Tijd om alvast een kleine balans op te maken. Wat wil je dit jaar nog doen? Zijn er nog dingen die je wilt afmaken, of wil je juist nog met iets beginnen? Heb je al je doelen al gehaald? Gelukkig heb je nog even de tijd. Maak een overzicht met de dingen die je in deze laatste maanden nog gaat doen. Dat Dat creëert inzicht én overzicht.

2. Blik vast vooruit

Als je weet wat je dit jaar nog wilt doen of wilt afmaken, krijg je misschien ook al ideeën voor wat je volgend jaar wilt gaan doen. Misschien beginnen aan dat boek waar je al zo lang van droomt? Begin dan nu vast met het voorwerk – plotten en research doen bijvoorbeeld. Of misschien wil je graag de diensten van je onderneming uitbreiden? Dan is nu het moment om daar vast wat dingen (dromen, ideeën of het begin van een plan) voor op papier te zetten. Of wellicht wil je iets heel anders met je blog gaan doen? Door nu vast vooruit te blikken maak je straks in het nieuwe jaar een goede start.

3. Schrijftijd

Neem de tijd om te schrijven deze week. Afgelopen weken is het schrijven er misschien wat bij ingeschoten, maar probeer deze week weer wat meer te schrijven. Weet je niet waaraan? Schrijf eens een kort herfstverhaal, doe mee aan een schrijfwedstrijd of neem deze week een dag de tijd om in het vooruit een aantal blogs of artikelen te schrijven. Wat je schrijfdoelen en -wensen ook zijn, neem er deze week de tijd voor.

4. Geniet van de mooie dingen van de herfst

De een is dol op de herfst, de ander haat het. (Ik zit daar tussenin, ik hou van de prachtige kleuren, maar ben geen fan van de regen.) Maar of je ervan houdt of niet, de seizoenen wisselen nou eenmaal, dus kun je er maar beter de positieve dingen van inzien. Ga bijvoorbeeld tussen het schrijven of het thuiswerken door even naar buiten om te genieten van de mooie dingen die de herfst ook biedt. De prachtige kleuren van de bladeren aan de bomen. Het heerlijke knisperende geluid van de bladeren onder je voeten. Het fotograferen van paddenstoelen, beukennootjes en kastanjes. En wat dacht je van het verwarmende najaarszonnetje dat ervoor zorgt dat je je jas toch weer even open kan doen. Een paar keer per dag een korte break voor een 15-minuten-wandeling of één keer per dag een lange ontspannende (sportieve) break buiten, zorgt er tevens voor dat je daarna weer verkwikt verder kunt met je werk of met schrijven.

5. Probeer iets nieuws

Zin om even iets anders te schrijven dan anders? Probeer eens een writing prompt of een andere schrijfoefening om je schrijfspieren te prikkelen.

6. Leestijd

Neem naast schrijftijd ook de tijd om te lezen deze week. Pak eens een boek waar je al een tijdje aan zit te denken, of dat je al meerdere keren bent tegengekomen. Een boek dat je zal uitdagen en verder zal helpen als schrijver, blogger of ondernemer. Of een boek waar je veel van leert en dat je helpt om te groeien op jouw (vak)gebied. Groei zorgt voor geluk, las ik van het weekend in Het Happiness Project. Grappig trouwens, dit boek kocht ik een paar jaar geleden en vond er toen niets aan. Na een hoofdstuk gooide ik het boek letterlijk weg. Toch kwam dit boek onlangs weer op mijn pad en nu vind ik het een leuk en inspirerend boek. Zo zie je maar, voor alles is een tijd. Op zoek naar boeken om te lezen over schrijven? Kijk dan eens hier en hier.

7. Droom!

Vergeet niet in de drukte van alledag om te dromen! Van het kopen van een nieuw huis, van een nieuwe baan, een wereldreis of het schrijven van je boek. Dat zijn misschien dingen die nu nog niet kunnen, maar door te dromen kan je wel alvast nadenken over wat je moet doen om die droom ooit uit te laten komen. Wil je een nieuw huis kopen? Ga dan nu vast sparen! Wil je een nieuwe baan, maar kan dat nog niet vanwege de tijden die je kinderen op school zitten? Ga je dan nu vast oriënteren en volg eventueel een studie. Wil je op wereldreis als dat qua corona weer mogelijk is? Ga nu vast sparen, een route uitstippelen en informatie verzamelen die je nodig hebt. Wil je een boek schrijven? Denk dan nu na waarover en waarom je dat wilt schrijven. Daar waar je je aandacht opricht, daar ga je naartoe!

Wat wil jij deze week beslist gaan doen?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. Ilona Wielinga zegt:

  Wat een leuke post! Ik geniet ook heerlijk van de herfst en pakte afgelopen week vooral even de rust die ik nodig had.

  1. Wat goed dat je de rust pakte die je nodig had! Zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren als die aangeeft dat rust even nodig is. En heerlijk genieten van de herfst helpt daar natuurlijk goed aan mee. 🙂

 2. zegt:

  Leuk om dit te lezen! Ik wil weer wat meer gaan lezen in m’n vrije tijd.

  1. Mooi voornemen! Een heerlijke manier van ontspannen. 🙂

 3. Ik ben zoals je weet een nieuw project gestart dus daar ben ik lekker druk mee;-) En verder vind ik het tussen de regenbuien door heel leuk om nu naar buiten te gaan zo met al die mooie herfstkleuren.

  1. Ja heel leuk je nieuwe project! Heel veel succes! Heerlijk hè, herfstwandelingen tussen de regenbuien door?

 4. zegt:

  Hele mooie tips! Ik ga weer meer schrijftijd inplannen want ik loop behoorlijk achter.

  1. Veel succes met het schrijven!!

 5. zegt:

  Mooi idee, die voor-balans! Ik ga zeker ook wat leestijd inplannen.

  1. Succes met je voor-balans en geniet van de leestijd!

 6. zegt:

  Leuke blog. Het dromen is voor deze week al gelukt bij mij. Er bruisen op het moment heel wat ideeën in mijn hoofd. Deze week neem ik de tijd om ideeën op papier te zetten en dingen uit te werken.

  1. Wat heerlijk dat je bruist van de ideeën en daar bij weg hebt kunnen dromen. Succes met het uitwerken ervan!

 7. Lilian zegt:

  Mooie tips! Ik ga komende week iets meer schrijven dan anders (want ik loop een beetje achter op schema). En afgelopen week ben ik lekker het bos in geweest, dus dat ga ik vast ook deze week weer doen. Ik hou ook niet van de regen, maar regen in een bos is toch wat anders dan regen op asfalt 😉

  1. Goed voornemen om meer te schrijven en zo weer in te lopen op schema. Hopelijk is het gelukt. Wat heerlijk dat je in het bos bent geweest. Het bos is altijd heerlijk, maar na een regenbui al helemaal. 🙂

Reacties zijn gesloten.