dingen om deze week te doen 16
Blog

7 dingen om deze week te doen #16

Voor een goed begin van de nieuwe week, 7 dingen die je deze week kan doen. Met ook deze keer weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd, je blog of je onderneming te halen. Kies één of meerdere dingen die jou aanspreken en helpen om meer uit jezelf te halen.


7 dingen om deze week te doen 16

1. Winter eruit, lente erin!

Ook al duurt het nog even voor het lente is, we kunnen het wel alvast in huis halen. Geef je huis bijvoorbeeld alvast een goede voorjaarschoonmaak. Je hoeft niet te wachten tot het lente is om hiermee te beginnen. Lekker opruimen, alles luchten en goed de stofdoek en stofzuiger erdoor halen. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest zeggen ze wel eens. En het geeft ook energie en zin om weer lekker actief en creatief bezig te zijn. Als je daarnaast wat bloeiende bloembollen of een mooie bos tulpen neer zet, wordt het helemaal voorjaarsvrolijk.

2. Ruim je computer of laptop op

Na de verfrissende opruimacties van je telefoon en je online accounts van vorige keer, is nu je computer aan de beurt. Fotomapjes nalopen en niet zo goed gelukte foto’s, dubbele foto’s of gewoon te veel van hetzelfde onderwerp kunnen vaak wel weg of verminderd. Loop zo alle mappen in je Afbeeldingen, Documenten en Downloads na, en als je andere opslagplekken op je computer gebruikt (bijvoorbeeld in een map direct op de C-schijf) loop die dan ook na op oude bestanden, oude downloads en dubbel opgeslagen items.

Kijk vervolgens of je alle programma’s en spelletjes die je er ooit op geïnstalleerd hebt nog wel gebruikt. Ik liep dat onlangs na en was verbaasd over allerlei programma’s en spelletjes die ik ooit handig vond en gebruikte, maar waar ik veelal ondertussen een ander programma of leuker spel voor in de plaatst gebruikte (of gewoon helemaal niet meer gebruikte). Gebruik je ze niet meer, deinstalleer ze dan.

Tot slot nog je mailprogramma nalopen en oude mails archiveren of verwijderen en je internetbrowser kan vast ook wel een opruimactie gebruiken. De downloadgeschiedenis kun je verwijderen, net als cookies en andere tijdelijke bestanden. En als je (net als ik) sites bij je favorieten zet, is het handig om die eens in de zoveel tijd na te lopen. Sites bestaan misschien niet meer of hebben tegenwoordig een andere naam en url. Na de redirect kun je de nieuwe site opslaan en de oude verwijderen.

3. Wachtwoorden veranderen

In het kader van je online accounts opruimen (zie vorige keer) is het ook verstandig om bij de accounts die je wel wilt behouden van tijd tot tijd je wachtwoorden te veranderen. Bij veel accounts en programma’s wordt dat automatisch geadviseerd en moet je zelfs regelmatig je wachtwoord veranderen. Maar toch kwam ik tot de ontdekking dat er best veel accounts zijn waar ik in de vorige eeuw (ja echt, ergens eind jaren 90) een account aanmaakte en nog steeds dat ene wachtwoord er staat. Vaak eentje die nu als heel zwak wordt bestempeld, omdat hij kort is, geen hoofdletters en speciale tekens bevat, omdat dat toen nog niet nodig werd geacht. Goed moment om de wachtwoorden van je accounts eens onder de loop te nemen en indien nodig te veranderen.

dingen om deze week te doen 16

4. Orden je to-do-lists

Zoals je vast wel weet ben ik dol op lijstjes, wat voor dan ook. To-do-list bijvoorbeeld. Reuze handig anders vergeet ik wat ik nog wil en moet doen. Nou kwam ik in het boek Elke dag om 15.00 uur klaar (een review volgt nog!) een super goede tip hiervoor tegen. Volgens het boek bewaren de meeste mensen (ik absoluut ook) hun to do’s en reminders op verschillende plekken. In hun agenda, in een memo op hun telefoon, op een post-it, in een notitieboekje, in hun mailbox, etc. etc. Toen ik dat zo las dacht ik: ja wáárom doe ik (en al die andere mensen) dat eigenlijk? Totaal onoverzichtelijk. Orden het tot één plek voor alles wat je nog moet doen. Het handigste doe je dat in een programma dat je zowel op je computer als op je telefoon kan openen, zo kun je er altijd bij.

Ik heb dat in Evernote gedaan. Daar maak je een mapje To do met 4 categorieën/notities: urgent (moet zo snel mogelijk, liefst vandaag nog), belangrijk (moet redelijk snel), nog uit te zoeken (voor al die dingen waarvan je denk: o ja, nog navragen hoe… nog uitzoeken waar…), en ooit (voor alle dingen die je ooit nog eens wilt doen, kan volgende maand zijn, kan volgend jaar zijn of wat dan ook). Zo hoef je de dingen die je nog uit moet zoeken of navragen of die je ooit nog wilt doen niet meer te onthouden, ze staan op je lijst, en de dingen die urgent en belangrijk zijn heb je overzichtelijk bij elkaar.

Hoe pak je het aan? Verzamel al je lijstjes (fysiek en digitaal), papiertjes, post-its, krabbels, ideeën en zet alle items erop in je nieuwe lijsten, waarbij je ze meteen in de juiste categorie zit. Ik stond er zelf verbaasd van hoeveel notes ik op hoeveel plekken had (maar nog niet zo erg als sommige voorbeelden in het boek) en dat er zelfs best wat dingen dubbel bleken te staan op verschillende plekken… Lang leven het ordenen! 😉

5. Back-uppen

Goed om regelmatig te doen – zeker als je alles opgeruimd en geordend hebt – is het maken van back-ups. Van je computer of laptop, van je website en natuurlijk van je telefoon. Zo zorg je ervoor dat je foto’s, bestanden en contacten nooit kwijtraakt. (Ik maakte net een back-up van mijn telefoon en ontdekte dat die héél wat groter was dan de back-up van eind vorig jaar, dus mijn telefoon-opruimactie kan duidelijk nog verbetering gebruiken…)

6. Daag jezelf uit

Het is goed om jezelf van tijd tot tijd uit te dagen en iets te doen wat je anders niet gauw doet, iets waarvan je denkt dat je het niet kan, of iets waarvan je denkt dat het – inderdaad – een flinke uitdaging zal zijn. Dat is voor iedereen verschillend. Zo ben ik sinds afgelopen week een wandelchallenge aan gegaan, om vier weken lang elke week vier keer minimaal 20 minuten te wandelen. Voor veel mensen misschien totaal geen uitdaging want je wandelt al graag, hebt een hond of loopt een stuk naar je werk. Maar ik als vanuit huiswerkende zelfstandig ondernemer, zonder hond, kom daar niet zomaar aan. Fietsen is mijn ding, maar met dit koude winterse weer doe ik dat voornamelijk binnen op de fietstrainer.

Dus om te voorkomen dat ik te weinig in de frisse buitenlucht kom, lijkt mij dit een goed plan. Maar wel een uitdaging. Tevens hoop ik zo wat meer energie te krijgen, waar het in januari nog best wel aan ontbrak.

De eerste week is het mij al twee keer gebeurd dat ik net te kort buiten was, of wel een half uur buiten was, maar met iemand had staan praten of van het zonnetje en de natuur had staan genieten. Helaas pindakaas is de uitdaging 20 minuten bewegen en niet 20 minuten buiten zijn… (Mocht je je afvragen hoe dat dan verschil maakt, de challenge is via de app Strava, die je dus aanzet als je gaat wandelen en die via gps meet of je je voortbeweegt of stilstaat.) Dus moest ik de volgende dag weer wandelen om te proberen die vier keer wel te halen, haha. Dus zoek iets wat jou – op wat voor manier dan ook – uitdaagt. Misschien is het drie keer per week zwemmen, iets nieuws leren of iets doen waar je al heel lang tegenop ziet.

7. Tijd voor wat leuks

Maar met al dat opruimen, schoonmaken, ordenen en back-uppen moet er natuurlijk ook ruimte zijn voor wat leuks. Bedenk wat jij deze week echt heel leuk zou vinden om te doen (een film kijken, een cake bakken, naar een museum, creatief bezig zijn of nieuwe kleren shoppen, om wat te noemen) en plan daar tijd voor in deze week.

Zoek je inspiratie om meer of andere leuke dingen te doen? Kijk dan ook eens hier

Wat is iets wat jij deze week gaat doen?

Groetjes, Giovanna

10 Reacties

 1. zegt:

  Ik word moe van je lijstje. Maar aangekomen bij je laatste punt begon ik te glimlachen. Misschien wil ik gewoon even niks. O ik klink veel te negatief. Ik wil de lente wel in huis.

  1. Moe worden van lijstjes met tips is vaak een teken dat je inderdaad gewoon even niks moet doen. Lekker uitrusten en nieuwe energie opdoen. 🙂

 2. zegt:

  Jaaaaa lente! Toevallig zat ik er afgelopen weekend aan te denken om binnenkort een voorjaarsschoonmaak te gaan doen. Gordijnen even wassen, de ramen wassen, kastjes schoonmaken. Maar ik heb het toch verschoven naar aankomend weekend. En dan mag de lente ook wel beginnen!!

  1. Ja zo heerlijk hè! Ik heb net je leuke lenteblogs gelezen, lente is zeker ook een van mijn favoriete seizoenen. Hihi, ik had het schoonmaken toch ook nog maar wat uitgesteld, maar afgelopen weekend dan toch eindelijk ook de ramen gewassen en ook de gordijnen in de was gedaan. Heerlijk weer! 🙂

 3. zegt:

  Wat een fijne tips. Vooral de lente in huis halen, daar heb ik zo’n zin in.

  1. Echt zo genieten dat het weer bijna lente is, hè? 🙂

 4. zegt:

  Nummer 1 t/m 6 heb ik allemaal nog niet zo heel lang geleden gedaan, dus ik ga deze week voor nummer 7;).
  Wachtwoorden veranderen vond ik overigens wel echt een rotklus. Vooral na afloop, toen ik overal ineens na moest denken over wat ik ook alweer had gekozen als nieuw wachtwoord.

  1. Wat goed dat je die dingen allemaal al gedaan had.
   Helemaal met je eens, het ís een rotklus, maar helaas wel noodzakelijk. Ik heb bij sommige accounts na heel veel jaren nog steeds dat ik automatisch het oude wachtwoord in wil voeren, haha.

 5. zegt:

  Ja hoor, de kleden over de lijn, en de mattenklopper erover in het voorjaar!
  Regelmatig je wacht woorden veranderen, is best wel nuttig.

  1. Klinkt goed, lekker de winter eruit kloppen!

Reacties zijn gesloten.