dingen om deze week te doen 13
Blog

7 dingen om deze week te doen #13

Voor een goed begin van de nieuwe week, 7 dingen die je deze week kan doen. Met ook deze keer weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd, je blog of je onderneming te halen. Kies 1 of meerdere dingen die jou aanspreken en helpen om meer uit jezelf te halen.


7 dingen om deze week te doen 13

1. Doe een stapje terug

Ik moest noodgedwongen een stapje terug doen afgelopen week, toen ik bronchitis kreeg en ik ook erg last kreeg van de veroorzaker daarvan: verkoudheid. De leuke afspraken die ik had (o.a. met mijn moeder, broer en schoonzus naar de botanische tuin in Utrecht gaan; en De ronde van Utrecht rijden met John) moest ik daardoor helaas afzeggen. Maar de onverwachte rust en ruimte die ik daardoor in mijn agenda kreeg bracht onverwachts momenten van ‘gewoon even helemaal niets hoeven doen’, en deed mij wel beseffen dat ik dat ‘stapje terug doen’ ook echt even nodig had. Even een paar dagen niet meer rennen, regelen en plannen, gaan en doen, en dit en dat moeten. Het was de afgelopen weken een beetje té veel in te korte tijd.

Dus heb jij de laatste tijd ook het gevoel dat je ‘druk, druk, druk’ bent met van alles, dan is het goed om deze week even een stapje terug te doen. Even tijd voor jezelf te nemen, even opladen, even helemaal niets doen én hoeven doen. Voordat je, net als ik, noodgedwongen een stapje terug moet doen.

2. Website updaten

Als je een website hebt, of dat nou is als hobbyblog, als schrijver of als ondernemer, moet die van tijd tot tijd bijgewerkt en geupdate worden. Achter de schermen moeten er misschien plug-ins geupdate worden, of is er ander onderhoud dat moet gebeuren. Maar ook inhoudelijk is het goed om van tijd tot tijd te kijken of alles nog goed loopt of bijgewerkt kan worden. Zo zijn er misschien (interne of externe) links in je blogs die niet meer werken en verwijderd of aangepast moeten worden. Sommige blogs zijn misschien achterhaald ondertussen of kunnen met wat nieuwe inhoud aangevuld worden. En misschien heb je onlangs wel een paar mooie foto’s gemaakt die eerdere, oudere foto’s kunnen vervangen. Tijd om je website even na te lopen dus.

3. Opruimen

Zo na de zomer, en voor alle feestdagen straks weer voor de deur staan, is het een mooi moment om op te ruimen. Even goed de bezem halen door kasten, voorraad, kleding en spullen die je toch niet gebruikt, en ook door de bestanden op de computer. Zo besloot ik onlangs om een heleboel concepten van blogs die ik al een paar jaar op mijn computer had staan (en vaak niet meer dan een titel en een idee waren) op te schonen.

Ik gooide de blogconcepten weg van ideeën die ik al heel veel keer erbij gepakt had met het plan om er nu echt een blog van te maken, maar waar ik dan toch niet mee verder kon. Ergens voelde al die concepten waar ik niet mee verder ging ook als een soort ballast, realiseerde ik mij toen ik ze eenmaal had weggegooid. Omdat ik elke keer als ik ze tegenkwam dacht: o ja, daar moet ik nog wat mee. Ze weg doen bleek het beste wat ik ermee kon doen. 😉 Dat resulteerde overigens wel weer in een leuke, andere blog, over welke ideeën nooit een blog zijn geworden en waarom niet.

dingen om deze week te doen 13

4. Herfstschoonmaak

Geen idee of die bestaat, de najaarsvariant van de voorjaarsschoonmaak, anders heb ik ‘m bij deze in het leven geroepen: de najaarsschoonmaak. Afgelopen week bedacht ik al opruimend in huis, dat het best fijn is om weer even alles extra goed schoon te maken. Uiteraard stof, sop en stofzuig ik wekelijks de gebruikelijke dingen in huis. Maar bovenop de keukenkastjes, in de keukenkastjes, achter de koelkast etc. is toch alweer even geleden. Ik ben afgelopen week begonnen met drie kastjes en een lade (daarna werd ik ziek, zie punt 1), deze week ga ik verder met elke dag een andere kast of lade in huis (keukenkastje, badkamerkast, voorraadkast, kledingkast etc.).

5. Stop met twijfelen

Twijfelen voelt in eerste instantie vaak als ‘goed al je opties afwegen’, maar vaker is het onbewust uitstellen van knopen doorhaken geen keuze durven maken. Ik merk dat ik ga twijfelen als ik óf te moe, óf te druk ben. Dan moet ik eigenlijk dingen schrappen, besluiten ze niet of later te doen, maar stel dat dus uit. Het nadeel van lang over dingen twijfelen, is dat het alleen maar vermoeiender wordt. En dat het eigenlijk hetzelfde effect heeft als uitstellen: je blijft er in je hoofd toch telkens mee bezig, maar er verandert niets. Het geeft alleen maar onrust en onoverzichtelijkheid. Dus stop met twijfelen en hak de knoop/knopen door!

6. Stuur een kaartje

Een kaartje ontvangen is altijd leuk, dus stuur deze week eens iemand een kaartje. Misschien dacht je de afgelopen weken regelmatig aan die ene vriendin die je al zo’n tijd niet hebt gezien. Of aan oma die zich soms best eenzaam voelt. Tijd om ze een lief kaartje te sturen!

7. Plan schrijftijd in

Misschien ben je al een tijdje van plan wat vaker te schrijven. Aan je boek, een kort verhaal of aan wat blogs. Misschien neem je je al een tijdje voor wat blogs in het vooruit te schrijven, zodat het niet altijd op het laatste hoeft. Of wil je graag weer een hoofdstuk aan je boek schrijven, maar komt het er niet van. De kans is groot dat als je geen schrijftijd inplant, die tijd er ook niet komt. Terwijl je je nog zo had voorgenomen om meer te gaan schrijven dit jaar… Maak deze week dan van je voornemen een concreet plan en plan de tijd om te gaan schrijven in!

Misschien werkt het voor jou het beste door wat eerder op te staan en meteen te gaan schrijven voor je naar je werk gaat, of voor de kinderen wakker zijn. Of gebruik de pauze van je werk, of de tijd ’s middags als de kinderen een filmpje mogen kijken, om te schrijven. Maar misschien is de beste tijd om te schrijven voor jou direct na het avondeten, met het vooruitzicht dat je daarna ontspannen een filmpje of een serie mag kijken.

Zoek je inspiratie om meer of andere leuke dingen te doen? Kijk dan ook eens hier

Wat wil jij deze week beslist gaan doen?

Groetjes, Giovanna

12 Reacties

 1. Hopelijk ben je inmiddels weer helemaal opgeknapt!
  Zelf zou ik ook echt even een stapje terug moeten doen op het werk. Helaas is dat geen optie, dus ik bikkel nog maar even door. Probeer nu thuis maar zoveel mogelijk te rusten.

  1. Ja, gelukkig ondertussen wel, hoewel nog niet helemaal fit als voorheen.
   Vervelend dat er voor jou geen mogelijkheid is om een stapje terug te doen op je werk, terwijl jij het ook nodig hebt. Hopelijk komt die mogelijkheid er gauw wel en red je het tot die tijd met thuis je rust te pakken.

 2. Haha, de najaarsschoonmaak bestaat zeker, want ik doe hem ook;-)

  1. Haha, mooi dat die wel bestaat en leuk dat je hem ook doet!

 3. Een stap terug is een goed idee als je lichaam erom vraagt, sterkte! Ik hoop dat je die leuke dingen binnenkort alsnog kan doen. Ik wil vandaag wat blogs nakijken en er minimaal 2 schrijven.

  1. Zeker, dankjewel! Dat hoop ik ook.
   Altijd leuk om te doen, blogs nalopen en updaten en nieuwe schrijven. 🙂

 4. zegt:

  Mooie tips en heel goed dat je je rust hebt gepakt, zo belangrijk! Ik hoop dat je je weer beter voelt. Ik wil deze week mijn blog ook een beetje opschonen, vooruitwerken met artikelen en de laatste puntjes op de i van mijn manuscript zetten 🙂

  1. Ik wil daar nog wel eens aan voorbij lopen, maar inderdaad heel belangrijk! Helaas nog niet echt beter. Gisteren bij de dokter geweest en een antibioticakuurtje gekregen, helaas nodig. Hopelijk gaat het nu wél snel beter.
   Mooie plannen voor de week had je, en vooral de laatste puntjes op de i bij je manuscript zetten is gelukt; ik ga met je manuscript aan de slag. 🙂

 5. zegt:

  Leuke tips weer. Ik ga voor punt één: een stapje terug. Wat concepten opruimen zou bij mij trouwens ook geen kwaad kunnen. Ik hoop dat jij je inmiddels weer wat beter voelt en kunt doen wat je je voor deze week had voorgenomen.

  1. Wat goed van je dat jij ook even een stapje terug doet deze week. Hopelijk brengt het je wat jij nodig hebt. En wie weet ga je dan in alle rust ook wel door je concepten heen en ruim je er wat op. 🙂
   Ik voel mij helaas na anderhalve week nog niet top en heb gisteren een kuurtje tegen de bronchitis gekregen, hopelijk slaat die gauw aan, ben wel weer toe aan mij weer lekker te voelen. 😉 Ik heb wel in alle rust elke dag een beetje schoongemaakt en opgeruimd in huis, fijn om daar (noodgedwongen) tijd voor te hebben.

 6. Oei, hopelijk gaat het nu weer beter met je, doe anders maar even rustig aan hoor.

  1. Helaas nog niet, dus ik doe inderdaad nog maar even rustig aan de komende dagen.

Reacties zijn gesloten.