dingen om deze week te doen 12
Blog

7 dingen om deze week te doen #12

Voor een goed begin van de nieuwe week, 7 dingen die je deze week kan doen. Met ook deze keer weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd, je blog of je onderneming te halen. Kies 1 of meerdere dingen die jou aanspreken en helpen om meer uit jezelf te halen.


7 dingen om deze week te doen 12

1. Creëer elke dag één of meer (kleine) oplaadmomentjes

Net als onze telefoon of andere apparaten moeten we regelmatig even op kunnen laden. Deels doen we dat tijdens onze slaap ’s nachts, maar zeker in een druk leven met misschien een combinatie van werken, een gezin of een studie, of een eigen onderneming en schrijven, heb je ook overdag oplaadmomentjes nodig. De een laadt op van iets actiefs, zoals een stevige wandeling maken, een kast herinrichten, sporten of met vrienden afspreken. Terwijl een ander juist weer nieuwe energie krijgt van even alleen zijn, een boek lezen of een powernap van 15 minuten doen.

Je kunt een groot oplaadmoment kiezen of een paar kleinere, door bijvoorbeeld na je ontbijt en/of in je lunchpauze een korte wandeling van 15 minuten te maken, 10 minuten te mediteren of een korte yoga- of workout sessie te doen. Die laatste en mediteren kun je trouwens ook heel makkelijk via een app zoals Headspace (#nospon).

2. Luister wat vaker naar je lichaam

Het klinkt misschien wat zweverig, maar zo is het zeker niet bedoeld. Maar ons lichaam geeft ons vaker dan we zelf merken signalen af dat we het wat rustiger aan moeten doen, wat liever voor ons lijf moeten zijn, of wat vaker een korte break moeten nemen (zie ook punt 1). Hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn, zere nek of schouders zijn heel vaak tekenen van ons lichaam dat roept dat er iets niet helemaal in balans is.

3. Kijk of de dingen nog in balans zijn

En niet alleen kan het zo zijn dat er lichamelijk iets niet helemaal in balans is, te druk overdag en te weinig slaap ’s nachts bijvoorbeeld, maar ook kan het in ons dagelijkse leven uit balans zijn. Te veel werk voor te weinig uren bijvoorbeeld, of te veel dingen tegelijk (werk, studie, gezin), waardoor de rust-activiteiten balans verstoord is. Dus zeker als je gemerkt hebt dat je lichaam signalen afgeeft dat het niet helemaal lekker zit, is het goed om te kijken wat er anders kan in je dagelijkse leven. Wat kan minder, over een langere tijd verspreid, uitbesteed of misschien helemaal geschrapt?

4. Maak een herfstbucketlist

Ook al hebben we weinig zomers weer gehad dit seizoen, we zullen eraan moeten geloven dat over niet al te lange tijd officieel de herfst begint. Dat komt met evengoed heerlijke temperaturen en een nog lekker zonnetje zijn, maar ook met (meer) regen en verder dalende temperaturen. Dan kan het fijn zijn om een leuk lijstje met ‘dingen om deze herfst te doen’ te hebben. Bijvoorbeeld een heerlijke pompoensoep maken, na een stevige boswandeling.

5. Verwen jezelf

Ga een middagje shoppen met een vriendin en zoek een leuke, warme herfst outfit uit.

6. Maak een keuze

Als er iets is waar je al lang over twijfelt, wikt en weegt, dan is deze week misschien wel het moment om knopen door te hakken en een keuze te maken. Misschien niet makkelijk, maar dat is blijven wikken en wegen ook niet.

7. Maak een actieplan

Heb je de keuze gemaakt en knopen doorgehakt? Of besloten om dat wat je voor je uit bleef schuiven weer op te pakken, bijvoorbeeld weer te gaan sporten of om nu echt je boek te gaan schrijven? Maar kom je er toch niet toe om te beginnen? Maak dan een actieplan met concrete stappen. Maak het zo specifiek mogelijk, maar wel in korte, sterke zinnen. Voor het schrijven van je boek zou het actieplan bijvoorbeeld kunnen zijn:

 • Onderwerp bedenken;
 • Plotten;
 • Research doen;
 • En dan gewoon beginnen. Niet langer twijfelen!;
 • Dagelijks 1 uur schrijven. (Of meer);
 • Op datum X wil ik de eerste versie van het verhaal af hebben.

Zoek je inspiratie voor meer leuke dingen om te doen? Kijk dan ook eens hier

Wat wil jij deze week beslist gaan doen?

Groetjes, Giovanna

10 reacties

 1. Balans houden vind ik soms lastig, met heel veel dingen. Ik kan echt wel eens in dingen doorslaan. Laatst las ik heel wijze woorden van iemand, die schreef; te veel en te weinig kan je echt ongelukkig maken, en dat is zo waar!

  1. Mee eens, balans houden ís lastig! Ik merk ook dat als ik mij er niet bewust van ben, ik of naar de een of naar de andere kant door sla. Dat is een hele goeie zeg, ’te veel en te weinig kan je echt ongelukkig maken’, die ga ik onthouden. Echt een behulpzame wanneer je doorslaat naar te weinig of juist te veel.

 2. zegt:

  Nog beter luisteren naar mijn lichaam. Door een vervelende blessure moet ik dat nog meer dan ik al deed maar soms ga ik toch nog teveel door.
  En ik kijk wel uit naar de herfst!

  1. Zo vervelend voor je dat je last blijft houden van die blessure. Ik weet wat het is, ik heb een langslepende knieblessure gehad, die pas over ging toen ik van (de derde) fysiotherapeut leerde om goed naar mijn lichaam te luisteren. Te leren voelen en herkennen wanneer je echt minder moet doen, of wanneer je weer wat meer kan belasten. Dat is helaas niet een snel proces, maar eentje met (terug)vallen en opstaan, maar wel eentje die je er echt vanaf gaat helpen. Sterkte!

 3. zegt:

  Op zoek naar balans vind ik voor deze week wel een goed idee voor mij. Zitten wat leerzame dingetjes tussen je tekst, dus dank!

  1. Graag gedaan. 🙂

 4. Ja de herfst ik heb het gezien en geroken maar geen bucketlist meer ik ga er gewoon van genieten.

  1. Gelijk heb je, gewoon er lekker van genieten zonder plan of lijstje.

 5. Jezelf af en toe verwennen, is belangrijk hoor!

  1. Zeker weten!

Reacties zijn gesloten.