dingen om deze week te doen 10
Blog

7 dingen om deze week te doen #10

Voor een goed begin van de nieuwe week, 7 dingen die je deze week kan doen. Met ook deze keer weer speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers, tips en ideeën om meer uit jezelf, je schrijftijd of je onderneming te halen. Kies 1 of meerdere dingen die jou aanspreken en helpen om meer uit jezelf te halen.


7 dingen om deze week te doen 10

1. Maak een zomerplanning

Nu de zomer is begonnen is het handig om een planning te maken. Misschien heb je kinderen en zijn die straks 6 weken vrij en heb je minder tijd om te schrijven of te bloggen. Of misschien moet je eerst nog even een paar weken flink doorpakken op of met je werk voor je vakantie hebt. Het is goed om nu alvast te kijken hoeveel tijd je in de zomer kan en wilt besteden aan schrijven, hoe je het in wilt plannen, en als je een blog hebt of je het bloggen door laat lopen of dat je een zomerstop inlast. Misschien wil je het wel doorlaten lopen, maar toch vrij zijn. Dan kan nu alvast wat blogs in het vooruit schrijven een goede oplossing zijn.

2. Verzamel ideeën

De zomertijd is ook een mooi moment om ideeën te verzamelen voor na de zomer. Ideeën voor nieuwe blogs, voor korte verhalen, voor nieuwe hoofdstukken in het boek waar je mee bezig bent, om misschien wel ideeën voor een heel nieuw verhaal. Of misschien wil je graag je website een make-over geven (of misschien wel je huis). Geen beter excuus om relaxed in de zon te liggen: ik luier niet, ik brainstorm! 😉

3. Verwen jezelf

Het zal voor iedereen anders zijn, maar voor veel mensen is de pre-zomertijd of pre-vakantietijd druk. Zoals ik bij punt 1 ook schreef, vaak moet er op het werk nog even heel veel gebeuren voor het vakantietijd is. Projecten moeten af, dingen moeten afgerond, sommige collega’s zijn al op vakantie vanwege de spreiding en misschien werk je dus met minder mensen aan meer werk. Vergeet dan vooral niet ook jezelf te verwennen. Ga naar de kapper, ga lekker shoppen of lees een leuk zomers boek.

dingen om deze week te doen 10

4. Kijk verder vooruit

Het lijkt nog ver weg, het einde van het jaar, maar de eerste helft van 2021 zit er alweer op. En je zal het vast wel herkennen als ik zeg dat de tweede helft van een jaar altijd heel snel lijkt te gaan. Kijk dus alvast vooruit. Wat wil je nog doen dit jaar? Misschien iets van je bucketlist afstrepen? Iets afronden waarvan je je voorgenomen had om het dit jaar af te maken? Of zijn er dingen waar je volgend jaar direct aan wilt beginnen? Misschien wil je dan een nieuwe baan hebben of een ander huis? Kijk dan nu al verder vooruit dan na deze zomer.

5. Wees minder streng voor jezelf

Misschien iets waar je ook na deze week op wilt letten – of misschien heb je hier nooit last van en kun je dit sowieso overslaan. Maar als je net als ik best wel (eens) streng voor jezelf bent (omdat je vindt dat het beter moet; dat jij het beter moet kunnen; dat iets sneller moet; dat jij geen fouten hoort te maken etc.) laten we dan deze week onszelf vrijaf geven van alles wat we ‘beter moeten doen’ en vooral dat waarvan we vinden dat het altijd foutloos moet.

6. Krijg inzicht in waarom je iets uitstelt

Als we dan toch wat liever voor onszelf gaan zijn deze week, dan kan het ook goed zijn om eens te kijken waarom je (soms, of vaker) iets uitstelt. Iets wat je misschien al heel lang ‘moet’ doen. Soms kan het een klusje zijn (zoals je administratie opruimen) wat je uitstelt omdat je het niet leuk vindt. Of omdat je er tegen opziet omdat het waarschijnlijk heel veel werk is. (Als je het dan gaat doen blijkt het vaak helemaal niet zo veel werkt te zijn trouwens.) Maar het kan ook iets zijn wat je uitstelt omdat je bang bent het niet goed te doen. Met punt 5 in gedachten gaat het je misschien wel lukken om het niet langer uit te stellen, maar het te gaan doen.

Ik stel het opruimen van de wanordelijke boel van gebruiksaanwijzingen en aankoop- en garantiebonnen naar één multomap al heel lang uit. Daarbij wil ik tevens kijken welke apparaten er allang niet meer zijn en waarvan de papieren weg kunnen. Deze week ga ik het aanpakken en alles in die multomap krijgen. Een van de redenen dat ik het zo lang uitstel is dat ik vrees dat het never nooit gaat passen… Deze week ga ik het gevecht aan en ga ik die berg losse boekjes, papieren en bonnen in die map krijgen. Hoe dan ook. 😉

7.  Stretchen

En dan bedoel ik niet lichamelijk. Hoewel dat ook heel goed kan zijn, natuurlijk. Nee, ik bedoel je innerlijke zelf stretchen. Kom uit je comfortzone en doe iets wat je eerder niet kon of niet durfde. Altijd al van plan geweest een boek te schrijven? Aan een opleiding te beginnen? Een wereldreis te maken en er over te bloggen? Ga het dan nu gewoon doen! Misschien is het nu nog niet mogelijk of verstandig om te reizen, maar door het nu alvast als concreet plan te maken, weet je zeker dat als het mogelijk is, jij zo ver bent. Dus zet stappen, ook al weet je nog niet waar de weg heen leidt. Als je met de auto in het donker over de weg rijdt, zie je ook alleen maar het stukje weg waar de koplampen op schijnen. Toch vertrouw je er dan ook op dat de weg door gaat en goed begaanbaar is. Stretch jezelf en maak jezelf groter en sterker.

Zoek je inspiratie voor meer dingen? Kijk dan eens hier

Wat wil jij deze week beslist gaan doen?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. zegt:

  Een zomerplanning heb ik dit keer wel gemaakt omdat ik nu met teveel dingen bezig ben. Mijn boek, mijn blog en klussen in huis. Zo kan ik het overzicht goed houden.

  1. Wat goed dat je een zomerplanning hebt gemaakt! Zeker als je veel dingen wilt doen voorkom je zo dat de zomer voorbij vliegt en je een hoop niet gedaan hebt. Succes met de laatste loodjes van je boek, het bloggen en het klussen in huis!

 2. Ik maak eigenlijk nooit een zomerplanning. Veel bloggers passen hun schema flink aan en publiceren deze periode heel wat minder. Ik merk nu ook echt dat het qua bezoekers flink minder druk is, maar ja, ideeën en inspiratie genoeg. Ik ben trouwens ook altijd ‘bang’ dat als ik nu ook nog minder ga posten, de bezoekersaantallen helemaal terug lopen? Herkennen andere bloggers zich hier misschien ook in?

  1. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt, ik ben er zelf ook voor om niet minder te gaan posten in de zomer. Een van de dingen die een blog sterk maakt is regelmaat. Ook al zijn de bezoekersaantallen veelal lager in de zomer, de bezoekers die wel komen weten dat er vast een blog is op die en die dag in de week (hier maandag en vrijdag bijvoorbeeld). Als dat wegvalt, komen die bezoekers na een tijdje ook niet meer (of een paar keer voor niets en daarna niet meer) en wellicht ook als je wel weer op een na-de-zomer-schema zit, komen bezoekers nog steeds veel minder omdat ze verwachten dat er toch niets nieuws is geplaatst.

 3. HA! Jezelf verwennen, omdat je vindt het te verdienen!

  1. Zo is dat! 😉

Reacties zijn gesloten.