dingen om deze week te doen
Blog

7 dingen om deze week te doen #1

Zo tegen het einde van de zomer lijkt het mij een mooi moment voor een nieuwe rubriek op mijn website: 7 dingen om deze week te doen. Speciaal voor schrijvers, bloggers en zelfstandig ondernemers: elke maand een blog met tips en ideeën om die week meer uit jezelf, je schrijftijd of je onderneming te halen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.


Dingen om deze week te doen

1. Je bureau opruimen

Als schrijver of als je thuiswerkt is het best een uitdaging om je werkplek opgeruimd te houden, weet ik uit ervaring. Ik probeer het redelijk netjes te houden, maar onbedoeld groeit het toch weer vol met lijstjes, post-its, nog te lezen artikelen en andere paperassen. Daarom is het goed om af en toe even flink de bezem – figuurlijk – door je werkplek te halen. Zoek je papieren uit, zet boeken en andere dingen die je nu niet nodig hebt terug in de kast en ruim andere afleidende dingen ook op.

2. Bucketlist

Maak een bucketlist met de dingen die je graag zou willen doen. Zowel grote dingen als kleine dingen. Een website beginnen? Een wereldreis maken? Je eerste roman schrijven? Een huis kopen? Gaan sporten? Zet het op je bucketlist en je heb iets om naar toe te werken.

3. Schrijftijd

Neem de tijd om eindelijk dat verhaal af te maken waar je lang geleden aan begonnen bent. Ga er voor zitten en schrijf! Of neem deze week een dag de tijd om in het vooruit een aantal blogs of artikelen te schrijven. Altijd fijn om wat op voorraad te hebben.

dingen om deze week te doen

4. Geniet nog even van de zomer

Vergeet niet om tussen het schrijven of het thuiswerken door ook even naar buiten te gaan en te genieten van het laatste maandje zomer. Een paar keer per dag een korte break in de zon of één keer per dag een lange ontspannende break buiten, zodat je daarna weer verkwikt aan de slag kunt gaan. Ga zitten met een goed boek of ga sporten, net waar jij het meeste behoefte aan hebt op dat moment.

5. Probeer iets nieuws

Daag jezelf deze week uit om iets nieuws te doen op het gebied van schrijven of ondernemen. Iets wat je misschien nog best spannend vindt of waarvan je niet zo goed weet waar te beginnen. Ik ben jullie voor gegaan: ik heb dit afgelopen week namelijk al gedaan. Met als resultaat een gloednieuwe online schrijfcursus, die vandaag met 20 cursisten van start is gegaan.

6. Lees een boek

En dan niet zo maar een boek ‘voor de leuk’, maar een boek dat je verder zal helpen als schrijver, blogger of ondernemer. Een boek waar je veel van leert en dat je uitdaagt om te groeien op jouw (vak)gebied. Leestips voor boeken over schrijven kun je hier en hier vinden.

dingen om deze week te doen
Foto genomen in Aosta, Italië

7. Doen!

Doe één ding van je bucketlist! Ga concreet aan de slag. Als het iets is wat je nog niet meteen kunt doen, zoals een wereldreis maken, begin dan wel met de eerste stappen te zetten. Maak een reisplanning en een financieel plan. Is je doel een roman schrijven? Begin dan met in grote lijnen op te schrijven –  te plotten – waar het over zal gaan. Wie zijn je personages? Waar speelt het zich af? Waar gaat het verhaal over? Wat wil je ermee vertellen? Hoe moet het eindigen? Hoe beter je dit in kaart brengt, hoe makkelijker het schrijven zal gaan.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze nieuwe rubriek vinden, en of het een blijvertje is of niet?

Wat staat er bovenaan jouw bucketlist?

Groetjes, Giovanna

22 Reacties

 1. Heel leuk inderdaad, zo’n rubriek om ideetjes op te doen. Gelukkig verveel ik mij nooit, integendeel, ik zit vaak vol ideeen en dingen die ik wil doen dat ik eerder tijd te kort kom. Ik heb afgelopen week niet alleen mijn bureau opgeruimd, maar mijn hele werkplek inclusief een soort vliering die achter een deur verstopt zit. Wat daar toch allemaal uitkwam! Nu ben ik ook gemotiveerd om de rest van het huis te doen;-)

  1. Heerlijk dat jij je ook nooit verveeld en volop ideeën hebt altijd.
   Wat goed dat je zo grondig je bureau en je hele werkplek opgeruimd hebt. Dat geeft vaak niet alleen ruimte, maar ook meer energie is mijn ervaring. Succes met de rest van je huis!

 2. Dat is een heerlijk stapeltje, 14 boeken! Tussen de buien door is het soms wel zonnig en best warm, alleen om nou overvallen te worden door zo’n pittige regenbui is ook niks. Dan maar beter binnen blijven en lekker lezen. 🙂

 3. Ik heb 14 boeken gehaald en heb er alweer 3 uitgelezen. Begonnen aan nummer 4. Ik hoop nog ergens te gaan wandelen maar het weer is niks.

 4. Lilian zegt:

  Wat een leuke rubriek! Een bucketlist hoeft van mij niet zo, want ik heb standaard 100 dingen in m’n hoofd die ik wil, dus als ik die ga opschrijven, dan krijg ik stress Maar 4 ga ik hopelijk nog een beetje doen en tijd maken voor schrijven is ook zeker een goeie!

  1. Dankjewel, fijn om te lezen! Dat moet je niet hebben hoor, stress door een lijstje, dan gewoon niet doen. Ik hoop dat je na de hittegolf op je vakantie, thuis nog even hebt kunnen genieten van ‘gewoon’ zomers weer en dat je ook nog hebt kunnen schrijven.

 5. Lianne - huismusjes.nl zegt:

  Leuk artikel! Altijd motiverend, zo’n lijstje. Mijn bureau (de eettafel) moet altijd helemaal leeg zijn, anders kan ik me niet goed concentreren op mijn werk. Deze week heb ik lekker veel tijd vrijgemaakt voor mezelf, waardoor ik veel heb kunnen schrijven en lezen. En inderdaad, nog even lekker in de zon zitten 🙂

  1. Leuk! En wat goed dat je veel tijd vrij gemaakt hebt vorige week voor jezelf om veel te schrijven en te lezen! Ik hoop dat je (met beide) lekker opgeschoten bent.

 6. Mariimma zegt:

  Goed idee!

  Juist nu de scholen weer open zijn is dit een fijne week om weer vanalles op te starten inderdaad.

  1. Zeker, is het uitgelezen moment ervoor.

 7. zegt:

  Heel leuk, deze nieuwe rubriek. Ik hoop toch vooral dat ik deze week nummer vier nog kan doen. Ik mis de zomer nú al:).

  1. Leuk om te lezen dat het in de smaak valt! Ik hoop dat het je gelukt is, deze week lijkt de herfst wel ingetreden helaas. 🙁

 8. Johanna zegt:

  Goede ideeën. Ga ze eens uitprinten en bewaren. Meer structuur is altijd goed. Overigens heb je weer hele mooie foto’s erbij. Waarom zeg je niet ergens waar ze opgenomen zijn? Zou leuk zijn.

  1. Leuk om te lezen dat je er wat aan hebt en ze gaat bewaren. Dankjewel voor je compliment. Deze foto’s zijn genomen in Aosta in noord Italië. Goed punt om het erbij te zetten, ga ik voortaan doen. 🙂

 9. zegt:

  Zeker een blijvertje. Een fijne stimulans ook 🙂

  1. Ah, leuk om te lezen!

 10. zegt:

  Leuk dit hoor, “Geniet nog even van de zomer” spreekt mij het meest aan.

  1. Afgelopen week was geloof ik ook het laatste moment dat we dat nog konden doen…

 11. zegt:

  Leuk idee dit! Mijn bureau mag wel eens worden opgeruimd inderdaad 😉

  1. Leuk om te lezen dat wat jouw ding om te doen werd! Bureaus staan er bekend om zo maar ineens vol te stromen met van alles en nog wat. 😉

 12. zegt:

  Leuke rubriek! Heel leuk om wat ideetjes op te doen voor de momenten dat ik me verveel. Al moet ik zeggen dat dat gelukkig niet zo vaak voorkomt 😀 Deze week is een schrijfweek voor mij, dus ik ga zoveel mogelijk schrijven, maar ook proberen van de zomer te genieten 😉

  1. Haha, ik kan mij ook niet voorstellen dat jij je vaak zal vervelen. 😉 Heerlijk dat je vorige week een schrijfweek had. Ik hoop dat je lekker veel hebt kunnen schrijven.

Reacties zijn gesloten.