5 x 5
Boekrecensies

5 x 5 aanraders op boekengebied

Zoals jullie misschien wel weten, lees ik jaarlijks veel boeken, minimaal 52 per jaar, maar meestal ga ik daar ruim overheen en kom ik wel rond de 70 boeken. Omdat dit geen boekenblog is en ik daarom niet van elk boek een review wil plaatsen, leek het mij wel leuk om op een andere manier mijn aanraders met je te delen. In vijf genres vijf boeken die ik echt top vind. Een 5 x 5 dus. Lees je met mij mee?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 62-Dont-judge-a-book-by-its-cover2-700x490.jpg

5 x 5 Feelgood

1. Ik wist het – Chantal van Gastel
Een heerlijke feelgood over een vrouw die een goed baan begint om haar hart te volgen en haar eigen bloemwinkel te openen.

2. Miss Communicatie – Astrid Harrewijn
Een leuk, grappig en spannend verhaal over een journaliste die de wereld van social media induikt.

3. I love New York – Lindsey Kelk
Toevallig, ook een verhaal over een journaliste, deze echter vlucht naar Amerika nadat ze haar ontrouwe verloofde voor het altaar heeft laten staan. In New York aangekomen wordt ze al gauw verliefd op de stad. En niet alleen op de stad.

4. Geknipt voor Miranda – Jill Mansell
Als Jill Mansell-fan onmogelijk om een titel eruit te kiezen (vandaar dat ik er ook een gebruikt heb als foto voor deze blog :)). Maar als ik er dan toch een moet kiezen, dan deze, volgens mij de eerste Jill die ik las. Hoewel dat helaas lastig na te gaan is, omdat het al meer dan 20 jaar geleden is…

5. De nanny – Melissa Nathan
Een geweldig en hilarisch verhaal over een meisje dat als nanny bij een rijk stel komt te werken.

5 x 5 Non fictie

1. Ikigai – Hector Garcia
(Her)vind je rust en het geheim voor een lang en gelukkig leven. Mijn hele recensie lees je hier.

2. Running like a girl – Alexandra Heminsley
Een geweldig leuk boek, ook als je niet van plan bent te gaan hardlopen. Alexandra vertelt hoe ze begonnen is, uit het niets, met hardlopen. Dit doet ze op een hilarische, bijna Bridget Jones achtige manier. Het leert je ook doorzettingsvermogen te hebben op andere gebieden.

5 x 5

3. Big Magic – Elizabeth Gilbert
Een inspirerend boek voor schrijvers en andere creatievelingen.

4. Blogboek – Kelly Deriemaeker
Een zeer goed boek die elke blogger gelezen zou moeten hebben!

5. Handboek voor schrijvers – Maaike Molhuysen
De titel zegt het al, dit is een handboek voor schrijvers en bevat alle info die je als (beginnende) schrijver wil weten.

5 x 5 Literatuur

1. De ellendigen (Les miserables) – Victor Hugo
Een klassieker. Need I say more? 🙂

2. Hersenschimmen – Bernlef
Zo ontzettend mooi, ontroerend en aangrijpend. Dat is eigenlijk hetzelfde, maar toch. Over hoe iemand (in ik-persoon) langzaam wegglijd in Alzheimer.

3. De aanslag – Harry Mulisch
Hebben we deze niet allemaal gelezen op de boekenlijst voor Nederlands? Hij staat er na al die jaren nog steeds op, en terecht.

4. De geniale vriendin – Elena Ferrante
Niet alleen de hoofdpersonen in het verhaal zijn geniaal, het is ook briljant (bijna geniaal) geschreven.

5 x 5

5. Een kerstlied in proza (A Christmas Carol) – Charles Dickens
Mijn all-time favorite kerstverhaal, deze klassieker van Dickens. Ik heb hem in meerdere uitvoeringen gelezen, zowel in het Nederlands als in het Engels, zowel in de heerlijke ouderwetse stijl als in het modernere. Om nog maar over alle verfilmingen die ik er van gezien heb te zwijgen… (Is het alweer bijna kerst? ;-))

5 x 5 Kinderboeken

1. Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman
Wat heb ik als kind – en later als volwassene bij het herlezen – genoten van dit fantastische boek over Dolf, die een tijdreis mag maken. Hij komt midden in een kruistocht van kinderen terecht en sluit al gauw vriendschappen. Door pech kan hij niet op de juiste plek staan om terug te reizen naar zijn eigen tijd, hoe kan hij nu weer terug komen?

2. Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren
Ik vertelde in deze blog al over dit prachtige boek, maar om hem nou, omdat hij daar ook al genoemd wordt, uit dit lijstje te laten? Nee, toch?

Kinderboekenrecensies

3. Oorlogswinter – Jan Terlouw
Ook zo’n juweeltje uit mijn jeugd. Een van de dingen die mij er het meest van bij gebleven is – ik heb hem overigens sinds mijn jeugd niet meer gelezen – was dat er ook goede Duisters waren in het bezette Nederland, die net zo goed slachtoffer waren van de oorlog die zij ook nooit gewild hadden. Klinkt nu natuurlijk als een open deur, maar voor een kind in de jaren tachtig – jaja zo oud ben ik al – die opgroeide in een tijd waarin nog steeds het gevoel heerste dat de oorlog de schuld was van álle Duitsers, vond ik dat zeer aangrijpend.

4. De zevensprong – Tonke Dragt
Het boek heb ik als kind een paar keer las. Maar ook van de tv serie die er van gemaakt werd heb ik zeer genoten. Tja wat kan ik er over zeggen? Deze moet je gewoon ook ooit gelezen (of gezien) hebben.

5. Kattensoep – Janneke Schotveld
Geen volledig boek, maar een (kinder)Boekenweekgeschenk, maar desalniettemin ontzettend leuk. Ik geef toe, het feit dat er katten in voorkomen maakt het natuurlijk helemaal leuk haha.

5 x 5 Romans

1. Eat, pray, love – Elizabeth Gilbert
In mijn boekrecensie kon je al lezen wat ik van dit boek vond. Het is het autobiografische verhaal van Elizabeth over hoe ze weer leerde van zichzelf, van eten, van God en de liefde te houden.

2. De Zeven zussen serie – Lucinda Riley
Begin dit jaar las ik het eerste deel van de zeven zussen serie. Dit geheel tegen mijn plan in om aan een nieuwe serie te beginnen, aangezien ik er juist eerst een paar uit wilde lezen. Een prachtig boek en geheel terecht het best verkochte boek van 2018. Binnenkort zal ik een uitgebreide boekrecensie over dit eerste deel plaatsen.

3. Een bijzonder jaar – Lori Nelson Spielman
Nadat haar moeder veel te jong overleden is en Brett niet weet hoe ze zonder haar verder moet, daagt haar moeder haar vanuit haar graf (door middel van brieven) uit om zichzelf te zoeken en haar dromen van vroeger na te jagen. Een prachtig verhaal, zo eentje waarvan ik het nog maanden vreselijk vond dat ik hem uit had.

4. Jan Rap en zijn maat – Yvonne Keuls
Ook eentje die ik in mijn jeugd gelezen heb en die mij altijd bijgebleven is. Een boek over de rauwe randen van de samenleving gezien vanuit een jongerenopvangcentrum. Ook prachtig en net zo rauw zijn Keuls’ boeken: Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van David S.

5. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells
En ook nog eentje meer uit deze tijd, uit 2016. Een prachtig verhaal over de jonge Jules die met flashbacks terug kijkt op zijn leven. Op de verliezen van dierbare, de kansen die hij liet liggen en op de (soms harde) lessen die hij leerde.

Wil je weten welke boeken ik allemaal lees in een jaar? Volg mij dan op Goodreads of Hebban.

Welk boek is jouw ultieme aanrader?

Groetjes, Giovanna

6 Reacties

 1. zegt:

  Van Eat Pray Love ben ik niet zo’n fan. Van ‘Ik wist het’ en Jill Mansell dan weer wel. Eén favoriet boek kiezen vind ik best een onmogelijke uitgave. Misschien dan toch Matilda van Roald Dahl.

  1. Eén kiezen is haast onmogelijk inderdaad haha, maar Matilda van Roald Dahl is een mooie keuze!

 2. zegt:

  Wat mooi en inspirerend, dit lijstje met boekentips! Ik heb eigenlijk al te lang niet uitgebreid de tijd genomen om boeken te lezen en krijg hier zeker weer frisse zin van om binnenkort (in mijn vakantie) wat vaker een goed boek erbij te pakken. Ik houd zelf vooral van non-fictie en heb Ikigai hier ook nog op mijn stapeltje liggen. Het boek dat op je foto staat van Khaled Hosseini staat ook nog hoog op mijn lijstje om ooit te lezen trouwens.

  1. Ik ben ook dol op non-fictie, heb er ook nog aardig wat liggen op mijn to-read-pile. Ikigai is zeker een aanrader. Op dit moment lees ik weer wat meer fictie, vind ik heerlijk in de zomer. Even niets hoeven en kekker lezen. Met non-fictie heb ik altijd het idee dat ik er van alles mee moet (ervan leren, goeie tips onthouden, toepassen, dingen opschrijven in een notitieboekje ) en fictie “hoef” ik niets anders mee te doen dan te lezen. Khaled Hosseini is ook een aanrader ja! Goed gezien op de foto!

 3. zegt:

  Hele mooie en diverse boekenlijst! Ik ben nu helemaal into de boeken van Lucinda Riley. Maar ik wil ook wat klassiekers gaan lezen om het af te wisselen.

  1. Ja geweldig mooi zijn de boeken van Lucinda Riley, ik ben er ook weg van. Ik hou er zelf ook van om af te wisselen met genres, klassiekers zijn daar heel geschikt voor.

Reacties zijn gesloten.