schrijfinspiratie
Blog

5 tips voor nog meer schrijfinspiratie

Als schrijven je passie is, schrijf je natuurlijk het liefst zoveel en zo vaak mogelijk. Alleen heb je misschien inspiratie terwijl je druk op je werk bent, met de kinderen bezig bent of als je ergens op visite bent. Aan de andere kant kan het gebeuren dat je misschien ook wel eens alle tijd hebt om te schrijven, maar tamelijk inspiratieloos bent. Je staart naar de knipperende cursor in je Word document maar er borrelt geen schrijfwaardige tekst omhoog. Wat doe je dan? Hoe verhoog je je schrijfinspiratie en zet je het in op de momenten dat het jou uitkomt?

Vorige maand gaf ik in mijn blog 7 tips voor schrijfinspiratie tips om je inspiratie te verhogen. Vandaag heb ik 5 tips voor nog meer schrijfinspiratie voor je.

5 tips voor schrijfinspiratie

1. Maak een schrijfoefening. Internet staat er vol mee, bijvoorbeeld op de site SchrijvenOnline. Maar er zijn ook meerdere boeken over te vinden. Zoals je ook heb kunnen lezen in mijn blog Boeken over schrijven. Daarnaast bestaan er ook apps (in het Engels) met writing prompts, zoals die heten.

2. Afhankelijk van je schrijfgenre kun je er de ‘vakliteratuur’ bij pakken. Wil je een beautyblog schrijven, lees dan tijdschriften en blogs die hier ook over gaan. Uiteraard ga je geen artikelen overschrijven. Maar toen ik nog voor Your Own Style Magazine over beauty en lifestyle schreef, hielp mij blogs en tijdschriften lezen altijd wel. Dan las ik elders bijvoorbeeld “Deze lipstick past goed bij je nieuwe lente outfit.” en dan bleef het woordje ‘lente’ bij mij plakken. Daar ging ik mee aan de slag. En zo rolde als vanzelf het artikel ’10 Lente top tips’ uit mijn pen. Niets van het artikel dat mij inspireerde in terug te vinden, maar het gaf mij wel net de prikkel die ik nodig had.

Eén woordje kan dus al genoeg zijn om schrijfinspiratie te vinden voor een heel ander artikel. Laat je fantasie de vrije loop.

 

3. Doe eens gek! Ga trampoline springen, rol van een grasheuvel of stamp in een regenplas. Je zal versteld staan hoeveel creativiteit er geblokkeerd wordt door altijd in de pas te willen lopen. Doe gek en hef de blokkade op.

4. Inspiratie werkt aanstekelijk. Ga met samen met anderen schrijven. Gezellig ieder aan zijn/haar eigen schrijfwerk werken en tussendoor gezellig kletsen, koffiedrinken en ideeën uitwisselen

5. Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Doe je dat niet, dan schiet het vaak net zo makkelijk weer weg. Ik heb vaak dat ik met een artikel bezig ben (deze bijvoorbeeld) en dan denk aan wat anders (een boek dat ik gelezen heb over schrijven bijvoorbeeld). Dan schiet mij ineens te binnen dat ik eerder een artikel geschreven met tips over schrijfboeken en dat ik er ondertussen nog een paar nieuwe bij gelezen heb. Nieuwe tips dus. En voilà een nieuw artikel is geboren (die ik dus half tegelijk met dit artikel geschreven heb :)).

Oh ja en dat alles, het schrijven van deze blog, onderwijl nog een over boekentips én nog een tegelijk, terwijl ik mij niet geïnspireerd voelde om te schrijven vandaag en eigenlijk nog niet goed wist waar ik over zou moeten gaan schrijven. So, the proof is in the pudding. 🙂 Just do it!

Wat doe jij als je geen inspiratie hebt?

Tot de volgende blog!

Groetjes,
Giovanna

Photo credits Aaron Burden via unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.