schrijftijd
Schrijven

5 Tips om je schrijftijd optimaal te benutten

Wanneer je naast het schrijven een baan, een studie en/of een gezin hebt, wil je het meeste uit je schrijftijd halen. Misschien heb je maar een uur per avond beschikbaar, of misschien zelfs maar een uurtje per week. Met deze tips benut je die tijd het best.

~

1. Blok tijd in je agenda

Net zoals je een afspraak met een vriendin in je agenda zet, zet je ook de schrijftijd in je agenda. Wil iemand afspreken op dat moment? Sorry, er staat al een afspraak in mijn agenda. Een afspraak met jezelf is ook een afspraak!

2. Zorg voor een opgeruimde schrijfplek

Een volle, rommelige werkplek geeft niet alleen onrust, maar leidt ook af. Met briefjes en rommeltjes waar je nog wat mee moet. Zorg dat je er alleen het hoog nodige hebt liggen. Een opgeruimde werkplek zorgt automatisch voor een opgeruimd hoofd.

schrijftijd

3. Leg wat je nodig hebt alvast klaar

Als je werkplek lekker opgeruimd is, heb je alle ruimte voor de spullen die je echt nodig hebt. Een notitieblokje en een pen om nieuwe ideetjes op te schrijven, of juist om ideeën van eerder uit te werken. Als je research gedaan hebt, leg je dat ook vast klaar. En je agenda wellicht. Een USB-stick om je werk op te slaan. Een markeerstift en een potlood. En natuurlijk iets te drinken.

4. Zet je telefoon op stil en leg hem in een andere kamer

Dit voorkomt onnodige afleiding en zorgt ervoor dat je productief aan de slag kunt. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Net als wanneer je in een vergadering op je werk zou zitten, is jouw schrijftijd een moment dat je niet gestoord kunt worden.

schrijftijd

5. Werk met een timer

Een timer zorgt er bij mij altijd voor dat ik heel productief schrijf. De – zelfopgelegde – tijdsdruk is de stok achter de deur om door te schrijven. Anders voelt het echt als zonde van mijn tijd. Vaak werk ik in blokken van 25 of 50 minuten, met dan na elk blok 5 à 10 minuten pauze waarin ik even iets totaal anders doe. Zoals de was opruimen of koffie drinken. Waarna ik weer heerlijk aan de slag ga in het volgende blok. Niet alleen maakt het productief door de deadline, door de verplichte pauze ga je niet te lang door. Na de korte break ben je weer scherp en alert.

Deze tips helpen je ook om een goede schrijfroutine te ontwikkelen.

Bonustip:

Ga gezellig samen met iemand schrijven. Spreek in een leuk tentje af en neem je laptop mee. Zo ga ik vanmiddag gezellig met Lianne schrijven in Amsterdam.

Wat doe jij om je schrijftijd optimaal te benutten?

Groetjes, Giovanna

2 Reacties

  1. Goede tips. Vooral mijn telefoon wegleggen en tijs inplannen om te schrijven, werken goed bij mij. En buitenshuis schrijven ook.
    Darina blogde over…5 favorieten van de week #24My Profile

    1. Dat zijn zeker goeie om toe te passen om je schrijftijd optimaal te gebruiken. Buitenshuis schrijven is ook altijd fijn. Hoewel jij wel een hele mooie schrijfkamer hebt volgens mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.