overzicht te houden
Blog Planning

5 tips om overzicht te houden in een hectisch leven…

… en tijd over te houden om te schrijven. Zeker als je een baan en/of studie hebt, een gezin, lid bent van een club of een actief sociaal leven hebt. Je kan dan het gevoel hebben dat je van de ene afspraak naar de andere rent. Dat je onder het etentje met vrienden nog even een werkmailtje beantwoord of dat je een afspraak vergeet omdat je met je hoofd al bij een andere afspraak was… En schrijven, dat wilde je ook nog doen, maar wanneer eigenlijk? Tijd om het overzicht te houden in je hectische leven!


5 tips om overzicht te houden

1. Gebruik een planner of agenda

Dit is misschien wel het belangrijkste om overzicht te krijgen én te houden in een druk en hectisch leven: een goede planner of agenda. Wat het verschil is tussen die twee? Een agenda is vooral om vrij basic je afspraken in te zetten, een planner is nog wat uitgebreider. Daar kun je namelijk vaak ook in kwijt dat je wilt gaan sporten (of juist waar je achteraf af kan vinken dat je die dag gesport hebt), nog een blog of een hoofdstuk aan je boek wilt schrijven op woensdagavond etc. Of welke doelen, taken en belangrijke dingen je die week te doen hebt die je niet per se in je agenda kwijt kan (want geen afspraak). Bijvoorbeeld dat je komende week een nieuwsbrief wilt schrijven en versturen. Dat je 3 blogs wilt schrijven. Of 2000 woorden aan je boek.

2. Zet er alles in

Een veel gemaakte fout is niet alles erin te zetten, ‘omdat je het wel onthoudt’, of ‘omdat het maar iets kleins is.’ In het boek Elke dag om 15.00 uur klaar, dat ik onlangs las, zegt de auteur dat je een taak of bezigheid die meer dan een half uur gaat duren ook in je agenda/planner moet zetten. Dus die blog die je gaat schrijven en waar je verwacht een uur over te doen op vrijdagmiddag, hoort ook in je agenda ingepland te worden. Of dat je elke dag tussen 11.00 en 11.30 uur je mail beantwoord. Zet er alles in. Zo zorg je er niet alleen voor dat je overzicht krijgt in wat je moet doen, maar weet je ook wanneer je wat gaat doen en wanneer je dus bezig bent en wanneer je tijd vrij hebt.

overzicht te houden

3. Structuur

Door dingen op vaste momenten te doen breng je structuur aan. Dat geeft naast overzicht ook rust. Zo weet je op een gegeven moment al zonder je planner te checken dat je je mail doet van 11.00-11.30. Dat je maandag-, woensdag- en vrijdagavond direct na het eten je schrijfuurtje hebt. Of dat je drie keer per week voor je werk een half uur gaat hardlopen. Breng daarnaast ook structuur aan in grote taken en kleine taken. Zo kun je bijvoorbeeld in een uur tijd 6 kleine dingen doen, of 1 grote, door dat op een rijtje te zetten lukt het je ook meer overzicht te houden.

4. Prioriteiten stellen

Van veel dingen denken we dat ze prioriteit hebben omdat ze belangrijk zijn en moeten gebeuren. Maar veel van die dingen kunnen ook later deze week, of soms zelfs later deze maand. Ze zijn belangrijk en moeten wel, maar hebben niet zo’n prioriteit. Door goed te kijken naar wat wél prioriteit heeft, wat belangrijk is maar later kan, of wat minder belangrijk is en zeker later kan, creëer je ook overzicht en rust. Je zorgt zo immers dat je doet wat echt nu moet en niet eerst de dingen doet die belangrijk zijn – maar die hadden kunnen wachten – en gestrest raakt omdat je de dingen die prioriteit hebben nog steeds niet af hebt.

5. Ruim regelmatig op

Ook een belangrijke reden dat we het overzicht kwijtraken is dat dingen de neiging hebben om te op te hopen. Het meest tot de verbeelding sprekend is denk ik wel onze mailbox(en) die vol stroomt/stromen en waar veel mail bewaard wordt, want ‘je weet maar nooit’, ‘misschien nog nodig’ en ‘vast nog belangrijk’. Maar eerlijk, hoe vaak lees je die mailtjes nog een keertje? Als iets echt belangrijk is kun je het beter kopiëren naar een Word-document en opslaan. En dit declutteren geldt natuurlijk voor alles waar je fysiek of digitaal dingen bewaart: notities, documenten, bestanden, foto’s, bonnen… Door regelmatig op te ruimen en alleen dingen te bewaren die écht het bewaren waard zijn, voorkom je dat de boel volloopt en je het overzicht kwijt bent. Meer opruimtips vind je hier en hier.

Wat doe jij om overzicht te houden?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

  1. zegt:

    Vroeger onthield ik alles, maar tegenwoordig schrijf ik alles op. Het is ook zo vervelend als je iets wilde onthouden, maar het vergeten bent. Ik leg vaak een extra papiertje in de keuken voor dingen die ik moet onthouden en tot nu toe werkt dat goed. Ook een planner werd inderdaad heel fijn.

    1. Slim om het op te schrijven, alles proberen te is niet te doen, en ook behoorlijk vermoeiend haha. Handig ook zo’n vaste plek met briefje om dingen op te schrijven.

  2. Goede tips!!
    Op mijn werk helpt de laatste ook altijd erg goed. Meestal is er namelijk een punt dat ik zoveel formulieren en papieren om me heen heb verzameld, dat ik echt het overzicht kwijt ben.

    1. Wat leuk om te lezen dat jij dat op je werk ook zo doet. Paperassen hebben helaas de irritante neiging om soortgenoten aan te trekken. 😉

  3. zegt:

    Fijne tips! Ik zou wel meer kunnen prioriteren merk ik. Werk aan de winkel 🙂

    1. Goed van je dat je daar mee aan de slag gaat!

  4. zegt:

    Deze vijf dingen zijn voor mij allemaal eerste levensbehoeften en ik moet zeggen: het werkt voor mij fantastisch. Alleen prioriteiten stellen vind ik soms lastig, maar al doende leert men.

    1. Begrijpelijk dat deze dingen voor jou zo noodzakelijk zijn, en misschien zouden ze dat voor iedereen wel moeten zijn eigenlijk. Het leven zit zo vol prikkels en hectiek tegenwoordig, dat mensen daar meer last van hebben dan ze denken.

Reacties zijn gesloten.