beginnen met je boek
Schrijven

5 tips om nu te beginnen met je boek

Misschien twijfel je al een tijdje – misschien zelfs al een hele lange tijd – of je een boek zal gaan schrijven, of niet. Het lijkt je heel leuk, maar… Je hebt een gaaf idee, maar… Je had het je voorgenomen het te gaan doen, maar… tja.. hoe begin je dan? Daarom in deze blog 5 tips om nu te beginnen met je boek.


Beginnen met je boek, zo pak je dat aan:

1. Waar begin je?

Uiteraard begint het met een verlangen, een wens of een droom om een boek te schrijven. Heb je die niet, vraag je dan af waarom je het dan zou gaan doen. Uitgaande van dat je dat wel hebt en heel graag een boek wilt schrijven, is de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven: ga het gewoon doen! Gooi alle ‘ja-maar’s’ overboord en begin gewoon! Tegenover elke ‘ja-maar’ kun je ook een goede reden zetten om wél te beginnen. ‘Ja-maar ik heb geen tijd.’ Als je voor andere dingen tijd kan maken, kan dat hiervoor ook. ‘Ja-maar ik weet niet hoe dat moet.’ Alles wat je nu kan en weet heb je ooit geleerd, als je een boek wilt schrijven kun je dat ook leren.

2. Stop met twijfelen

Vanaf nu niet meer twijfelen of je het kan of niet, of je het wel moet doen of niet. Als jij op je hart hebt om dit boek te gaan schrijven, dan moet je het zeker doen. Dat wil niet zeggen dat je tijdens het schrijven nooit meer zal of mag twijfelen over wat je geschreven hebt. Dat is menseigen en hoort er nou eenmaal bij. Iedere schrijver twijfelt tijdens zijn/haar schrijfproces van tijd tot tijd wel eens. Maar laat het je niet van het schrijven afhouden en laat twijfels je niet lamleggen. Zorg dat je altijd weer verder gaat met schrijven. Iets is pas mislukt als je er niet aan begint.

3. Je hoeft het niet alleen te doen

Zoek hulp van anderen. Schrijven doe je uiteindelijk zelf, maar je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Het kan heel fijn zijn om voor tips, ideeën, steun en vooral ook voor gezelligheid met gelijkgestemden te connecten. Of om af en toe met anderen te schrijven. In een cafeetje, de bibliotheek, op een terrasje of bij elkaar thuis; iedere plek is geschikt. Ook kan het fijn zijn om een schrijfcoach in te schakelen. Dat kan voor een keer een losse coachingsessie om bijvoorbeeld te starten of om even te sparren. Maar het kan ook voor een langere periode. Dat kan soms net het verschil maken of je met het schrijven van je boek doorgaat of het bijltje erbij neergooit.

beginnen met je boek

4. Maak een plan

De beste manier om te beginnen én te zorgen dat je het boek ook afmaakt, is door vooraf een plan te maken. Neem even de tijd om te bedenken waar je boek over zal gaan, hoe het verloop zal zijn, hoe de omvang gaat worden (hoeveel woorden het ongeveer gaat worden), wie je personages (bij fictie) zijn of wat je onderwerpen (bij non-fictie) gaan worden. Maar ook hoeveel tijd je per week aan het schrijven gaat besteden en hoelang je er over wilt doen. Hoe beter je plan, hoe makkelijker en soepeler de reis.

5. Doe research

Of het nou gaat om iets educatief (non-fictie) waar je over wilt schrijven, zoals een zelfhulpboek, je familiegeschiedenis, of om achtergrondinformatie voor een roman (fictie), verdiep je in het onderwerp. Research zorgt er niet alleen voor dat je meer over je onderwerp leert en feiten kunt checken, maar het zorgt er ook voor dat je meer geïnspireerd raakt door het onderwerp. En dat je als vanzelf zo vol bent over het onderwerp dat je niet anders meer kan dan er over te schrijven. 😊

Stel jij het beginnen aan iets wat je eigenlijk graag zou willen doen (wel eens) uit?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Dingen die ‘groot’ zijn stel ik vaak uit en dat geldt ook voor de droom van ooit een boek. Hoewel daarbij meespeelt dat ik op dit moment daar mentaal nog niet gezond genoeg voor ben. Dat vind ik toch iets anders dan uitstellen, want daardoor kan het gewoon echt even nog niet. Dan zou er helaas te veel druk ontstaan. Maar verder: dank voor de tips! Want op een dag lukt het wel en dan heb ik er zeker weten wat aan!

    1. Dat is mooie conclusie, soms is het voor dingen nog niet de tijd – om wat voor reden dan ook – en dan is het geen uitstellen. Maar eerder het laten rijpen tot het moment wel daar is. Uitstellen wordt het pas als je weet dat het ergens wel de tijd voor is, je het ook erg graag wilt, maar het dan toch niet doet. Jouw boek mag nog fijn rijpen tot je daar wel mentaal gezond genoeg voor bent!

Reacties zijn gesloten.