gedachten de baas te blijven
Blog

3 Tips om je gedachten de baas te blijven tijdens het schrijven

Er gaat elke dag een hoop door ons hoofd. Soms zijn het helpvolle gedachten (niet vergeten boodschappen te doen; straks mam nog even bellen), maar soms ook niet (ik schrijf vast niet goed; iedereen schrijft beter dan ik; niemand zal willen lezen wat ik schrijf). Als je erg kritisch bent kunnen die gedachten je drive zijn en zorgen dat je jouw werk perfect doet of het boek dat je aan het schrijven bent afkrijgt. Maar vaak maakt dat perfectionisme je alleen maar onzekerder. Dan kunnen de dingen die in je opkomen je misleiden en lam leggen. Ze kunnen je het gevoel geven dat je iets toch nooit goed zal kunnen, met als gevolg dat je het dan dus ook maar niet meer doet.

 

Een paar jaar geleden liet ik mij best nog wel door dat soort dingen leiden, met een writers block van een paar maanden tot gevolg. Van tijd tot tijd steekt die onzekerheid over mijn schrijfwerk de kop weer op, dat hoort wellicht ook bij het leven, maar ik heb wel geleerd om mijn gedachten de baas te blijven en een positieve mindset te creëren. En ook onderstaande dingen hebben mij daarbij geholpen.

 

Zijn ze waar of niet

Kijk als je merkt dat je gedachten je te sterk beïnvloeden, of ze eigenlijk wel waar zijn. Bijvoorbeeld als je denkt dat je niet goed schrijft. Is dat wel echt zo en zo ja, waarom denk je dat? Heeft iemand dat tegen je gezegd? Zo ja, was dat iemand met gedegen kennis? Zo nee (niet gezegd door iemand of door iemand zonder kennis) waarom zou je er naar luisteren?

 

Kies de juiste gedachtes

Zoals gezegd, sommige gedachten kunnen zinvol zijn, terwijl andere dat niet zijn. Kies naar welke gedachten je wilt luisteren en naar welke niet. Kies op basis van of ze je verder helpen of niet, en of ze positief zijn of niet. Negatieve gedachten helpen je nooit verder. Dus kies ervoor om niet naar die gedachten te luisteren, of buig ze om naar positieve. Bijvoorbeeld, Ik schrijf vast niet goed kun je ombuigen naar Ik ben nog beginnend en leer steeds beter schrijven.

gedachten de baas te blijven2

Laat je er niet door leiden

Gedachten zijn net als emoties niet betrouwbaar als leidraad. Emoties kunnen schommelen en gedachten kunnen verkeerde interpretaties of zelfs eigen invullingen zijn. Denk je dat niemand je teksten goed vindt omdat je weinig reacties krijgt? Dat hoort er jammer genoeg bij, je kunt niet continu een schouderklopje krijgen, helaas. Laat je er in ieder geval niet door ontmoedigen en gebruik de kritische stem om beter te worden, niet om op te geven!

 

Hoe blijf je je gedachten de baas?

Groetjes,

Giovanna Jansen

 

Photo credits: Prisca Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.