22 voor 2022
Blog

22 voor 2022

Doelen stellen, ik hou ervan en zie er het nut van in. Of het nou gaat om een spaardoel voor een huis, een sportdoel, een leesdoel of het hebben van een schrijfdoel om je boek te schrijven, een doel helpt je concreet ergens naartoe te werken. Zo was ik afgelopen week na aan het denken over mijn persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar. Nou eigenlijk deed ik dat eerder al, maar had ik ze op dit vlak nog niet heel concreet gemaakt voor 2022. Maar nu dus wel: 22 voor 2022.


Begin vorig jaar deelde ik een lijstje met doelen voor dat jaar. Dus eerst nog even de update hoe het mij vergaan is afgelopen jaar met de 21 voor 2021:

21 voor 2021, dingen die ik wilde doen

1. Elke week iets bakken -> Genadeloos niet gelukt… nog niet eens elke maand…

2. 200 boeken lezen -> Gehaald met uiteindelijk zelfs 220 boeken!

3. Elke dag mediteren -> Gelukt! Ik ben best gevoelig voor rijtjes (net zo leuk als lijstjes, maar dan anders), dus de ‘streak’ die je haalt met elke dag mediteren is zeer motiverend. Ik zit nu op 470 dagen achter elkaar. Dat is al ruim 1 jaar en 3 maanden!

4. Vaker sporten -> Ook Gelukt! Ik heb bijna 2x zo veel kilometers gefietst als het jaar ervoor, maar elke dag een uur is mij niet gelukt.

5. 7 kilo afvallen -> Uhhh had ik dat mijzelf als doel gesteld?!

6. Verder met mijn schrijfboek -> Gelukt! Zo goed als elke dag heb ik er het afgelopen jaar aan geschreven. Tevens begon ik tijdens NaNoWriMo aan een volgend schrijfboek begonnen. De planning is dat ze beide dit jaar uitkomen.

7. Twee kinderboeken schrijven -> Je kunt niet overal je focus op hebben; mijn focus lag afgelopen jaar vooral op mijn onderneming, coachen en het schrijven van twee schrijfboeken.

8. Minimaal één quilt afmaken -> Hmm ook dit liep een beetje in de soep… wel maakte ik 2 nieuwe quilts: de geboortequilts voor kleinkinderen nummer 4 en 5.

9. Meer fotograferen -> Dit ging sommige maanden beter dan andere, maar de herfstmaanden wel weer meer.

22 voor 2022

10. Black bullet journal -> Ik heb wél heel veel keer dit jaar gedacht aan hiermee bezig te gaan… telt dat ook? (‘Nee’)

11. Vaker met mijn bullet journal bezig zijn -> Idem…

12. Vaker een film kijken -> Film, film… keek ik überhaupt wel een film dit jaar?! O, ja 2 rond kerst…

13. Nieuwe recepten uitproberen -> Ik vermoed dat dit, net als het elke week iets bakken, ergens in de voorraadkast is blijven liggen…

14. Genieten van zonsopgangen en zonsondergangen -> Jaaa, deed ik! Vooral van de zomer toen ik regelmatig al heel vroeg op mijn racefiets sprong en de zon al fietsende op zag komen. Maar ook van een paar prachtige zonsondergangen genoot ik volop.

15. Vaker een boswandeling maken -> Deed ik ook! Eigenlijk noodgedwongen, omdat ik in de maand oktober ziek en herstellend was, en wandelen het enige haalbare aan in beweging zijn was. Maar wat genoot ik van de prachtige natuur en alle paddenstoelen!

16. Goed naar mijn lichaam luisteren -> Ook dit deed ik veel meer dit jaar!

17. Af en toe even niets -> Lukte mij soms, maar had wel meer gekund…

18. Scrapbook afmaken -> Ik wist dat er nog iets was wat ik had willen doen afgelopen jaar…

19. Opruimen -> Dit heb ik van tijd tot tijd wel gedaan, maar nog niet zo uitgebreid als ik mij had voorgenomen.

20. Een toptaart maken -> Geen idee meer waarom dit het niet werd (ik vermoed dat ik te druk was van tevoren) met mijn verjaardag, evengoed bakte ik wel een heerlijke appeltaart hoor, maar niet de toptaart die ik mij had voorgenomen.

21. Nog meer blogs schrijven -> Ik schreef 103 blogs (2 per week) afgelopen jaar, niet echt heel veel meer dan het jaar ervoor, maar wel genoeg. 😉

22 voor 2022

22 voor 2022, dingen die ik wil doen

1. Elke week iets bakken

Vorig jaar genadeloos niet gelukt, dus nieuw jaar, jaar nieuwe kansen en ik hoop dit jaar wel elke week iets bakken. Een taart(je), cake, koekjes of iets dergelijks, gewoon omdat bakken alleen al erg leuk is! Afgelopen week (op oudejaarsdag) bakte ik oliebollen en appelflappen, dus het begin (nou ja einde 😉) is gemaakt.

2. 200 boeken lezen

In 2020 had ik als doel 150 boeken lezen en ik las er uiteindelijk zelfs ruim 220. En afgelopen jaar had ik het doel gesteld op 200 en las ik er ook 220. Nou is het verleidelijk om als nieuw doel te stellen om dit jaar 220 of misschien zelfs 250 boeken te lezen. Maar omdat het in sommige (drukke) periodes afgelopen jaar wel eens aanpoten was om aan mijn weekquotum te komen, wil ik het doel niet hoger stellen dan dit. Wel merk ik dat ik doordat ik veel lees, en ook veel voor mijn werk, een steeds hoger leestempo heb. Dus wie weet lees ik er alsnog 250…

3. Elke dag mediteren

Niet omdat het moet, maar omdat het rust geeft en een fijn begin is van de dag. Niet te moeilijk en zeker niet zweverig of zwaar, maar gewoon fijn en praktisch met de app Headspace (#nospon), hier wil ik dan ook zeker mee door gaan.

4. Vaker sporten

Sinds ik het boek Elke dag een uur gelezen heb, zou ik het liefst ook elke dag een uur (of meer!) fietsen, ik benieuwd of dat dit jaar haalbaar is. Ik heb de eerste 2 dagen van dit jaar al gefietst, dus de toon is gezet. 😉 Maar mocht het niet haalbaar blijken, dan wil dit jaar evengoed in ieder geval wel 4x per week fietsen. En mijn totaal aantal kilometers en actieve dagen van vorig jaar overtreffen, natuurlijk.

5. 7 kilo afvallen

Doel van vorig jaar, niet echt mee bezig geweest, maar nog steeds wel een goed idee. Het is niet schrikbarend veel, maar wel net dat wat eraf moet om op een goed gewicht te zitten.

6. Verder met mijn schrijfboeken

Het eerste schrijfboek, dat gebaseerd is op (maar dan uitgebreider) mijn 365 schrijftips mailing zit in de afrondingsfase en het is de planning dat dit boek voor de zomer uitkomt. Daarnaast ga ik verder met het 2e schrijfboek waar ik mee bezig ben, over hoe je van begin tot einde een boek schrijft. Met praktische stappen en opdrachten om (als je een boek aan het schrijven bent) meteen mee aan de slag te gaan.

7. Twee kinderboeken schrijven

Zoals ik eerder al zei, je kunt niet overal tegelijk je focus op hebben, en 4 boeken tegelijkertijd schrijven is geen aanrader. Maar als in ieder geval het ene schrijfboek klaar is, wil ik wel aan de slag met de ideeën die ik heb voor (minstens) twee kinderboeken. Zo hoop ik dit jaar dan toch in ieder geval twee van die ideeën die ik heb uit te werken tot boeken.

8. Regelmatiger iets handwerken

Vóór ik ondernemer werd en nog niet zo serieus schreef als nu, handwerkte ik heel regelmatig. Echt van alles heb ik gemaakt. Dingen van vilt, dingen van stof, borduren, quilten; van alles is leuk. Heel wat jaren geleden quilten ik regelmatig en ik heb dan ook nog een aantal quilts liggen die niet af zijn. Dat is natuurlijk zonde en ik wil ze dan ook afmaken, in ieder geval elk jaar eentje. En daarnaast ben ik alweer een tijdje (uhm 3 jaar of zo) geleden begonnen aan een boerderij met dieren, van vilt. Voor de kleinkinderen om mee te spelen. De halve veestapel is er, nou de andere helft nog.

9. Meer fotograferen

Ik ben dol op fotograferen, maar om de een of andere reden (corona?) is het er het ook het afgelopen jaar minder van gekomen dan vóór 2020. Ook net als vorig jaar realiseerde ik mij pas halverwege de herfst dat ik wederom weinig foto’s had gemaakt, ondanks wel al een stuk meer dan in het jaar ervoor. Dus dit jaar wil ik dan ook weer volop fotograferen.

10. Black bullet journal

Het afgelopen jaar is dit voornemen volledig de mist in gegaan, dus schuift dit doel door naar dit jaar. En wil ik aan de slag met de black bullet journal die ik met kerst 2020 gekregen heb. Omdat de bladzijdes zwart zijn werk je dus vooral met wit en lichte kleuren (gel)pennen en krijg je hele andere effecten dan in een gewone bullet journal met lichte bladzijdes. Dat lijkt mij nog steeds heel gaaf om te doen.

11. Vaker met mijn bullet journal bezig zijn

Ook totaal niets mee gedaan vorig jaar, dus op het lijstje voor dit jaar!

12. Vaker autorijden

Dat klinkt misschien als een raar doel (en niet gaan roepen over hoge benzineprijzen of slecht voor het milieu), maar nu rijd ik eens per maand, soms zelfs maar eens per twee, drie maanden. Ik merk dat het rijden (ik heb mijn rijbewijs pas een paar jaar) daardoor soms toch wat stroef gaat, of dat ik er eerst weer wat in moet komen. Maar ja, als vanuit huis werkende zelfstandig ondernemer in coronatijd, hoef ik niet zo vaak met de auto ergens heen. Ik woon in een grote stad en ben ergens (boodschapje, bibliotheek etc.) vaak sneller met de fiets of lopend. En doelloos gaan rijden om het rijden ligt niet in mijn aard.

13. Nieuwe recepten uitproberen

Nog zo’n in de (voorraad)kast gebleven doel van vorig jaar. Maar ik vind het nog steeds een leuk doel, en kan best wat nieuwe kook-ideeën gebruiken. Het haalbaarste is het denk ik om mij voor te nemen om 1 x per maand een nieuw recept uit te willen proberen. Indien het zo uitkomt uiteraard vaker. Jullie gaan het terug lezen in de maandoverzichten of het is gelukt!

22 voor 2022

14. Genieten van zonsopgangen en zonsondergangen

Dat is een blijvertje!

15. Vaker een (bos)wandeling maken

In de herfst ben ik er wat meer op uitgetrokken (o.a. om mooie herfstfoto’s te maken dus) en merkte ik weer hoe heerlijk het is om regelmatig een wandeling in de natuur te maken. Dit wil ik dit jaar dus ook zeker blijven doen.

16. Goed naar mijn lichaam luisteren

Blijft belangrijk en kan altijd beter, dus blijft zeker een doel voor dit jaar!

17. Af en toe even niets

Aansluitend op het vorige punt. Ik ben niet zo goed in niets doen (zal ik denk ik ook nooit worden). Ik ben veel beter in wél wat doen. Maar af en toe even niets doen (of in ieder geval niets hoeven doen) is ook belangrijk. Dus af en toe even een avondje of weekendje niets doen lijkt mij wel fijn. In het boek Elke dag om 15.00 uur klaar, waar ik net in begonnen ben, heeft de auteur het ook over het belang van rust, dus ik ga hier zeker wat van opsteken.

18. Scrapbook afmaken

Totaal niets aan gedaan afgelopen jaar, dus gaat in z’n geheel ook mee naar dit jaar. In het kader van dingen afmaken… Jaren geleden toen mijn zoon nog een ukkepukkie was, besloot ik dat het leuk was om een scrapbook (dat was toen heel erg in, en dat was nog vóór dat het bulletjournallen bestond) te maken met foto’s van hem vanaf zijn babytijd. Foto’s werden nabesteld en afgedrukt (jaja, dat was ook nog vóór het digitale fotograferen), en al best wat scrappagina’s maakte ik. Maar toen bleef ik steken zoals veel foto-inplakkers volgens mij ook zijn blijven steken… Hoogtijd om dat scrapbook dit jaar toch af te maken.

19. Opruimen

In de loop der jaren verzameld een mens best wat papieren, ideeën, artikelen, knipsels, tijdschriften en wat nog meer. Die wil ik dit jaar echt eens goed uitzoeken en weggooien wat niet meer relevant is. Ik heb dit afgelopen jaar al enigszins gedaan, maar nog niet zo uitgebreid als ik vorig jaar van plan was, dus als doel voor dit jaar.

20. Een toptaart maken

Ik ben jarig in de zomer en ik heb geen idee of we dan weer gewoon verjaardagen en feestjes mogen geven. Maar ik hoop het wel en ik wil dan een geweldige leuke, tropische taart maken (dan ga ik er even vanuit dat we dit jaar ook weer een échte zomer zullen hebben) en er fijn met heel veel mensen van kunnen genieten.

21. Fijn veel blogs blijven schrijven

Ik hoop ook dit jaar weer ruim 100 blogs te schrijven – en er elke week weer twee te plaatsen – gewoon omdat het zo leuk is. 😊

22. Meer in het vooruit werken en plannen

Dit is iets waar ik vorig jaar wel mee gestart was, maar wat ergens na de zomer in het slop raakte. Waardoor ik gevoelsmatig niet alleen niet meer in het vooruit werkte, maar achter de feiten aanliep en het gevoel had telkens van deadline naar deadline te rennen. Wanneer ik wel dingen vooruit plan merk ik dat dat zo veel rust geeft, dus daar wil ik weer meer naartoe.

Wat wil jij graag doen dit jaar?

Groetjes, Giovanna

16 reacties

 1. Je hebt veel gedaan en dingen die je niet hebt gedaan weer op je lijst gezet, je bent wel een doorzetter he? Succes met je doelen behalen, ik vind 200 boeken bizar laat staan 220.

  1. Haha, dank je! Zeker. 🙂

 2. Ik vind het een heel mooi lijstje hoor, en het zijn gewoon ook haalbare en realistische doelen. Ik heb soms wel eens het idee dat we zoveel moeten van onszelf. Veel moet altijd maar beter en sneller en fantastischer, terwijl er ook zo veel geluk kan zitten in normale alledaagse dingen zoals inderdaad een boek lezen, jezelf lekker in het zweet werken tijdens het sporten en daar dan achteraf een trots gevoel bij hebben, een taart (of iets anders lekkers) bakken of gewoon een simpele film kijken en daar lekker in opgaan.

  1. Dankjewel! Nou precies, dat! 🙂

 3. zegt:

  Mooie doelen heb je kunnen afvinken en weer een mooi lijstje met nieuwe dingen!

  1. Dankjewel! 🙂

 4. zegt:

  Supertof om je doelen voor 2022 te lezen! Heel veel succes het komende jaar, het gaat vast goedkomen! Ik heb vandaag ook mijn blog met schrijfdoelen gedeeld voor dit jaar, maar ook persoonlijk heb ik nog wat doelen opgesteld. Een ervan is ook iedere week iets bakken. Nu ben ik al minstens een jaar brood aan het bakken, niet iedere week, maar wel vaak. Het liefst wil ik dan twee dingen per week bakken in de weken dat er brood gebakken moet worden. Het is zelfs mijn streven om geen koekjes meer in de winkel te kopen, ik denk dat het me aardig wat geld gaat besparen.

  1. Ah wat lief, dankjewel! Wat leuk, ik ga zo gelijk even jouw schrijfdoelen lezen! En wat gaaf dat jij ook elke week wat wilt bakken en altijd je brood zelf bakt (ik vermoed vanwege je coeliakie en dat zelf bakken lekkerder brood geeft dan het glutenvrije brood uit de winkels, toch?). Mooi doel om helemaal geen koekjes in de winkel te kopen! Niet alleen geld besparend, maar ook gezonder. 🙂

 5. zegt:

  Haha, die evaluatie vind ik grappig. “O, had ik dat als doel?”:)
  Wel mooi om dan doelen mee te nemen naar dit jaar.
  En eh, zo’n geboortequilt is veel leuker dan een lang liggend project afmaken toch? Dus die telt gewoon hoor, vind ik;).

  1. Haha, ja en dat moment dat je dat dan weer terug leest van jezelf, en ontdekt dat je dat van plan was… onbeschrijflijk. 😉
   Thanks, vind ik een zeer goed argument, dus die telt bij deze mee!

 6. zegt:

  Dat zijn een hoop doelen hoor, daar heb je het gewoon hartstikke druk mee!
  Succes met afvallen dit jaar….hihi

  1. Haha, inderdaad, gelukkig heb ik er een jaar voor. 😉

 7. zegt:

  Haha, mooi hoe je sommige doelen helemaal was vergeten! Zo’n black bullet journal wil ik ook nog graag, maar dat gaat niet iets zijn waar ik de komende tijd ruimte voor heb, haha. Dat wordt een gevalletje ‘ooit’ denk ik.

  1. Kan ik goed begrijpen, jij hebt je beide handen voorlopig wel vol met andere dingen! 🙂 (Een zeer goed excuus om dingen uit te mogen stellen tot ‘ooit’: een tweeling krijgen!) 😉

 8. zegt:

  Mooie doelen heb je kunnen afvinken vorig jaar en voor dit jaar weer hele mooie en haalbare opgesteld. Ik ben heel benieuwd naar je schrijfboeken!

  1. Leuk om te lezen! Ik houd je/jullie op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.