21 voor 2021
Blog

21 voor 2021

Doelen stellen, ik ben een voorstander. Of het nou gaat om een spaardoel voor een huis, een sportdoel, een leesdoel of het hebben van een schrijfdoel om je boek te schrijven, een doel helpt je concreet ergens naartoe te werken. Ik was de afgelopen week wel al na aan het denken over mijn persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar, maar toch had ik op dit vlak nog niet heel concreet doelen gesteld voor 2021.


Zakelijke doelen had ik wel al gesteld en een aantal ook al gedeeld in december en in het jaaroverzicht. De blog van Audrey herinnerde mij eraan dat ik nog bezig was met het stellen van andere doelen en motiveerde mij om het ook meteen concreet te maken. Niet alleen om me te motiveren die doelen ook te behalen dit jaar, maar ook om te zorgen dat ik ze niet vergeet. En dan op Oudjaar ontdek dat ik van plan was geweest om dit jaar…

21 voor 2021 is een mooi aantal om, op verschillende gebieden, doelen te stellen. Dus hier komt-ie:

21 voor 2021 dingen die ik wil doen

1. Elke week iets bakken

Dit jaar wil ik elke week iets bakken. Een taart(je), cake, koekjes of iets dergelijks, gewoon om dat bakken alleen al erg leuk is! Dit weekend staan American Cookies op de planning.

2. 200 boeken lezen

Afgelopen jaar had ik als doel 150 boeken lezen en ik las er uiteindelijk zelfs ruim 220. Nou is het verleidelijk om dan als doel te stellen om dit jaar 250 boeken te lezen, maar ik speel liever even op safe en stel mijn doel voor dit jaar op 200 boeken. Maar wie weet lees ik er alsnog 250…

3. Elke dag mediteren

Niet omdat het moet, maar omdat het rust geeft en een fijn begin is van de dag. Niet te moeilijk en zeker niet zweverig of zwaar, maar gewoon fijn met de app Headspace, die dit jaar ook een 365 dagen challenge heeft.

4. Vaker sporten

Sinds ik het boek Elke dag een uur gelezen heb, zou ik het liefst ook elke dag een uur (of meer!) fietsen, maar ik weet nog niet hoe haalbaar dat is. (Als ik punt 16 in acht neem: dan nog niet denk ik.) Maar het wordt misschien wel een doel voor volgend jaar. Dan moet ik meteen beginnen op 1 januari natuurlijk (dit jaar zat ik ‘pas’ de 2e voor het eerst op de fiets en ging ‘elke dag dit jaar’ sowieso al niet meer lukken). 😉 Maar ik wil dit jaar zeker wel 4x per week fietsen.

5. 7 kilo afvallen

Niet schrikbarend veel, maar wel net dat wat eraf moet om op een goed gewicht te zitten.

6. Verder met mijn schrijfboek

Afgelopen september begon ik met het schrijven van een schrijfboek, maar toen er vervolgens heel veel andere (leuke) dingen gedaan moesten worden in de laatste maanden van het jaar, kreeg mijn boek onbedoeld even niet meer de prioriteit die het verdient. Vanaf nu ga ik dus weer vol aan de slag met het schrijven van dit boek.

7. Twee kinderboeken schrijven

Ik wil al een tijd aan de slag met de ideeën die ik heb voor (minstens) twee kinderboeken. Dit jaar wil ik dus in ieder geval twee van die ideeën uitwerken tot boeken. Vooral ook omdat ik afgelopen maand ook nog eens twee andere ideeën kreeg voor boeken…

8. Minimaal één quilt afmaken

Vóór ik ondernemer werd, nog geen website met blog had en nog niet zo serieus veel schreef als nu, handwerkte ik heel regelmatig. Van alles heb ik gemaakt. Dingen van vilt, dingen van stof, borduren, quilten, van alles was leuk. Heel wat jaren geleden quilten ik regelmatig en ik heb dan ook nog een aantal quilts liggen die niet af zijn. Dat is natuurlijk zonde en ik wil ze dan ook afmaken, in ieder geval elk jaar eentje.

9. Meer fotograferen

Ik ben dol op fotograferen, maar om de een of andere reden (corona?) is het er het afgelopen jaar veel minder van gekomen. Pas halverwege de herfst realiseerde ik mij hoe weinig foto’s ik in 2020 eigenlijk had gemaakt. Vooral het voorjaar en de zomer zijn bij mij vrij ongefotografeerd gebleven. In november maakte ik wel een inhaalslag(je) en heb heel wat paddenstoelen en mooie herfsttaferelen op de foto gezet. Ik wil dit jaar dan ook weer volop fotograferen.

10. Black bullet journal

Dit jaar wil ik ook fijn aan de slag met de black bullet journal die ik met kerst gekregen heb. Omdat de bladzijdes zwart zijn werk je dus vooral met wit en lichte kleuren (gel)pennen en krijg je hele andere effecten dan in een gewone bullet journal met lichte bladzijdes.

11. Vaker met mijn bullet journal bezig zijn

Over mijn gewone bullet journal gesproken, daar wil ik ook heel graag vaker wat in schrijven en tekenen. Dit is er het afgelopen jaar erg bij ingeschoten… Nieuw jaar, nieuwe kansen. Zo moet ik nodig weer een nieuwe pagina maken om gekeken films op te schrijven, op 30 december vulde ik namelijk het laatste lege plekje in. (In deze blog zie je trouwens een foto van de bewuste pagina, vier jaar geleden, toen ik nog maar een paar films in had kunnen vullen.)

12. Vaker een film kijken

Over films gesproken, ik wil toch wat vaker een film kijken dit jaar. Ik kijk weinig tv en films al heel zelden. Zo kwam het dat ik over de pagina lay-out voor ‘gekeken films’ maar liefst vier jaar heb gedaan om alle vakjes te vullen. Dat is op zich niet erg, maar wel jammer om maar eens in de vier jaar zo’n lay-out te kunnen maken. 😉

21 voor 2021

13. Nieuwe recepten uitproberen

Ik heb nog niet concreet hoe vaak, maar ik denk dat ik in ieder geval 1 x per maand een nieuw recept uit wil proberen. Maar misschien ook wel vaker als het zo uitkomt.

14. Genieten van zonsopgangen en zonsondergangen

Need I say more?

15. Vaker een boswandeling maken

In de herfst ben ik er wat meer op uitgetrokken (o.a. om mooie herfstfoto’s te maken dus) en merkte ik weer hoe heerlijk het is om regelmatig een wandeling in de natuur te maken. Dit wil ik dit jaar dus zeker blijven doen.

16. Goed naar mijn lichaam luisteren

Het heeft wat jaren geduurd, maar afgelopen jaar lukte het mij eindelijk om beter naar mijn lichaam te luisteren en niet maar door te denderen. Om van een langdurige knieblessure af te komen bijvoorbeeld is het belangrijk om niet te weinig, maar ook niet te veel te doen, en goed te luisteren naar wat je lichaam aangeeft wat kan of niet. En dat kan dus de ene dag anders zijn dan de andere, leerde ik het afgelopen jaar. Net als niet denken ‘Ja, maar dit of dat moet toch gebeuren’ of ‘Ja, maar als ik nou weer niet sport ben ik mijn conditie kwijt.’ Dat laatste is deels ook wel zo, maar alleen door goed te luisteren naar mijn lichaam en regelmatig niet te gaan sporten – terwijl ik wel heel graag wilde – ben ik afgelopen zomer eindelijk van die vervelende knieblessure afgekomen. En op meer gebieden merkte ik hoe fijn het was soms even pas op de plaats te maken als mijn lichaam dat aangaf, bijvoorbeeld door hoofdpijn.

17. Af en toe even niets

Ik ben niet zo goed in niets doen. Ik ben veel beter in wél wat doen. Maar af en toe even niets doen (of in ieder geval niets hoeven) is ook nodig. Ik heb veel gewerkt het afgelopen jaar en ook met kerst heb ik doorgewerkt vanwege de spoedcorrectieklus aan de biografie van Kamala Harris. Dus af en toe even een avondje of weekendje niets doen lijkt mij wel fijn.

18. Scrapbook afmaken

In het kader van dingen afmaken… jaren geleden toen mijn zoon nog een ukkepukkie was, besloot ik dat het leuk was om een scrapbook (dat was toen heel erg in, en dat was nog voor dat het bulletjournallen bestond) te maken met foto’s van hem vanaf zijn babytijd (hij is ondertussen 27…). Foto’s werden nabesteld en afgedrukt, en al best wat scrappagina’s maakte ik. Maar toen bleef ik steken zoals veel foto-inplakkers volgens mij ook zijn blijven steken… Hoogtijd om dat scrapbook dit jaar ook af te maken.

19. Opruimen

In de loop der jaren verzameld een mens best wat papieren, ideeën, artikelen, knipsels, tijdschriften en wat nog meer. Die wil ik dit jaar eens goed uitzoeken en weggooien wat niet meer relevant is.

20. Een toptaart maken

Ik ben jarig in de zomer en ik heb geen idee of we dan weer gewoon verjaardagen en feestjes mogen geven. Maar ik hoop het wel en ik wil dan een geweldige leuke, tropische taart maken en er fijn met heel veel mensen van kunnen genieten.

21. Nog meer blogs schrijven

Ik hoop ook komend jaar weer rond de 100 blogs te schrijven – elke week twee, behalve in de vakantie. Dit is nummer twee van dit jaar, dus de toon is gezet. 😉

Wat wil jij graag doen dit jaar?

Groetjes, Giovanna

12 Reacties

 1. Zoveel boeken, da je nog tijd hebt voor andere dingen. Ik maak dit soort dingen alleen in kleinere vorm en deel dat niet. Ik hoop dit jaar wel naar een aantal musea te kunnen.

  1. Haha ja zeker. Nou, naar musea kunnen gaan mis ik ook!

 2. Anne zegt:

  Jeetje, wat heb jij veel boeken gelezen! Daar heb ik echt ontzag voor, haha. Superknap!

  1. Ah leuk, dankjewel!

 3. zegt:

  Mooie, haalbare doelen! Dat scrapbook lijkt me heel tof als het af is, maar ik kan me ook wel voorstellen dat het toch even een drempel is om weer verder te gaan.

  1. Dank je! Ja dat denk ik ook, de pagina’s die ik al gemaakt heb zijn zeker tof, maar het is best veel werk. Ik heb er tijd en genoeg ruimte voor nodig om ermee verder te gaan. Dat is inderdaad best een drempel geworden…

 4. zegt:

  Mooi lijstje! Zo’n black bullet journal lijkt me tof 🙂

  1. Mij ook, ik kijk er dan ook naar uit om erin te beginnen!

 5. zegt:

  Hele mooie doelen. Ik ben heel benieuwd naar het schrijfboek. Ik wil heel graag mijn boek afschrijven dit jaar en laten redigeren, want ik ben er nu al zo’n vier jaar mee bezig (met ups en downs) en ik zou het nu wel willen delen met lezers 🙂

  1. Bedankt! Leuk! Ik kan goed begrijpen dat je nu toch wel heel graag wilt dat je boek afkomt dit jaar. Zo’n mooi en spannend moment om het met lezers te kunnen delen.

 6. Dat zijn een hoop doelen hoor, succes gewenst met het behalen ervan.

  1. Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.