2020 jaaroverzicht
Blog

2020 | een jaaroverzicht

Met het naderen van het einde van het jaar, is het tijd voor een jaaroverzicht. Het was een jaar van hollen en abrupt stilstaan. Een jaar van angst en onzekerheid maar ook een jaar van creativiteit en nieuwe mogelijkheden zoeken. Voor mij, maar ook voor heel veel andere mensen. Het was een jaar van afstand moeten houden van elkaar en afstand moeten nemen van ideeën en opvattingen. Het werd een jaar van veelal contact via andere (online) wegen. Een jaar waarin op flexplekken werken steeds minder mogelijk werd, evenals afspreken met elkaar. Het werd een jaar waar ik daardoor heel veel achter de schermen van mijn onderneming bezig ging om nog meer gave dingen op te zetten die wél mogelijk konden zijn in dit coronajaar. Hierover en over andere highlights, mijlpalen plannen, ideeën en een paar supertoffe nieuwtjes lees je in deze blog.


2020 jaaroverzicht

Het afgelopen jaar was een jaar waarin heel veel gebeurde. Dat zal niet veel uitleg nodig hebben, denk ik. Het was een jaar van grote veranderingen en ook van persoonlijke groei. Maar ook een jaar van onverwachte gebeurtenissen, van flexibiliteit, van angst en onzekerheid.

Lowlights terugblik 2020

Coronacrisis

Laat ik in mijn jaaroverzicht 2020 maar meteen beginnen met het grootste dieptepunt van dit jaar. Het mag duidelijk zijn dat het coronavirus dat de wereld overviel, lamlegde en nog steeds in zijn vreselijke greep houdt een dieptepunt voor de hele wereld was (en is). Een jaar geleden had niemand kunnen vermoeden hoe onze wereld er nu uit zou zien.

Wat mij wel weer met de neus op de feiten drukte, dat niets zeker is en dat ons leven niet zo maakbaar is als wij zouden willen. Dat bedoel ik niet op een negatieve manier, maar juist op een manier om er positieve lering uit te trekken. Namelijk:

 • Leef nu en geniet nu! Morgen kan alles totaal anders zijn.
 • Stel je dromen niet uit, later kan het misschien niet meer.
 • Wees flexibel, go with the flow in plaats van ertegenin te gaan, of van angst stil te blijven staan en te bevriezen.
 • Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden.
 • Denk niet dat iets niet kan. Ga het gewoon doen! Lukt iets toch niet, dan ga je om het probleem heen en pas je je plan aan.
 • Dat er als er iets niet mag/kan er heel veel creativiteit kan ontstaan in het bedenken van dingen die wél kunnen.
 • Je kan veel alleen, maar samen kan je meer!

Mijn vader

Een persoonlijkere lowlight is dat het op 5 december precies een jaar geleden was dat mijn vader overleed op 72-jarige leeftijd. Ook al had ik hem nog zo veel langer op de wereld gezien, ik ben dankbaar dat hij het coronagebeuren niet meer mee heeft hoeven maken. En ook ben ik heel dankbaar dat we vorig jaar op een manier van hem afscheid hebben kunnen nemen zoals hij dat gewild heeft. Met zo veel mensen bij de crematie dat er niet genoeg zitplaatsen waren. Mijn hart gaat uit naar alle mensen die dit jaar van iemand afscheid hebben moeten nemen en niet naar de crematie of begrafenis konden of mochten gaan vanwege het coronavirus. Of wel konden en mochten gaan, maar niemand mochten omhelzen, knuffelen en fysiek troosten.

Portugal

Een andere lowlight was dat we in maart net even een weekje in Portugal waren toen de coronacrisis losbarstte. Van een fijn weekje weg was daardoor geen sprake. Portugal was sneller met het aangaan van een lockdown dan Nederland, dus niet alleen werd het daar steeds grimmiger, het feit ‘opgesloten te zitten’ in een land waar je ‘even’ naartoe ging was niet prettig… Gelukkig konden we terugvliegen met onze eigen vlucht, die vanwege het repatriëren van gestrande reizigers, helaas overvol was. Nou is dat normaal niet zo erg, maar om tijdens een pandemie door een dreigend virus in een overvol vliegtuig te zitten, was op z’n zachts gezegd beangstigend.

2020 jaaroverzicht
gevulde koeken gebakken | zonsopgang | vakantie Drenthe | schrijftijd | nieuwe beker | leestijd | gratis download | kersttijd | schrijftijd

Highlights

Afgezien van de dieptepunten waren er zeker ook heel veel hoogtepunten, die ik toch niet wil laten overschaduwen of vergeten. Dus tijd om stil te staan bij alle mooie dingen van dit jaar.

Nieuwe dingen

2020 werd door – en misschien wel dankzij – de coronacrisis voor mij ook het jaar waarin ik héél veel nieuwe dingen ging doen. Dingen waar ik eerder nog niet aan gedacht had, van plan was later te doen, nu nog te spannend vond om te doen, of op een hele andere manier van plan was (ooit) te gaan doen.

 • Ik begon dit jaar voor het eerst met maandoverzichten. Daar had ik eerder nog niet aan gedacht. Maar het bleek erg leuk om te doen en voor jullie ook leuk om te lezen volgens mij.
 • Nieuw vanaf de zomer is ook de rubriek ‘7 dingen om deze week te doen’, waar ik zeer veel leuke reacties op kreeg. Dit is voor het nieuwe jaar dan zeker ook een blijvertje.
 • Doordat het OV voor mij (mede doordat ik door astmatische-bronchitis tot de risicogroep behoor) sinds maart geen optie meer was, en mijn moeder 60 kilometer bij mij vandaan woont, bleek de enige optie: met de auto gaan. En ging ik dus noodgedwongen dit voorjaar voor het eerst alleen over de snelweg (ik heb nog niet zo heel lang mijn rijbewijs). Zonder corona en de OV-no-go, had ik dit misschien nog steeds vermeden…
 • Ik plaatste twee hele leuke freebies op de website, die nog steeds te downloaden zijn.
 • Dit jaar schreef voor het eerst bijna elke dag. En ik moet zeggen dat het zo fijn is om een schrijfritme te hebben! Ik hoef er niet meer over na te denken, ik doe het als vanzelf.
 • Vaak schreef ik dan onder andere aan: mijn boeken, blogs, cursussen, schrijftips, schrijfmailings, artikelen en nieuwe boekideeën.
 • Ik maakte begin van het jaar een enquête om meer te weten te komen over de coachingsbehoefte bij beginnende schrijvers. Heel fijn, interessant en bruikbaar de enorme hoeveelheid reacties erop!
 • Op LinkedIn startte ik naast mijn LinkedIn profiel ook een LinkedIn pagina.

2020 jaaroverzicht

 • Ik wilde vanaf april op locatie workshops en schrijfcursussen gaan geven, dat bleek door corona niet mogelijk en noodgedwongen ging ik online cursussen ontwikkelen. Iets wat ik eerder op de planning had voor ‘volgend jaar of zo’. Noodgedwongen deed ik het dus dit jaar al. En zo gaaf, doordat het online is, is het bereikbaar voor iedereen vanuit heel Nederland, België en eigenlijk voor iedere Nederlander over de hele wereld. In het nieuwe jaar komen er absoluut meer online cursussen bij.
 • Ik begon dit jaar ook met het schrijven van een schrijfboek, iets waar ik vóór dit jaar nooit aan gedacht had. Maar wat, na alle schrijftips die ik al jaren deel via mijn blogs, de schrijfcoaching en de schrijfcursus die ik geef, een logische volgende stap bleek.
 • Vorige maand begon ik met een Facebookgroep, iets wat ik ooit nog van plan was te doen, maar onverwachts toch nu al begon.
 • Ik maakte een adventskalender voor iedereen die van schrijven houdt. Hier kwamen zo veel enthousiaste, lieve en leuke reacties op, dat dit er komend jaar zeker weer gaat komen!

Vakantie

Vorig jaar besloten we op het laatst om dat jaar (2019) niet naar het buitenland te gaan, omdat mijn vader toen ernstig ziek was. Volgend jaar gaan we wel weer, dachten we. Naar het buitenland gaan bleek in dit coronajaar niet alleen niet veilig, maar ook niet verstandig, Dus besloten we om ook deze zomer in eigen land te blijven. En wel in een drietal huisjes van Landal Greenparks, zodat we goed afstand konden houden van andere mensen en niet afhankelijk van horeca hoefden te zijn (die toen wel nog open was, hetzij met beperkingen). Het werden 3 heerlijke weken verdeeld over Gelderland, Drenthe en Zuid-Limburg. Met veel zon, rust, fietsen en lezen.

Van parttime naar fulltime ondernemen gegaan in 2020

In het laatste kwartaal van 2019 nam ik het besluit om mijn parttime baan in een winkel op te zeggen en fulltime ondernemer te worden. Na twee jaar parttime ondernemen zat ik hier natuurlijk al een hele tijd over te denken, maar de vraag is altijd wanneer is het juiste moment om de stap te wagen. Na een langdurende en rommelige periode op mijn werk met ook nog een aantal reorganisaties, en na overleg met het thuisfront, nam ik het besluit dat januari 2020 het moment was. Yeah!

De eerste 3 maanden van 2020 gingen super en ik zat tot over mijn oren in het werk. Een beetje té af en toe haha. Wie had toen kunnen vermoeden dat vanaf maart de economie tijdelijk haast platgelegd zou worden… Het werd voor mij qua werk dus wat rustiger. Wat dan wel weer het voordeel had dat ik wat meer ruimte kreeg om nieuwe dingen op te starten. (Zie ook het kopje Nieuwe dingen.)

Logo en huisstijl

Na al een tijdje ondernemer te zijn ontwierp ik eind vorig jaar eindelijk (werd ook echt wel eens tijd ook) mijn logo en huisstijl. Toch vond ik na een jaar dat het tijd werd voor een nieuw, strakker en simplistisch logo.

Dus ging ik afgelopen december van dit logo:

logo oud

naar dit logo:

logo

Lekker fris, strak en simpel. Even iets heel anders, hè?

2020 -> 2021

Voor het nieuwe jaar staan er verschillende super toffe dingen op de planning.

 • -> Zo start ik het nieuwe jaar met een super gave mailing voor iedereen die graag schrijft en wel wat inspiratie en motivatie kan gebruiken. De 365 schrijftips mailing zorgt voor een dagelijkse dosis inspiratie, motivatie, schrijftips en leuke schrijfoefeningen die je ook nog op mag sturen voor feedback. En dat ook nog voor een superkoopje om het onzekere jaar 2021 toch mooi van start te gaan. Kijk vooral even hier en meld je dan aan om vanaf 1 januari de mailtjes in je mailbox te ontvangen!
 • Ook ga ik me in het nieuwe jaar naast het richten op beginnende schrijvers, mij ook richten op beginnende ondernemers die zich graag verder willen ontwikkelen op het gebied van het schrijven van teksten voor hun website, social media, blogs of zelfs een boek.
 • Daar komt in het nieuwe jaar ook speciale website voor.

2020 jaaroverzicht

 • Ik ben bezig met een e-book over herschrijven, dat begin volgend jaar in mijn webshop komt.
 • En ook e-books over personages schrijven en over plotten staan op de planning.
 • Voor wie met die dingen liever direct aan de slag gaat, komen er ook masterclasses over.
 • Wat betreft die webshop, die gaat ook zichtbaar worden op mijn website in het nieuwe jaar.
 • Daarin zal het dan ook mogelijk worden om door middel van een strippenkaart losse coachingsessies van 1 of 2 uur aan te schaffen.
 • Ik ga ervoor dat het geven van workshops op locatie (ergens) in het komende jaar toch ook weer mogelijk zal zijn.
2020 jaaroverzicht
kerstlezen | Scheveningen | in Portugal | veel lezen | Madurodam met de kleinzoons | schrijftijd | genieten van de natuur | schrijftijd | Portugal

Om af te sluiten…

… nog een paar korte highlights uit mijn terugblik 2020:

 • Ik las dit jaar echt elke dag. Geen dag uitgezonderd! Zo heerlijk om dagelijks te lezen!
 • Ik las meer boeken dan ooit tevoren in één jaar!
 • Namelijk 219 boeken. Waarvan 54 papieren, 49 e-books en 116 luisterboeken waren. Van de luisterboeken was het merendeel het ‘herlezen’ van boeken (bijvoorbeeld de Baantjers en de Agatha Christies) die ik vroeger als papieren boeken gelezen heb. En non-fictie boeken over ondernemen. Super handig vind ik luisterboeken, bijvoorbeeld tijdens het koken, maar toch ga ik er in 2021 voor dat het merendeel van mijn gelezen boeken papieren boeken zullen zijn. 😉
 • Tijdens NaNoWriMo schreef ik aan mijn schrijfboek en af en toe ook aan mijn tweede kinderboek. Ik haalde niet het doel van 50.000 woorden, maar met 36.738 schreef ik toch aardig wat woorden weg.
 • Dit jaar schreef en plaatste ik maar liefst 95 blogs!

2020 jaaroverzicht

 • Redactiewerk deed ik ook nog steeds, en ik corrigeerde, redigeerde en persklaarmaakte dit jaar ook weer tientallen manuscripten.
 • Ik coachte beginnende schrijvers bij het schrijven van hun boek en had heel veel enthousiaste cursisten bij de verschillende cursussen. Ik kijk uit naar alle nieuwe boeken te zien die daar komend jaar uit voort gaan komen!
 • Ook fietste ik dit jaar meer dan in de afgelopen jaren, maar liefst 4600 kilometer. Sinds ik in 2014 begonnen ben met wielrennen heb ik alleen in 2016 meer (5045 km) gefietst. In 2017 kreeg ik een knieblessure (door het hardlopen) en begon het lange weer opkrabbelen. Met succes dus!
 • De bezoekersaantallen op mijn site zijn ook dit jaar weer bijna verdubbeld ten aanzien van vorig jaar!! De enorme toename begon met de coronacrisis (toch nóg iets positief aan het hele coronagebeuren 😉) en de eerste lockdown. Sinds die eerste periode dat iedereen verplicht thuis zat vonden meer mensen dan ooit de weg naar mijn website. Daarnaast ben ik sinds dit jaar ook actief aan de slag gegaan met een nieuwe social media strategie (die ik graag met je deel in mijn cursus!) en dat heeft ook absoluut zijn vruchten afgeworpen.
 • Ook het aantal volgers op mijn Facebookpagina (die pas sinds oktober 2018 bestaat) is dit jaar wederom enorm toegenomen!
 • In het afgelopen jaar schreef ik tot nu toe maar liefst ruim 265.193 woorden! Dat is flink wat meer dan vorig jaar, toen schreef ik ruim 189.244 woorden. En in de laatste anderhalve week van dit jaar komt er vast nog meer bij.
 • En werd het 2020 jaaroverzicht de langste blog van het jaar, haha.

Mijn doelen voor 2021

 • Schrijfboek afmaken en uitbrengen;
 • Nog meer kinderboeken schrijven;
 • Echt elke dag te schrijven om het goede schrijfritme vast te houden;
 • Webshop bouwen en heel veel gave dingen toevoegen;
 • Cursus bloggen lanceren;
 • Masterclass personages schrijven lanceren;
 • Masterclass plotten lanceren
 • Mailseries met schrijftips versturen;
 • E-books maken.

De blogplanning is deze 2 weken iets anders vanwege de feestdagen. Normaal is er altijd een nieuwe blog op maandag en op vrijdag, maar omdat het deze week op vrijdag 1e Kerstdag is en volgende week Nieuwjaarsdag, zullen de vrijdagse blogs deze 2 weken op de donderdagen online komen.

Ik wens je alvast hele fijne kerstdagen toe, hoe en met wie je die dan ook kan gaan vieren dit jaar. En een heel gezond, productief en normaal nieuw jaar toegewenst!

Wat zijn jouw hoogtepunten van het afgelopen jaar?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

 1. Fijn dat er naast de dieptepunten ook heel wat hoogtepunten zijn geweest voor je dit jaar. Heel erg mooi om te lezen. Wat ben je ook ontzettend goed bezig geweest met je bedrijf, gaaf!

  1. Ja heel fijn! Dat zouden we bijna vergeten door alle nare en negatieve berichten.
   Dankjewel! 🙂

 2. zegt:

  Mooi overzichtje. Op naar een mooi(er) 2021!

  1. Dankjewel! 🙂

 3. Dat zijn echt bizar veel boeken die je gelezen hebt. Dat van je vakantie, pff knap waardeloos dat je net weg bent en het er is. Dat je geen idee hebt wat er ‘in de lucht hangt’ maar wel met zoveel volk terug moet. Ondanks alles heb je sowieso een goed jaar qua ondernemen gehad.

  1. Haha ja, dat had ik een paar geleden ook nooit gedacht, dat mij dat zou lukken in één jaar. Bijna geen tv kijken helpt er zeker aan mee.
   Ja, dat was best heftig allemaal, vooral het terug moeten in dat overvolle vliegtuig en dan niet proberen te denken (en het dan ongewild toch doen…) aan hoeveel mensen statistisch gezien het virus bij zich zouden kunnen hebben…

 4. zegt:

  Wow, wat een jaar, wat heb je veel gedaan en bereikt, heel mooi om te lezen!

  1. Dankjewel! 🙂

 5. zegt:

  Mooi overzicht. Mijn hoogtepunten komen volgende week online. Dat wil zeggen: ik kan op één of andere manier de moed nog niet helemaal vinden om te schrijven, maar het staat wel op de planning;).
  En ik snap nu beter hoe jij zoveel boeken kon ‘lezen’. Jij telt luisterboeken mee. Dat doe ik niet:). Die luister ik trouwens ook niet, maar die enkele keer dat ik dat wél doe, vergeet ik die te tellen. Toch eens verandering aanbrengen in mijn telsysteem.

  1. Dank je! Jouw hoogtepunten heb je ondertussen in verschillende blogs heel mooi in beeld gebracht, heel leuk ook om te zien en te lezen.
   Zeker tel ik luisterboeken mee, of ik nou 10 uur lees of luister aan een boek , maakt wat dat betreft denk ik niet zo uit. Daar komt nog bij dat ik regelmatig een non-fictie boek zelfs wel 2x luister omdat er zo veel in zit; die tel ik dan overigens maar 1x mee hoor. 😉

 6. zegt:

  Een mooi overzicht hoor, eigenlijk een klein dagboek hè?

  1. Bedankt! Zo had ik het nog nooit bekeken, maar eigenlijk wel ja.

 7. zegt:

  Jaaroverzichten zijn altijd fijn om te lezen 🙂 Ik vind dat zeker dit jaar het alles een beetje in perspectief plaatst, ondanks corona is er ook veel moois gebeurd! Dat geldt ook voor jou! Heel veel succes en plezier met alle doelen voor 2021!

  1. Vind ik ook. 🙂
   Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.