blij
Blog

120 dingen die mij blij maakten in 2020

2020 was een jaar waarin een hoop dingen gebeurden die niemand blij maakten, sterker nog, het was voor velen een moeilijk, verdrietig en zwaar jaar waarin, we vooral veel afstand van elkaar moesten houden. Toch blijf ik graag positief en kijk ik liever naar waar ik wél blij van werd dit jaar. Daarom mijn 120 blijmakers in 2020:


120 dingen die mij blij maakten in 2020

1. Dat John en ik dit jaar alweer 7 jaar samen zijn. <3

2. Wandelingen die we door de buurt maakten.

3. Het lezen van boeken. Heel veel boeken.

4. Het online leren kennen van nieuwe mensen, via mijn website, social media en via het coachingstraject van mijn ondernemerscoach.

5. Dat deze vorm van (online) contact meer ruimte kreeg doordat gewoon (offline) contact dit jaar steeds moeilijker werd.

6. Familie is ook een blijmaker, ook al was het contact dit jaar met een zeker afstand.

7. Dat er twee familieleden bij kwamen in september: Leon en Tristan, de tweeling van mijn nichtje (de dochter van mijn broer).

8. Inspiratie om nieuwe dingen te bedenken.

9. De cursussen die ik ontwikkeld heb.

10. De hoeveelheid enthousiaste cursisten die daar al gebruik van gemaakt hebben!

11. Het idee dat ik kreeg voor het maken van een schrijvers adventskalender.

12. Het plezier dat ik had bij het bedenken en maken van de cadeautjes daarvoor.

13. De gave, leuke, lieve en enthousiaste reacties die ik erop kreeg!

14. Dat ik dit dus volgend jaar zeker weer ga doen!

15. Het gave idee dat ik kreeg voor het schrijven van een schrijfboek.

16. En zelfs nog een idee voor twee andere boeken!

17. Dat onze 3e kleinzoon – Julius – in maart geboren werd.

18. Dat mijn zoon en schoondochter rond die tijd vertelden dat ook zij een kindje verwachten. Deze kleine meid zal naar verwachting half januari geboren worden.

Kerst was ook een blijmaker…

19. Dat we kerst, verdeeld over meerdere dagen, en met dagen ertussen, toch met al onze kinderen en kleinkinderen (met nooit meer dan 3 volwassenen op visite te gelijk uiteraard) hebben kunnen vieren.

20. Creatief bezig zijn maakt mij altijd al blij, maar dit jaar nog meer.

21. Ik ben heel blij met de geboortequilt die ik voor Julius maakte dit voorjaar.

22. En met de geboortequilt waar ik nu mee bezig ben voor de kleindochter die in januari geboren wordt.

23. De stoofperentaart die ik van het recept van Audrey maakte. Zowel het bakken als het opeten maakten mij zeker ook blij. 😉

24. Meer nieuwe recepten uitproberen. Met recepten bezig zijn (nieuwe zoeken en ze uitproberen) maakt mij altijd blij.

25. Zonsopgangen.

26. En zeker ook zonsondergangen!

Genieten…

27. Van de zomer ontdekte ik hoe blij ik werd van al heel vroeg op de racefiets zitten, soms om 6.00 uur ’s ochtends al. Ik kijk er naar uit om dat komend jaar weer te doen!

28. Het krijgen van onverwachte en oprechte complimentjes.

29. Dat ik afgezien van mijn astmatische-bronchitis het jaar gezond ben doorgekomen!

30. Dat ik heel veel nieuwe ideeën kreeg dit jaar.

31. We zijn qua uitjes bijna nergens naartoe geweest dit jaar en dat is helemaal prima. Maar ik ben wel heel blij dat we tijdens onze vakantie in Drenthe een bezoekje aan Giethoorn konden brengen. Wat andere jaren zo vreselijk druk was met (vooral Aziatische) toeristen, waardoor ik dacht er nooit naartoe te zullen (kunnen) gaan. Zo blij dat we nu konden gaan, het redelijk rustig was en dat we een prachtige rondvaart hebben kunnen maken.

32. De prachtige fietstochten die we maakten over de Veluwe en ook door het Nationaal Park Hoge Veluwe.

33. Dat ik eindelijk (wilde ik al jaren) over de Posbank heb gefietst.

34. Ook fietsen op de VAM-berg was een blijmakertje, ondanks dat ik gierend en piepend van benauwdheid (zie ook puntje 29) boven kwam.

35. Ik ben ook zeer blij dat mijn zoon zo dapper was en goed handelde toen hij tijdens zijn werk ernstig gewond raakte. Hij sneed zich en ging vlak langs zijn slagader, bond direct zijn arm af en belde 112. Hij bleef koelbloedig, om het zo maar even te zeggen, terwijl hij erg veel bloed verloor en op de ambulance wachtte. In het ziekenhuis kreeg hij 14 hechtingen en complimenten over hoe goed hij handelde. (De hechtingen zijn er ondertussen uit en alles is goed!)

blij

36. Ik ben sowieso heel blij dat ik zijn moeder ben, en ik mis het dat ik hem al driekwart jaar niet heb kunnen knuffelen.

37. Openhartige gesprekken met familie en met vrienden.

38. Wijze woorden van wijze mensen.

39. Dat ik (eindelijk) het luisteren van podcasts ontdekt heb.

40. En ook met de luisterboeken van de online bibliotheek ben ik heel blij.

41. Een bakje vers fruit, daar kan ik echt intens van genieten.

42. Het krijgen van een bos bloemen, ook zo fijn!

43. Het lezen van de boekenserie Hope Harbor. Of luisteren moet ik eigenlijk zeggen, ik ontdekte deze serie in de online bibliotheek en ik kijk uit naar nieuwe afleveringen.

It’s the little things that counts…

44. Leuke kleurtjes nagellak.

45. Dat ik geen kleren heb gekocht in 2020 (een paar hemdjes en onderbroeken uitgezonderd; dat was noodzaak en geen kleding shoppen). Ik ben al nooit een shopper geweest, maar in 2020 heb ik vanwege corona kledingwinkels als de pest gemeden (sorry, flauwe woordspeling). En eigenlijk voelt dat heel goed, gewoon eens een jaartje helemaal geen kleding kopen en tevreden zijn met wat ik nog heb. Én te ontdekken dat de behoefte aan kleding kopen er dit jaar ook helemaal niet is, ik heb namelijk ook niets online gekocht.

46. Voor het coronagebeuren met mijn moeder naar musea gaan.

47. Toch was het ook fijn om tijdens de coronaperiode met mijn broer 2 musea in Leiden te bezoeken, onder andere Museum Boerhaave waar een interessante tentoonstelling over corona en andere epidemische of pandemische ziektes was.

48. Het is fijn te ontdekken dat een lockdown voor mij eigenlijk geen verschil maakt, ik werk toch al thuis en voel mij gelukkig niet gauw eenzaam.

Nog wat kerst…

49. De kerstboomoorbellen die ik twee maanden geleden of zo al tegenkwam bij Kruidvat en met kerst met veel plezier heb gedragen.

50. Het boek De kerstquilt die ik jaren geleden al kocht, weer een beetje vergeten was, en dit jaar eindelijk begon te lezen. Dit boek is onderdeel van de erg mooie serie De quiltclub.

51. Het heerlijk zonnige voorjaar.

52. Dat ik voor het eerst zelf gevulde koeken maakten en dat ze zeer goed gelukt waren.

53. Dat ik het voornemen had om vaker te bakken, maar dat het er in de eerste helft van het jaar niet van kwam. Tot ik op Mirjams blog las dat ze elke weekend bakt. Dat vond ik zo’n mooi voornemen, dat ik die van haar overgenomen heb. Het is me nog niet helemaal gelukt elk weekend iets te bakken, maar ik ben al heel blij met alle keren dat het wel lukte en ik heerlijk kon bakken!

54. De vos-beker die ik bij Action kocht! Zo cute!

55. Met onze oudste twee kleinzoons naar Madurodam gaan, afgelopen zomer.

Joepie een nieuwe bullet journal!

56. De Black Bullet journal mét speciale pennen en stiften die ik voor kerst kreeg.

57. Dat ik iets heel leuks bedacht voor het nieuwe jaar: een dagelijkse inspiratiemail voor schrijvers. Met elke dag kort een schrijftip, idee, inspiratie, quote, opdracht of motivatie om een jaar lang elke dag te schrijven.

58. De kat van mijn zoon en schoondochter. Dat is zo’n leuk, lief, grappig beestje! Ik word altijd erg blij als ik hem zie.

59. Wandelingen in het park.

60. Zo veel groen, natuur en moois in Nederland!

Genieten in de natuur

61. Fotograferen! Als je mij al wat langer volgt weet je waarschijnlijk wel hoe dol ik op fotograferen ben. Fotograferen leverde mij ook dit jaar weer heel veel blije momenten op.

62. Ook ben ik heel blij dat ik – toen de winkels kort voor kerst dicht gingen en ik nog niet alle kerstcadeaus voor John gekocht had – bedacht dat ik online een fotoalbum kon maken van onze eerste 3 vakanties (2 lange weekenden en een 2-weekse vakantie). Alleen van deze vakanties was er namelijk nog geen echt album, ook al was ik al heel lang van plan dit te gaan maken. Dat werd een leuk en onverwacht cadeau dus.

63. De interessante en leerzame webinars die ik dit jaar gevolgd heb.

64. Schrijftijd! Dat maakt mij elke keer weer blij!

65. De nieuwe planner van Endless Mae die ik voor het nieuwe jaar heb gekocht.

blij

66. Het maken van lijstjes (zoals deze) maken mij altijd blij. 😊

67. Bloesem aan de bomen in het voorjaar.

68. Beseffende toen, dat de natuur zich niets aantrok van het feit dat een of ander virus de wereld op z’n kop zette en vervolgens zelf helemaal stil zette.

69. De vogeltjes horen fluiten ’s ochtends vroeg op vakantie.

70. Dat we ondanks alles in eigen land op vakantie konden gaan, veilig in een huisje, met genoeg afstand van anderen.

71. Elke dag samen ontbijten en lunchen tijdens de vakantie was ook een blijmaker, door werk en een ander werkritme komt dat er buiten de vakantie maar zelden van.

Een goed begin is het halve werk…

72. De fijne samenwerking met de schrijvers die ik heb mogen coachen afgelopen jaar maakt mij ook heel blij.

73. Net als de nieuwe coachingstrajecten die gaan starten vanaf januari. Ik er naar uit om met mijn nieuwe groep coachingsklanten aan de slag te gaan.

74. De alpaca’s die op het terrein van het vakantiepark in Gelderland stonden, zo schattig!

75. De Facebookgroep die ik eind november begonnen ben, om beginnende schrijvers nog beter te helpen bij het schrijven van hun boek.

76. De prachtige kleuren die de bomen krijgen in de herfst

77. Over kleuren gesproken, ik word sowieso blij van kleuren! Een doos kleurpotloden die mooi op kleur gesorteerd zijn of een fruitschaal vol kleurrijk zomerfruit…

78. Wandelingen over de boulevard maken, in welk jaargetijde dan ook.

79. Een onverwachte knuffel of kus van John als ik aan het koken ben, zorgt altijd voor een big smile!

80. Het maken van babycadeautjes voor de kleindochter die in januari geboren wordt.

Veel fietsplezier

81. De fietsritjes die ik maakte dit jaar op de racefiets (maar liefst 108).

82. Dat na 2½ jaar tobben, dit jaar eindelijk de knieblessure (die ik door het hardlopen kreeg) over is!

83. Waardoor ik weer volop heb kunnen genieten van het fietsen en we tijdens onze vakantie ook heerlijk veel hebben kunnen fietsen samen. <3

84. Dat dit mijn een-na-beste fietsjaar is (meeste kilometers), en zeker mijn beste na de blessure in 2017.

85. Het eten van zelfgemaakte lasagne… hmm.

86. Met zelfgemaakte (alcoholvrije) tiramisu toe!

87. Het zien van de prachtige zee in Portugal half maart maakte mij blij (over de rest van de vakantie die in het water viel ga ik het maar niet hebben).

88. O, het appartement op het luxe resort dat we in Portugal hadden, daar werd ik wel heel blij van! Super groot en super mooi! Dat wisten we niet. We hadden namelijk iets heel anders geboekt, maar kregen drie dagen van tevoren bericht dat het daar gerenoveerd werd en dat we een ander accommodatie mochten kiezen. We zochten iets uit, maar dat bleek vol, de reisorganisatie boekte toen dit resort voor ons en dat was echt meer dan we hadden verwacht!

89. De vriendelijke gesprekjes met de eigenaar van het winkeltje op het resort waren ook blijmakers, omdat de rest van het land in lockdown ging toen we daar zaten en hij ons op de hoogte hield van alle ontwikkelingen en maatregelen in Portugal (die op Nederland voorliep).

Mooie foto’s

90. Toch word ik wel blij van de mooie foto’s die ik tijdens deze vakantie heb gemaakt, van de zee, de bijzondere inheemse planten en het mooie resort. Ik probeer dan ook het mooie van de vakantie te onthouden.

91. De nieuwe laptop die ik van de zomer aanschafte, zodat ik ook op vakantie fijn kon schrijven. (Thuis schrijf ik altijd op de vaste computer.)

92. Dat we (John en ik) een computerkamer hebben waar onze computers naast elkaar staan, zodat we gezellig samen achter onze computers bezig kunnen gaan.

93. En dat we allebei graag met taal bezig zijn is helemaal fijn! Ik met schrijven, schrijfcoaching en redactiewerk, en John met vertalen en schrijven.

94. De vos-beker (zie 54) is superleuk, maar de vos-kerstbal die ik voor de lockdown bij Hema tegen het lijf liep, is ook een enorme blijmaker!

95. Van de kerstboom, een prachtige, grote (bijna tot het plafond) kunstboom, vol met kerstbalen die ik de afgelopen weet-ik-hoeveel jaren bij elkaar gespaard heb, wordt ik ook blij.

blij

96. Vroeg in bed kruipen om lekker lang te lezen.

97. Samen lezen is trouwens ook erg fijn! We hebben dit jaar, meer dan andere jaren, heel veel uren samen lezend doorgebracht.

98. Voorlezen aan de kleinkinderen, ook zo leuk!

99. Ook vind ik het heel leuk als John een stuk voorleest uit het boek dat hij aan het lezen is.

Op naar de laatste blijmakers…

100. Schelpjes zoeken op het strand met onze oudste kleinzoon.

101. Herfstwandelingen in het bos.

102. Het lezen van blogs maakte mij ook dit jaar weer heel blij. Te veel leuke blogs die ik volg om hier even te noemen (misschien besteed ik daar nog eens een keer een andere blog aan). Maar een daarvan word ik altijd heel blij van: Vaker Vrolijk. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom. 😉

103. Verse croissantjes maken en genieten van de geur als ze aan het bakken zijn.

104. Het dragen van een rokje maakte mij vanaf dit najaar ook weer blij. Geen idee waarom het dragen ervan een beetje in de vergetelheid was geraakt. Maar gelukkig herontdekte ik ze weer in mijn kast.

105. Daar kon ik dan ook heel blij mijn tot-de-knie-laarzen onder dragen.

106. Kerstlampjes! In de boom, buiten, nou ja overal staan ze leuk.

Wie wordt er nou niet blij van kerstlichtjes?

107. Een heerlijke warme douche nemen.

108. Vooral met de doucheschuim van Rituals, The Ritual of Sakura, met de heerlijke geur van kersenbloesem en rijstmelk.

109. Voor kerst kreeg ik van John een hele fijne set van The Ritual of Sakura met doucheschuim, bodymist en bodycream.

110. En ook de fietssokken met mijn naam erop waren een geweldig leuk en verrassend kerstcadeau!

111. Een goed gevulde koelkast na het boodschappen doen (een duidelijke happy fridge).

112. Mijn website.

Schrijven… een absolute blijmaker

113. Het schrijven van blogs (dit jaar maar liefst 95).

114. Dat ik mijn leesdoel voor dit jaar (150 boeken) met (ondertussen) 227 boeken goed gehaald heb.

115. Dat het mij gaat lukken om 120 dingen op te schrijven die mij blij maakten dit jaar. 😉

116. Sowieso ben ik heel blij dat ik heel veel geschreven heb dit jaar. Misschien wel het meest in één jaar tot nu toe.

117. Hartjes, daar word ik altijd blij van!

I love hearts…

118. Nog even over kerstdecoraties gesproken, ondanks dat ik niet geshopt heb vanwege, nou ja je weet wel, kwam ik erg leuke dingen tegen, zoals de glazen stolp (bij Jumbo, tijdens het boodschappen doen) met daaronder een geweldig leuk kersttafereeltje met kerstautootje en lichtjes. Misschien moet ik die rest van het jaar ook maar gezellig laten staan.

119. De 365 schrijftips mailing die vanaf morgen gaat starten!

120. Het bakken van oliebollen en appelflappen vandaag. 😊

(Deze blog komt trouwens een dagje eerder, omdat het morgen nieuwjaarsdag is.)

Wat maakte jou blij dit jaar?

Een hele fijne jaarwisseling gewenst!

Groetjes, Giovanna

18 Reacties

 1. zegt:

  Oh wat een super fijn lijstje, fijn om in deze tijden bij stil te staan. En gefeliciteerd met jullie jubileum.

  1. Zeker! 🙂 Dankjewel!

 2. Wat een mooie, inspirerende lijst met een heleboel fijne blijmakers. Ik word ook altijd een tikje nostalgisch aan het eind van het jaar en toen ik aan het terugkijken was door mijn foto’s van 2020 sta je er toch wel bij stil dat het natuurlijk zeker niet allemaal ellende is geweest;-) Alle goeds gewenst voor het nieuwe jaar!

  1. Dankjewel! Nee, gelukkig is het niet allemaal ellende geweest het afgelopen jaar!
   Bedankt!

 3. Wauw, wat heb je veel boeken gelezen. Dat is voor mij echt niet haalbaar, haha!
  In zo’n lastig jaar zoveel blije momenten vinden dat is wel heel erg fijn. Mooi om te lezen.
  Ik wens je veel geluk toe voor het nieuwe jaar!

  1. Ik kijk zelden tv dus dat scheelt, en ik ga bijtijds naar bed om zeker nog een half uur te kunnen lezen.
   Dankjewel!

 4. zegt:

  Wat een mooie lijst! Ook erg leuk dat mijn taartrecept je blij maakte 🙂

  1. Zeer zeker! 🙂 Ik ga het taartje zeker ook vaker maken.

 5. zegt:

  Wauw! Wat een supermooie, lange lijst om te lezen! Dat maakt mij ook weer blij 🙂

  1. Dankjewel! Heel leuk om dat te lezen!

 6. zegt:

  Een prachtige lijst, heel mooi om te lezen!

  1. Bedankt! 🙂

 7. zegt:

  Ah super leuk al die positieve dingen! Je hebt helemaal gelijk door je hier meer op te richten dan op de dingen die 2020 toch minder leuk maakte. En leuk dat je voor de derde keer oma bent geworden 😀

  1. Ah lief! Een beter inderdaad dan de mindere dingen de toch mooie dingen te laten overschaduwen.

 8. zegt:

  Wat een prachtige, lange lijst. Heel mooi om de kleine en grote geluksmomenten te bewaren en op deze manier vast te houden. Ik wens je een heel gelukkig 2021.

  1. Dankjewel! Het was een mooi moment bij het schrijven van deze blog om bij alle kleine en grote momenten stil te staan, maar zeker ook om ze zo te kunnen bewaren. 🙂

 9. Johanna zegt:

  Fijn lijstje. Ja, als je het zo bekijkt kan 2021 nooit beter worden. Succes voor 2021!

  1. Haha, dankjewel. En het nieuwe jaar kan altijd beter natuurlijk. 😉

Reacties zijn gesloten.