Positieve gedachtes
Blog

10 tips voor positieve gedachtes

Positief denken
Soms heb je van die dagen dat alles tegen zit. Je stapt met je verkeerde been uit bed, de cruesli blijkt op te zijn als je wilt gaan ontbijten, je mist de tram en als je eindelijk op je werk bent krijg je een uitbrander van je baas. Pfff wat een rotdag, denk je sacherijnig. Hoe meer je aan al die vervelende dingen denkt, hoe ellendiger je je voelt. Plots moet je ook weer denken aan die ruzie met je partner vorige week. Aan die vriendin die een beetje kortaf reageerde toen je je hart bij haar wilde luchten. Aan dat je vakantiegeld op gaat aan de reparatie van je auto. Wat een ellende allemaal, schiet er door je heen. Schrijven lukt de laatste tijd ook al niet zo. Als je er al tijd voor vrij kan maken heb je totaal geen inspiratie en je hebt het gevoel dat je een schrijver van niks bent. Hoog tijd om je gedachten rigoureus om te buigen naar de positieve kant!

 

10 tips voor positieve gedachtes
  • Zowel positiviteit als negativiteit werkt als een magneet en trekt meer van hetzelfde aan. Dus probeer weer in een positieve sfeer te komen en meer positiviteit naar je toe te trekken.
  • Als je in een negatieve sfeer zit lijken de dingen vaak erger dan ze zijn. Maar als je er met wat afstand naar kijkt valt het vaak best mee. Door te relativeren ga je het weer in perspectief zien.
  • Bedenk wanneer er iets vervelends gebeurd, je wasmachine en vaatwasser gaan binnen een week stuk of je auto begeeft het volledig terwijl je net in het buitenland op vakantie bent, dat je niet de enige bent die dit overkomt. Vaak is er dan een stemmetje dat zegt: waarom moet mij dit nou weer overkomen?? Maar waarom jou niet, terwijl het zoveel anderen ook overkomt? Moet je maar eens opletten als jij verteld over jouw ‘pech’ hoeveel soortgelijke verhalen je terug hoort.
  • Probeer voor elke negatieve gedachte die in je opkomt er twee positieve tegenover te stellen. In het begin is het best lastig om te doen, maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat.
  • Stop met klagen en mopperen. Verander wat je kan veranderen en leg je bij de rest neer. Als je het niet kan veranderen heeft het ook geen nut er over te zeuren.
Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden.
  • Pak je problemen aan. Zoek oplossingen. En als je het niet alleen kan, vraag dan anderen om hulp. Samen kun je meer.
  • Wees lief voor jezelf. Door te streng tegen jezelf te zijn en te vinden dat je een mislukkeling bent, ga je je alleen nog maar ellendiger voelen. Iedereen maakt fouten en iedereen heeft dagen dat het tegen zit.
  • Praat positief. Over jezelf, over je omstandigheden, over je werk, over je schrijftalent en over anderen.
  • Roddelen is ook een vorm van negatief praten. Je gaat je er steeds negatiever door voelen en ziet alleen nog maar de negatieve kanten van mensen. En je zou zelf toch ook niet willen dat mensen zo over jou praten?
  • Wanneer echt alles tegen lijkt te zitten, vergeet dan niet: er is licht aan het einde van de tunnel. Wat nu eindeloos lijkt te duren houdt echt op. En hoe positiever jij naar de dingen kijkt, hoe sneller dat zal zijn.

 

Schrijvers bonus tip: Wanneer je denkt dat je een schrijver van niks bent en denkt dat je niet kan schrijven, ga dan eens na waar je dat op baseert. Want is het wel echt zo? Heeft er ooit iemand, die er verstand van had, gezegd dat je er niets van bakt? Of denk je dat alleen maar zelf?

Als mensen juist het tegenovergestelde hebben gezegd, dat je goed kan schrijven, focus daar je mind dan vanaf nu op. Ik heb dat ook een periode gehad. Het heeft mij toen erg geholpen dat er mensen waren voor wie ik schreef die heel positief waren over mijn schrijven. In tijden van onzekerheid, en als negatieve gedachtes op kwamen zetten, herhaalde ik tegen mijzelf de dingen die zij gezegd hadden. Na dat een aantal keer herhaald te hebben, kregen deze nieuwe, positieve gedachtes een vaste plek in mijn denken en hoef ik ze niet meer te herhalen. Als zo’n gedachte af en toe toch nog eens oppiept wanneer ik kritiek of negatieve feedback krijg, dan kan ik hem met de positieve gedachten gauw weer de baas.

Succes!

Lukt het jou makkelijk om je gedachten altijd positief te houden?

Groetjes,
Giovanna

 

Dit artikel verscheen eerder, in iets andere vorm, op Your Own Style Magazine.

Photo credits: free stock photo, photographer unknown.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.