kerstboek
Blog

De 10 leukste kerstboeken om nog snel in te beginnen

Nog een week en dan is het Kerstavond. Dus nog net even de tijd om een kerstboek te lezen. Om gauw te kunnen gaan lezen, geef ik je hier de 10 leukste kerstboeken op een rij. Plus een paar bonustips! Alvast veel leesplezier!

A Christmas Carol – Charles Dickens

Het beroemde verhaal over de hardvochtige gierigaard Scrooge, die op Kerstavond bezoek krijgt van drie geesten die hem moeten helpen zijn leven te beteren, voor het te laat is. A Christmas Carol is als boek in ontelbaar veel versies te vinden, en is minstens zo veel keer verfilmd. In het Nederlands is dit kerstboek ook wel uitgebracht als Een Kerstvertelling en Een Kerstlied in Proza.

kerstboek

Christmas Shopaholic – Sophie Kinsella

Becky Bloomwood is dol op kerst. Het gaat altijd hetzelfde: haar ouders verzorgen het diner en de buren komen langs in vreselijke kersttruien. Maar dit jaar lijkt alles anders, Becky’s ouders verhuizen en vragen Becky het diner te organiseren. Wat kan er nou misgaan? Haar zus Jess eist vegan kalkoen, haar man Luke vraagt alweer aftershave en Minnie wil een heel specifieke picknickmand – en dan verschijnt er ook nog onverwacht een ex-vriendje met zijn opdringerige nieuwe vriendin, en hun motieven zijn verre van duidelijk. Wordt het een chaos of lukt het Becky er een fijne kerst van te maken? Een heerlijk kerstboek voor Shopaholic-fans.

kerstboek

I heart Christmas – Lindsey kelk

Als je fan bent van feelgood dan is de I heart serie (Ik hou van …) sowieso een must, en in deze tijd van het jaar lees je dan natuurlijk het kerstboek uit de serie.
Angela is haar eigen sprookjeskerstfeest in New York aan het plannen, inclusief een gigantische kerstboom, eggnog, extravagante Britse tradities en een ongelofelijk mooie man.
Maar de Kerstman heeft zo zijn eigen kerst-extraatjes in petto en zorgt voor een nieuwe baan voor Angela, baby-perikelen bij haar beste vriendin Jenny. En Alex besluit dat het tijd is om volwassen te worden en met Angela samen te willen wonen. Alsof dat nog niet genoeg drukte is besluiten er ook nog eens vrienden onaangekondigd op te stoep te staan. Hoe moet het Angela nou nog lukken om een rustig kerstfeest te vieren?

Winter in het kattencafé – Melissa Daley

Het stadje Stourton-on-the-Hill, in de groene heuvels van de Cotswolds, heeft zijn eerste kattencafé. Hier woont Molly samen met haar kittens in een waar kattenparadijs, terwijl eigenaresse Debbie de gasten haar huisgemaakte delicatessen serveert. Maar zelfs in deze idyllische omstandigheden loopt niet alles volgens plan.
Als Debbies zus met een gebroken hart aanklopt bij het café, staat Debbie erop dat ze bij hen blijft logeren, zolang ze maar wil. Maar Linda komt niet alleen. De katten zijn flink van de kaart door de komst van haar woest keffende hond, Beau. En dit is niet het enige wat tegenzit – Molly’s bestaan wordt onverwacht bedreigd door een Siamese rivaal. Als een van haar kittens ook nog verdwijnt, is het maar de vraag of de aanstaande feestdagen wel zo feestelijk zullen zijn… Een hartverwarmend katten-kerstboek!

kerstboek

Een dag in december – Josie Silver

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt de bus door.
Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

Kerstmis in het Duincafé – Debbie Johnson (Duincafé 2)

Becca Fletcher heeft altijd een hekel gehad aan kerst, maar dit jaar ontkomt ze er niet aan. Haar zus Laura heeft haar namelijk uitgenodigd om de feestdagen met haar gezin in het Duincafé door te brengen. Becca’s verwachtingen? Lauwwarme chocolademelk en een marathon van flauwe kerstfilms. Maar wat Becca niet weet, is dat het Duincafé een heel bijzondere plek is. Een plek waar gebroken harten kunnen helen, nieuwe liefdes ontstaan en waar kerstwonderen echt gebeuren, zelfs bij Becca.
Dit boek is het tweede duincafé boek, maar je hoeft niet eerst Het Duincafé gelezen te hebben om dit boek te kunnen lezen.

kerstboek

Midden in de winternacht – Kristin Hannah

Joy wil weer in de liefde kunnen geloven, maar daarvoor moet ze veel overwinnen… De pas gescheiden Joy Candellaro ziet dit jaar op tegen Kerstmis en boekt een ticket naar de Pacific Coast. Daar brengt het lot haar in aanraking met de zesjarige Bobby en zijn vader Daniel, die rouwen om het verlies van hun moeder en echtgenote. Joy voelt zich direct verbonden met de twee; door hen te helpen, lijkt ze zichzelf terug te vinden. Maar om ook weer in de liefde te kunnen geloven, is meer moed nodig dan ze dacht.

De Kerstquilt – Jennifer Chiaverini

Sylvia Compson, is niet van plan veel te doen deze kerstvakantie. Ze is na een afwezigheid van vijftig jaar weer op het familielandgoed komen wonen, en dit wordt de eerste Kerstmis op Elm Creek Manor sinds haar terugkomst. Maar Sarah McClure, Sylvia’s partner in de quiltclub, wil kerst juist graag samen met Sylvia vieren – liever dan met haar eigen moeder.
Wanneer de twee vrouwen de rommelzolder van het landgoed ontdekken, vinden ze een niet-afgemaakte kerstquilt. De quilt brengt een golf aan jeugdherinneringen teweeg bij Sylvia: hoe ze van haar moeder leerde om de fameuze Bergstrom-apfelstrudel te bakken, het kappen van een kerstboom met haar man James en later het wachten op een bericht van hem en haar broer tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de eeuwige strijd met haar zuster Claudia. De flashbacks brengen Sylvia terug in de tijd, tot die cruciale Kerstmis die de familiegeschiedenis zou veranderen…

kerstquilt

Winter in New York – Chantal van Gastel

Een heerlijk (kort) kerstverhaal dat zich in New York afspeelt. Lois verwacht haar relatieproblemen te kunnen ontvluchten in de meest geweldige stad ter wereld. Maar een sneeuwstorm verstoort haar plannen.

Een onverwachte Kerst – Natalie Cox

Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen. Schoorvoetend stemt Charlie ermee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje. Maar haar plannen voor een rustige kerst vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En dan is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht.

kerst

Bonustip: Kerstkookboeken

Meer leestips vind je hier. Of neem eens een kijkje bij de boekrecensies.

Wat is jouw favoriete kerstboek?

Groetjes, Giovanna

8 Reacties

 1. Lianne zegt:

  Dit lijken me allemaal heerlijke winterboeken! Winter in New York en Christmas Shopaholic heb ik ook gekocht en ik ben heel benieuwd naar die twee!

  1. Wat leuk dat je Winter in New York en Christmas Shopaholic ook hebt! Veel leesplezier alvast!

 2. zegt:

  Ah, dierenboeken vind ik altijd heel leuk! Ik was ook echt helemaal weg van Bob, de straatkat. Het eerste boek lijkt me trouwens ook geweldig.

  1. Bob de Straatkat heb ik ook gelezen, leuk en kerstig (het kerstdeel dan ;)! Een goeie combinatie ook om de een of andere reden, dieren en kerstboeken.
   He eerste boek is, als je van klassiekers houdt, een absolute aanrader, in welke vertaling/uitvoering dan ook.

 3. zegt:

  Goede tips! Voor mij voelt ‘Ik wist het’ van Chantal van Gastel ook als een ultiem kerstboek.

  1. De boeken van Chantal van Gastel zijn allemaal super om te lezen! 🙂

 4. zegt:

  Een heel fijn kerstboekenlijstje. Ik blijf de boeken van Sophie Kinsella geweldig vinden.

  1. Sophie Kinsella’s boeken blijven verrassen. Leuk dat ze dit jaar een kerstboek heeft uitgebracht.

Reacties zijn gesloten.