bloggers
Schrijven

10 Boek-schrijf ideeën voor bloggers

In mijn blog over blog ideeën voor schrijvers, bracht Jeanine van Strijken is Suf mij door iets wat ze zei in haar reactie op het idee voor deze blog (bedankt Jeanine! 😊). Want wat als je als blogger graag een boek wil schrijven, maar niet weet waarover of niet weet hoe te beginnen? In deze blog geef ik je 10 ideeën om over te schrijven plus tips om te beginnen.

De 10 boek-schrijf ideeën

1 –  Schrijf een boek over waar je goed in bent, je expertise. Dat kan als blogger een verlengde zijn van het onderwerp op je blog, je werk als advocaat of beleidsmedewerker, maar dat hoeft niet natuurlijk. Ik blog over schrijven in het algemeen, maar schrijf zelf een kinderboek.

2 – Maar het kan ook zijn dat je een beautyblog hebt en vanuit die hoek een verhaal kan schrijven. Een fictief verhaal over een beautyblogger bijvoorbeeld. Of over iemand die op de beautyredactie van een magazine werkt. Misschien kun je als reisblogger schrijven over de reizen die je maakt en kunt dan een mooi reisverhaal schrijven. Als mama blogger met een blog over je kinderen zou je een boek over het wel en wee van het moeder zijn kunnen schrijven, met handige tips. Of… vul maar aan.

3 – Een boek met blogtips, bijvoorbeeld voor beginnende bloggers, is altijd leuk. Deel hoe jij ooit je blog begonnen bent, wat je ervan geleerd hebt, wat de do’s & don’ts zijn. Verdiep je in het onderwerp door research te doen en meer te weten te komen. Hoe meer jij weet, hoe meer je kan delen.

4 – Bundel je beste blogs tot een boek. Vul het eventueel aan met nieuw te schrijven blogs. Dat geeft het ook een exclusiever tintje. ‘Met nog nooit eerder gepubliceerde blog,’ of zo iets. 😉

Lees over schrijven

5 – Ga korte verhalen schrijven, eventueel in blogstijl, en bundel die tot een boek.

6 – Lees boeken en kijk bij welk soort boeken het het meeste kriebelt om ook zo’n boek te schrijven. Dat bleek bij mij kinderboeken te zijn, wat eigenlijk een niet-erkende-jeugddroom was, maar dat terzijde. Toen dat tot mij doordrong en ik de keuze maakte om kinderboeken te gaan schrijven, in plaats van boeken voor volwassenen, kwam de inspiratie voor het boek dat ik net geschreven en naar een uitgever gestuurd heb, als vanzelf. En ook dat voor een volgende deel. En ook al voor een derde deel…

Receptenboek

7 – Kookboek, als je een kook- of bakblog hebt. Een mooi moment om je beste recepten te bundelen en uit te laten geven.

8 – Heb je een mooi familieverhaal te vertellen? Over je grootouders die de oorlog meegemaakt hebben? Over je betovergrootvader die vanuit een ver land naar Nederland emigreerde en een nieuw bestaan op moest bouwen? Over het zware leven van een van je ouders of de slopende ziekte waar ze mee te maken kregen? Dat kan een mooi verhaal zijn waar anderen mee geholpen zijn. Let wel: de afgelopen paar jaar zijn er zeer veel boeken uitgekomen (veelal van bekende schrijvers) over hun dementerende moeder, dus die markt is voorlopig wel verzadigd denk ik.

9 – Of misschien blijk je wel een onvervalste romanschrijver te zijn als je er eens goed voor gaat zitten en alle (schrijf)remmen losgooit.

10 – Ben je ervaringsdeskundige in iets, schrijf daar een boek over. Zo kun je andere ook verder helpen en jouw leerproces met je lezers delen. Let wel op dat het niet een boek wordt waarin je alleen maar jouw verhaal kwijt wilt, maar waar andere ook echt iets aan hebben en van kunnen leren.

5 Tips om te beginnen met je boek

1 – De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is: begin gewoon! Gooi alle ‘ja maar-en’ overboord en begin gewoon! Tegenover elke ‘ja-maar’ kun je ook een goede reden zetten om wél te beginnen. ‘Ja-maar ik heb geen tijd.’ Als je voor andere dingen tijd kan maken, kan dat hiervoor ook. ‘Maar ja, ik weet niet waarover.’ Zie de 9 tips hiervoor met ideeën waarover je kan schrijven. ‘Ja-maar over mijn onderwerp is al wat geschreven.’ Laat je niet ontmoedigen door boeken die al geschreven zijn over hetzelfde onderwerp. Over elk boek is wel al wat geschreven, dat hoeft geen reden te zijn om het niet te gaan schrijven. Wees bij jouw boek extra creatief en origineel bij het schrijven van jouw boek.

2 – Twijfel niet! Niet aan jezelf, noch aan het boek dat je gaat schrijven. Als jij op je hart hebt om dát te gaan schrijven, dan moet je het zeker doen. Nou moet ik wel zeggen, dat elke schrijver, voor zo ver ik weet, tijdens zijn/haar schrijfproces een of meerdere keren flink twijfelt. Ik ook. Dat hoort erbij. Maar zorg dat je dan wel weer gewoon verder gaat met schrijven. Je kunt het!

Zoek schrijfvrienden

3 – Zoek een schrijfgezelschap. Voor tips, ideeën, steun en vooral ook voor gezelligheid van gelijkgestemden is het erg leuk om met anderen te schrijven. In een cafeetje, de bibliotheek, op een terrasje of bij elkaar thuis, iedere plek is geschikt. Wat ook helpt om een goede start te maken met je boek is het volgen van een schrijfvakantie of schrijfretraite. Dan heb je niet alleen een schrijfgezelschap om je heen, maar ook een docent die je verder kan helpen, plus vaak een leuke en inspirerende omgeving. Dat kan soms net het verschil maken of je met het schrijven van je boek het bijltje erbij neergooit of doorgaat.

4 – Doe research naar je onderwerp, of dat nou gaat om iets educatief (non-fictie) waar je over wil schrijven, zoals een zelfhulpboek, of je familiegeschiedenis, of achtergrond informatie voor een roman (fictie). Research zorgt er niet alleen voor dat je meer over je onderwerp leert en feiten kunt checken, maar het zorgt er ook voor dat je meer geïnspireerd raakt over het onderwerp. En als van zelf zo vol bent over het onderwerp dat je niet anders kan dan er over te schrijven. 😊

5 – Leer van andere schrijvers. Lees boeken, leer van hoe andere schrijvers hen tekst opbouwen, informatie geven op hun plot opbouwen. Daarnaast zijn er ook heel veel leerzame boeken over het schrijven zelf geschreven, zoals je hier en hier kunt lezen.

Veel schrijfplezier en – succes toegewenst!

Waar over zou jij nog wel eens een boek willen schrijven?

Groetjes,
Giovanna Jansen

4 Comments

  1. Hele leuke tips! Ik krijg wel een idee voor mijn volgende boek nu 🙂
    Darina blogde over…5 favorieten van de week #17My Profile

    1. Wat leuk! Alvast veel plezier en succes met het schrijven ervan!

  2. Wat een fijne tips! Ik schreef als klein meisje al veel en nu op mijn blog. Ben nu bezig met mijn eerste e-book 😀 Vooral dat gewoon beginnen is écht belangrijk haha!
    Mariëlle blogde over…30+ vegan hotspots in Valencia & must see bezienswaardighedenMy Profile

    1. Leuke en interessante blog heb je! En gaaf dat je bezig bent met je eerste e-book. Haha ja is best een lastig dingetje hè, dat gewoon beginnen. Zeker als er zoveel dingen (wasgoed, opruimen, boek lezen etc.) roepen dat zij belangrijker zijn haha. Soms trap ik er (bijna) in, maar dan haal ik mijzelf weer terug naar het schrijven door ook bewust te denken: nee nu eerst gewoon beginnen met schrijven. Dat helpt gelukkig altijd wel. Succes met je e-book!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.