Blog

Meer boeken over schrijven

boeken over schrijven

Als (beginnende) schrijver wil je je graag verder ontwikkelen, je een bepaalde schrijfstijl eigen maken en weten wat de do’s en don’ts zijn op taalgebied. Misschien weet je al veel over het schrijversvak, maar mis je nog wat specifieke richtlijnen, of misschien ben je een aankomend schrijver en wil je graag weten waar je het beste kunt beginnen. Zoals met de meeste dingen, leer je ook het schrijven het beste door het in de praktijk te doen. Maar daarnaast kan het ook goed zijn om er boeken over te lezen.

In het artikel Boeken over schrijven deelde ik al een aantal leestips met je over boeken die over schrijven gaan. De fervente lezer die ik ben heeft in die tussentijd natuurlijk niet stil gezeten en nog weer wat boeken over schrijven gelezen. Tijd voor een update dus. In deze nieuwe blog lees je welke boeken ik ben tegengekomen.


In een dip? Zo kom je er weer uit

dip

Een dip hebben is vervelend, maar zoals de naam eigenlijk al zegt, duurt het maar even. Het is een dip, geen tijdperk. Maar, als je niet uitkijkt kan je er wel een eeuwigheid in blijven hangen.

Met de tips in deze blog zorg je dat dat niet gebeurt en je er gauw weer uit komt.


7 Tips voor meer zelfdiscipline

zelfdiscipline

Vind je het ook zo lastig om af te vallen, te stoppen met roken, met regelmaat te schrijven of om meer te sporten bijvoorbeeld? Je neemt het je elke keer weer voor, probeert het vol te houden maar bent zo weer de motivatie kwijt. Om moedeloos van te worden! Toch?

En elke keer dat je weer gefaald hebt of afgehaakt bent, voel je je rot en raak je nog meer gedemotiveerd. Tijd om daar verandering in te brengen! Met de tips in deze blog gaat je dat zeker lukken.


7 Tips voor schrijfinspiratie

Schrijfinspiratie

Je wil dolgraag gaan schrijven, hebt er tijd voor geblokt in je planner en je telefoon op stil gezet om ongestoord aan de slag te gaan. Kortom, je zit er klaar voor. Dus laat de woorden maar uit de spreekwoordelijke pen vloeien. Alleen vloeit er niets uit. Je hebt geen inspiratie. Wat nu?

Je leest het hier in deze blog!


Zo krijg je jouw droombaan – deel 2

droombaan 2

Een leuke baan vinden is niet makkelijk. En misschien heb je hem wel gevonden maar moet je nog aangenomen worden. Of heb je je droombaan gevonden tussen alle vacatures, maar weet je niet of jouw motivatiebrief en CV wel goed genoeg zijn om die baan ook te krijgen? Of je heb al zo vaak gesolliciteerd maar hoor je nooit iets terug? Lange tijd heb ik dat ook gehad. Ik ben zelfs een periode bijna een jaar werkeloos geweest. Tot ik het anders aan ging pakken. En dat kan jij ook! Tijd om je brief en CV te restylen. Met onderstaande tips zorg je dat je droombaan binnen handbereik komt.

In deel 1 vertelde ik je hoe je jouw sollicitatiebrief en CV er top uit kan laten zien. In deel 2 deel ik de beste tips voor het sollicitatiegesprek met je. Lees deel 2 hier in deze blog!


Multitasken – hoe flexibel ben jij?

Multitasken

We leven in een tijd waarin verwacht wordt dat iedereen flexibel is en multitaskt. Dan krijgen we het meeste gedaan. Denken we. Maar hoe productief zijn we eigenlijk als we 10 dingen tegelijk doen op 6 verschillende plekken?

Je leest het hier in deze blog!


Zo krijg je jouw droombaan – deel 1

droombaan

Een leuke baan vinden is niet makkelijk. En misschien heb je hem wel gevonden maar moet je nog aangenomen worden. Of heb je je droombaan gevonden tussen alle vacatures, maar weet je niet of jouw motivatiebrief en CV wel goed genoeg zijn om die baan ook te krijgen? Of je heb al zo vaak gesolliciteerd maar hoor je nooit iets terug? Lange tijd heb ik dat ook gehad. Ik ben zelfs een periode bijna een jaar werkeloos geweest. Tot ik het anders aan ging pakken. En dat kan jij ook! Tijd om je brief en CV te restylen. Met onderstaande tips zorg je dat je droombaan binnen handbereik komt.

Je droombaan vinden begint met een knaller van een brief en cv. Dat zijn je visitekaartjes. Maar hoe zorg je nou dat je daar knallend mee binnenkomt? Lees het hier in deze blog!


Weg met de Monday Blues

Monday Blues

Heb je ook nogal eens moeite om op gang te komen op maandagochtend? Lijkt de week dan een eeuwigheid te gaan duren en kijk je op maandag al reikhalzend uit naar het nieuwe weekend? Dan heb je waarschijnlijk de bekende Monday blues. Dat had ik vroeger ook. Onderstaande tips hebben mij er vanaf geholpen. Ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen af te reken met je blues.

Baal je ervan dat je zo moeilijk op gang komt na het weekend? En wil je weten hoe ook jij van de Monday Blues af kan komen en kan genieten van je (werk) week? Lees dan deze blog!


Goede voornemens

Goede voornemens

Goede voornemens, iedereen heeft ze. Al is het maar het voornemen om géén voornemens te hebben. Ook dat is een voornemen. Tot de groep mensen die geen voornemens hebben behoorde ook ik jaren. Want doen wat de grote meerderheid doet, ligt mij niet zo. In ieder geval niet het doen omdat iedereen het doet. Dat nam ik mij jaren geleden al voor, overigens.

Had jij goede voornemens of doe je er nooit aan? Of misschien toch een beetje? Wil je weten wat de voordelen van goede voornemens zijn? Lees dan deze blog!


Balans opmaken

Balans opmaken

Het einde van het jaar is altijd een goed moment om de balans op te maken. Heb ik mijn doelen behaald? Welke doelen niet en neem ik die mee naar het nieuwe jaar? Stel ik ze bij en wat worden verder mijn nieuwe doelen?

Wil je ook weten hoe je doelen kunt stellen, het nieuwe jaar goed begint en wat mijn oude én nieuwe doelen zijn? Je leest het hier in deze blog!


All time Christmas movies

Christmas movies

Je kan er niet om heen, de maand december staat in het teken van kerstfilms. Op de gangbare televisiezenders, maar zeker ook op Netflix, is er elke dag wel een te kijken. Van lieve zoete films, tot grappige comedies, van diepere verhalen tot heftige actie. Voor ieder wat wils dus. Sommige mensen maken er een challenge van om zoveel mogelijk kerstfilms in december te kijken (note to self: misschien leuk voor volgende jaar?), terwijl anderen er een paar kijken. Of helemaal geen. Dat kan ook natuurlijk.

Zoek je nog een leuke film voor vanavond of voor 2e Kerstdag? De beste tips lees je hier.


Inspiratie, een wonderlijk fenomeen

Inspiratie

Inspiratie is een wonderlijk fenomeen. Soms is het er en soms is het ver te zoeken. Zoals nu bijvoorbeeld. Ik voel mij al weken te inspiratieloos om te schrijven. Wat ik ook probeer: niets doen, interessante blogs lezen, tijdschriften doorbladeren, wachten op een goede ingeving, nog weer wat niets doen, een kop koffie zetten, oude door mij geschreven artikelen teruglezen, niets doen, uit het raam kijken, en nogmaals niets doen. Het helpt allemaal niets. Geen interessante ingevingen. Geen nieuwe ideeën. En al helemaal geen tekst die op het papier verschijnt. Een wonderlijk iets, inspiratie.

Wil je weten waar ik mijn inspiratie tenslotte vandaan haalde? Je leest het hier in deze blog!


Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen

Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen

Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen’. Ik kwam dit zinnetje onlangs op internet tegen. Het klinkt tegenstrijdig, niemand wil immers mislukken, maar toen ik er zo eens over nadacht, kwam ik tot de ontdekking dat het wel waar is. Uit angst om te falen doen we dingen vaak maar niet. Nieuwe dingen, moeilijke dingen, onmogelijk ogende dingen; we gaan ze liever uit de weg dan het risico te lopen fouten te maken.

Wil je ook weten hoe je volop kunt leven, nieuwe dingen kunt doen en kan genieten van de fouten die je maakt? Je leest het hier in deze blog!


Als kat en hond

als kat en hond

Nee, deze blog gaat niet over ruziën. Maar over communicatie. Over communicatie tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben een andere manier om dingen aan te geven en met dingen om te gaan dan vrouwen. Daar ontstaat in een relatie nog wel eens miscommunicatie door. Het bekende gezucht en Pfff. Mannen!’ van vrouwen. En het Mijn vrouw begrijpt mij niet’ van mannen. Het deed mij ineens denken aan hoe katten en honden met elkaar communiceren. Nou ja een beetje gaat het wel over ruzie maken, toch.

Weten waar het nou precies over gaat? Je leest het hier in deze blog!


Boeken over schrijven

Boeken over schrijven

Als (beginnende) schrijver wil je je graag verder ontwikkelen, je een bepaalde schrijfstijl eigen maken en weten wat de do’s en don’ts zijn op taalgebied. Misschien weet je al veel over het schrijversvak, maar mis je nog wat specifieke richtlijnen, of misschien ben je een aankomend schrijver en wil je graag weten waar je het beste kunt beginnen. Zoals met de meeste dingen, leer je ook het schrijven het beste door het in de praktijk te doen. Maar daarnaast kan het ook goed zijn om boeken over schrijven te lezen.

De boekentips met boeken over schrijven lees je hier.


Writers block

writers block

Iedere schrijver krijgt er vroeg of laat mee te maken: een writers block. Bij sommige schrijvers gebeurt dit al in het beginstadium van hun carrière terwijl hun debuutroman nog uit moet komen. Bij een ander is het block er pas na vele gepubliceerde boeken. En waar het bij de een langzaam komt opzetten en het schrijven steeds moeizamer gaat, is het er bij de ander ineens. Alsof je plots tegen een muur aan loopt.

Een writers block, hoe je eraan én er vanaf komt lees je hier in deze blog.